Zo richt je je huis duurzaam in
Het voorjaar komt eraan, krijg jij ook kriebels om je huis eens een flinke make-over te geven? Of ga je binnenkort verhuizen? Waarom denk je niet een keer aan het milieu? We willen allemaal graag dat de aarde nog een lange tijd meegaat en als je milieubewust bezig bent verklein je je ecologische voetafdruk. Soms maakt een klein ding al een groot verschil, zoals de keuze van materiaal.
Het materiaal van je verf, vloerbedekking en meubels kan een grote invloed hebben op het milieu. En natuurlijk is het beter om producten te kiezen die langer meegaan, want zo bespaar je grondstoffen en energie. Kies bijvoorbeeld voor hernieuwbaar materiaal zoals hout en bamboe. Je kunt het beste voor een product kiezen met een milieukeurmerk zoals Ökotex, Milieukeur, FSC-keurmerk, Blaue Engel en het Europese Ecolabel.
Koop duurzame spullen
Wil je nieuwe spullen kopen? Kies dan voor producten van duurzaam materiaal. Bijvoorbeeld karton, gerecycled papier of bamboe. Plastic is erg schadelijk voor dieren en het milieu, want het wordt gemaakt van olie. Vermijden dus! Kies ook niet voor tropisch hardhout, maar voor hout met een FSC-keurmerk.
Kies voor tweedehands spullen
Je kunt een oud meubelstuk een heel nieuw leven geven door een lakje verf. En daarnaast is het ook nog eens super tof om een meubel zelf op te knappen. Breng je oude meubels naar een kringloopwinkel, want iemand anders ziet misschien nog wat in die oude stoel die jij eigenlijk naar de stort wilde brengen. Ook op Facebook vind je tal van ruil- en verkoophoeken waar je je hart op kunt halen.
Zoek je meubels lokaal
Als je meubels koopt die in Nederland zijn geproduceerd hoeven een minder grote afstand af te leggen voor ze bij jou zijn. En dat scheelt natuurlijk weer heel wat CO2-uitstoot. Daarnaast steun je onze lokale ondernemers in plaats van de grote commerciële bedrijven en dat is weer goed tegen de winkelleegstand.
Recycle je eigen spullen
Je kunt je oude meubels ook een make-over geven. Kies altijd voor verf op waterbasis in plaats van terpentine, want dat is beter voor het milieu. Er zijn zelfs speciale bio-bouwmarkten die speciale ecologische, bio-based, natuurlijke en duurzame bouwmaterialen hebben.
Duurzaam slapen
Zoek je dekbed en matras uit op materiaal dat zo min mogelijk synthetisch is, waar geen mensen voor zijn uitgebuit, geen dieren voor zijn mishandeld en geen gifstoffen voor zijn gebruikt. Bijvoorbeeld producten van biologische wol, natuurrubber, fairtrade katoen, vegan versies van Tencel of geraapt dons.
Een duurzame vloer
Een houten vloer gaat erg lang mee en je kunt er zelfs een tweedehands kopen. Heb je toch liever een nieuwe vloer? Kies dan voor beton, gecertificeerd natuursteen of duurzaam hout. Vloerbedekking met een Oekotex-keurmerk is ook duurzaam, want dan is het gemaakt van gerecycled materiaal en zijn er geen gifstoffen gebruikt bij het produceren.
Bron: https://www.unitedconsumers.com/energie/informatie/energie-aanbiedingen.asp