23-06-2022

Wat voor matras heb ik nodig?

Omdat we maar liefst een derde van ons leven slapend doorbrengen, is ons bed een niet te verwaarlozen item. Een verkwikkende nachtrust is immers de hoeksteen van een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wanneer we niet goed slapen, kunnen we te maken krijgen met geheugenstoringen, concentratieproblemen en een slecht humeur. Ook wordt de kans groter dat we kiezen voor een slechte voeding en minder gaan bewegen.

Een goede inrichting van de  slaapkamer is dus van essentieel belang- en de keuze van je matras vormt hierbij een belangrijk onderdeel.

 

Wat voor matras heb ik nodig?

 

Soorten matrassen

Als je net begint met het zoeken naar een nieuwe matras, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het aantal opties duizelingwekkend kan zijn. Een handige manier om je te oriënteren is door eerst na te denken over de verschillende types matrassen.

Bijna alle matrassen kunnen worden onderverdeeld in de volgende vijf types: schuim, springvering, hybride, latex, of luchtbed. Springvering Slaapexperten zijn het erover eens dat een goede slaap een van de beste manieren is om onze gezondheid te behouden en te verbeteren. Een matras speelt een grote rol in ons vermogen om goed te slapen, maar veel mensen zien het belang ervan over het hoofd en blijven een matras gebruiken die niet genoeg ondersteuning en comfort biedt.

Een nieuwe matras kan een aanzienlijke investering zijn, maar als je deze stap zet, kan je weer beter gaan slapen. Zoals bij elke grote aankoop wil je er zeker van zijn dat je een verstandige keuze maakt. Springveringmatrassen zijn het meest bekend en zijn van oudsher de standaard. De laatste jaren zijn andere matrassoorten echter sterk in populariteit gestegen.

Deze andere matrassoorten hebben hun succes vooral bewezen door hun meer dynamische kwaliteiten. Ze zijn ook betaalbaarder en toegankelijker geworden door de groei van de online matrassenindustrie.

Schuim: Deze matrassen bevatten uitsluitend schuim en geen veren. Ze sluiten beter dan gemiddeld aan bij het lichaam, verlichten de druk en isoleren bewegingen, waardoor ze goed geschikt zijn voor zijslapers en koppels. Van de schuimsoorten die in deze matrassen worden gebruikt, is traagschuim het meest bekend.

Springvering: Een matras met springvering is uitgerust met een ondersteuningssysteem op basis van spoelen en heeft weinig andere lagen. Hoewel de spiraal enige ondersteuning biedt, ontbreekt het  springverenmatrassen vaak aan drukverlaging. Het slaapoppervlak is zachter en heeft een beperkte bewegingsisolatie. Door hun lagere prijs zijn ze populairder bij budget shoppers.

Hybride: Hybride matrassen bestaan uit twee centrale elementen: een ondersteunings-kern uit springveren en een substantieel schuimcomfortsysteem. De comfortlagen kunnen bestaan uit schuim of latex, en soms zelfs uit een kortere laag spiraalveren (microspiraal genaamd). Deze matrassen bieden een mix van veerkracht en ondersteuning met een lage warmte-retentie en kunnen een goede fit zijn voor slapers in elke positie, afhankelijk van hoe ze precies zijn gebouwd.

Latex: Wanneer alle lagen van een matras bestaan uit latexrubber, noemen we het all-latex or true-latex matrassen. Om het eenvoudig te houden, gebruiken we gewoon de term latex matras. Deze matrassen bieden een uitstekende veerkracht en duurzaamheid met matige contourvorming. Als ze gemaakt zijn van natuurlijke en biologische latex, zijn ze een topper onder milieubewuste shoppers.

Luchtbedden zijn gebouwd met een luchtkamer als ondersteunende kern. Een pomp - te bedienen met een smartphone of afstandsbediening - is ingebouwd in het matras om lucht toe te voegen of te onttrekken met een druk op de knop, waardoor slapers de grootst mogelijke flexibiliteit in hardheid krijgen. Echtparen waarderen luchtbedden vaak omdat elke kant op een andere hardheidsgraad kan worden ingesteld.

 

Slaaphoudingen

In welke houding val je normaal in slaap? En in welke houding wordt je wakker?

