Wat doe jij met regenwater?
In een wereld waar schoon water lang niet overal vanzelfsprekend is, is het nodig om wat beter met het water dat gratis en voor niets uit de lucht komt vallen om te gaan. Ook in Nederland, waar voor ons gevoel toch nooit te weinig water aanwezig is. Ook wij krijgen, zeker tijdens lange droge, hete periodes steeds vaker te maken met een dreigend tekort aan drinkwater. Door wat verstandiger om te gaan met regenwater, zeker op momenten waarop er meer valt dan de bodem aankan, kunnen we zelf bijdragen aan de oplossing hiervan.
Wat kun jij doen?
Dat water niet overal ter wereld zo vanzelfsprekend uit de kraan komt stromen als wij gewend zijn, dat weten we allemaal wel. Het leek echter altijd iets van heel ver weg. Want water, dat hebben wij in Nederland toch in overvloed? Dat klopt. Deels. We liggen aan een zee, hebben aardig wat meren en rivieren dus ja, we zijn wel een waterland. Maar de hoeveelheid water die we jaarlijks gratis en voor niets in ontvangst mogen nemen, in de vorm van regen die uit de lucht komt vallen, die neemt af. Dat lijkt goed nieuws, eens de deur uit kunnen zonder paraplu is toch lekker, maar het levert ook problemen op. Zeker wanneer er langere tijd niet of nauwelijks neerslag valt, nemen onze reserves af, droogt het land uit en worden zelfs onze dijken minder stevig.
Het water dat valt, zeker in de zomer, valt vaak direct in hele grote hoeveelheden. Na een flinke hoosbui staan straten blank omdat onze afwatering het simpelweg niet aankan. Door op deze momenten regenwater op te vangen, slaan we twee vliegen in één klap. We verkleinen de kans op overstromingen en we vangen genoeg regenwater op om later te kunnen gebruiken. Rondom ons huis kunnen we dat heel gemakkelijk doen, door gewoon één of meerdere regentonnen te plaatsen. Op die manier leg je je eigen reserve aan, en kun je op droge momenten even vooruit.
En wat doen anderen?
Ook bedrijven en overheden dragen natuurlijk hun steentje bij. Zij doen feitelijk hetzelfde als jij doet met een regenton, maar dan op grotere schaal. Ook op openbare plekken of bij bedrijven kan regenwater worden opgevangen, vaak in nog veel grotere hoeveelheden dan bij ons thuis, en later worden gebruikt. Het komt steeds vaker terecht in grote (ondergrondse) regenwatertanks, voorzien van een regenwater filter. Het gefilterde water kan vervolgens weer gebruikt worden, bijvoorbeeld door een infiltratiesysteem aan te leggen en op deze manier het bij droogte de grond toch vochtig te kunnen houden.