Hoe richt je een duurzaam kantoor in?
Het is steeds gebruikelijker om voor een duurzaam kantoor te kiezen, als bedrijfseigenaar of facilitair manager. Of je nu een klein of een groot kantoor inricht: het is absoluut een goede keuze. Maar waar begin je met de inrichting van een duurzaam kantoor? Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Met deze tips helpen we je op weg.
Duurzame kantoormeubelen
Bij de aankleding van een kantoor heb je veel meubelen nodig. Bureaus, bureaustoelen, kasten en nog meer: maak hierin meteen een milieubewuste keuze. Een duurzame kantoor inrichting kent doorgaans ook meteen een moderne uitstraling, daar maak je je werknemers blij mee. Het oog wil immers ook wat! En moderne kantoren zijn voorzien van de beste innovaties. Waar je op kunt letten bij de meubelen? Het is duurzaam als deze in de buurt zijn geproduceerd, het liefst zelfs in Nederland. Zo hoeven al die materialen immers niet de hele wereld over. Ook zijn er genoeg duurzame alternatieven qua materiaalsoorten, zoals gerecyclede materialen, waar steeds meer meubelen uit bestaan. Verder zijn circulaire meubels in opkomst, om bij slijtage toch weer verder te gebruiken. Denk op die manier in oplossingen en onderzoek de vele mogelijkheden.
Precies de juiste inrichting
Richt het kantoor niet zomaar klakkeloos in, maar maak een duidelijk plan. Zo voorkom je namelijk dat de boel toch niet naar wens is en dat je weer opnieuw kunt beginnen. Laat bijvoorbeeld een tekening maken om de indeling voor je te zien. Werkt het of zijn er aanpassingen nodig? Kies de juiste projectmeubelen, van tafels tot panelen. Een complete projectinrichting bestaat precies uit de items die je nodig hebt voor het kantoor. Alles past en krijgt een mooi plekje. Maak er direct een ergonomisch efficiënte werkplek van, door de inrichting nauwkeurig af te stemmen. Zo kan er jarenlang plezier worden beleefd aan het kantoor.
Apparatuur en ander verbruik
De apparaten in een kantoor slurpen behoorlijk wat energie. Denk aan computers, beeldschermen en printers. Kies daarom voor moderne apparatuur, met een laag energieverbruik. Zorg ook dat medewerkers aan het eind van de dag de computers en andere apparaten uitschakelen. Dit geldt net zo goed voor de verlichting: kies voor energiezuinige lichtbronnen en laat lampen niet onnodig aanstaan. Automatische schakelaars dragen hieraan bij, of denk aan een lichttimer. Zet ook de verwarming niet te hoog, en aan het eind van de dag uit.
Duurzame keuken of kantine
Richt je ook een keuken of kantine in bij het kantoor? Let hier tevens op de duurzaamheid. Denk ten eerste aan duurzame en fair trade koffie en thee. Koffie en thee wordt volop gedronken op kantoor, je maakt zo dus zeker een betere keuze. Zet geen wegwerpbekers neer, want dit zorgt voor een heleboel onnodig afval. Kies liever voor gewone mokken, die aan het eind van de dag in de vaatwasser gaan. Wat betreft het eten is het een idee om geen vlees en vis te serveren in de kantine, maar enkel een vegetarisch aanbod aan te bieden. Dit kan voor werknemers even wennen zijn, maar probeer het in ieder geval uit.
Soms op kantoor, soms thuis werken
Thuis werken is duurzamer dan op kantoor werken. Zo hoef je niet te stoken als er niemand is, en hoeven de werknemers niet te reizen. Met name reizen met de auto is niet zo duurzaam: stimuleer werknemers om de trein te pakken, of zelfs de fiets als dat kan. En laat werknemers soms thuis werken. Altijd thuis werken is doorgaans niet zo bevorderlijk voor het teamgevoel, dus vind hierin een middenweg. Veel werknemers zijn hier ook nog eens blij mee, want regelmatig een dagje thuiswerken is best relaxt: een win-winsituatie dus.
Een duurzaam kantoor is op verschillende manieren te realiseren. Ga mee met de tijd en maak hierin bewuste, moderne keuzes. Daarmee laat je het bedrijf meteen van een professionele en innovatieve kant zien, tegenover werknemers, opdrachtgevers en klanten.