De antwoorden op deze vragen kunnen een belangrijk inzicht verschaffen bij de keuze van het beste matras. De delen van uw lichaam die meer ondersteuning nodig hebben om de ruggengraat in balans te houden, variëren naargelang de slaaphouding. Daarom kan het kiezen van een matras die bij uw slaaphouding past het comfort verhogen en pijn en kwalen helpen voorkomen.

Rugslapers

Rugslapers belasten hun onderrug het meest. Als een matras te zacht is, kan de romp dieper wegzakken dan de bovenrug en het onderlichaam, en deze U-vorm kan spanning veroorzaken. Als een matras te stevig is, wordt de lichte kromming van de onderrug niet geaccommodeerd. Rugslapers kiezen daarom best voor een medium tot stevig matras met lichte tot matige contourvorming.

Zijslapers

Zijslapers hebben scherpe drukpunten waar het lichaam het breedst is, met name bij de schouders en de heupen. Op een te zacht matras komen deze punten niet meer in lijn met de rest van de ruggengraat. Op een te stevig matras voelen ze de impact op die punten en zullen ze geneigd zijn scheef te gaan liggen. Daarom kiezen zijslapers het best voor op een medium zacht tot medium stevig matras.

Buikslapers

Buikslapers en als rugslapers de meeste druk uit op de lendenwervelkolom. Zij kiezen best voor een stevig matras dat hen uit een U-vorm kan houden en dat niet verstikkend aanvoelt wanneer ze met hun gezicht naar beneden op het matras liggen.

Combinatie-slapers

Combinatie-slapers wisselen de hele nacht van slaaphouding. Zij moeten een matras kiezen op basis van de positie waarin ze de meeste tijd doorbrengen. Als er geen hoofdpositie is, is medium zacht het meest geschikt voor alle slaapposities. Combinatie-slapers moeten op zoek naar een matras die goed reageert en waarmee ze gemakkelijk in bed kunnen manoeuvreren.

 

Slaapexperten zijn het erover eens dat een goede slaap een van de beste manieren is om onze gezondheid te behouden en te verbeteren. Een matras speelt een grote rol in ons vermogen om goed te slapen, maar veel mensen zien het belang ervan over het hoofd en blijven een matras gebruiken die niet genoeg ondersteuning en comfort biedt.

Een nieuwe matras kan een aanzienlijke investering zijn, maar als je deze stap zet, kan je weer beter gaan slapen. Zoals bij elke grote aankoop wil je er zeker van zijn dat je een verstandige keuze maakt.

Je matraskeuze is zeer individueel - wat voor de één goed voelt, zal voor de ander oncomfortabel zijn. Geen wonder dus dat het maken van deze keuze een beetje ontmoedigend kan aanvoelen.

Begin met het bepalen van het type matras dat je wenst - een springverenmatras, een boxspring met traagschuimmatras (er bestaan ook hybride matrassen) of een verstelbare matras. Om een keuze te maken, bedenk in welke houding je het liefst in slaap valt. Als dat op je zij is, dan bent je over het algemeen beter af met een matras die zachter is. Slaap je op je buik? Dan is een stevig matras een betere keuze. En wie op zijn rug slaapt, zit daar ergens tussenin.

Bij Hypnia.nl vind je jouw ideale matras in zes vragen.

 

De psychologie van licht: hoe raami...

Licht speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven. Het beïnvloedt niet alleen hoe we ruimtes ervaren, maar ook hoe we ons voelen. De manier waarop licht je huis binnenkomt, kan een groot verschil maken in je stemming en welzijn. In dit artikel duiken we dieper in de psychologie van licht en ...

Lees verder

Zo realiseer je snel en duurzaam ee...

Jouw woning slim uitbouwen? Ontdek de prefab houten aanbouw van Addon Wil je meer ruimte in jouw huis zonder maandenlang in een verbouwing te zitten? Bij Addon hebben ze jouw aanbouw al binnen 5 dagen gerealiseerd. In dit artikel laten we je precies zien hoe je het project aanpakt én wat de ...

Lees verder

Kinder Placemats: Praktisch, Speels...

Etenstijd is een belangrijk moment van de dag, maar met kinderen aan tafel kan het soms een uitdaging zijn. Gelukkig bieden kinder placemats een oplossing die zowel praktisch als leuk is. In dit artikel ontdek je hoe een placemat voor kinderen niet alleen geknoei helpt voorkomen, maar ook een speels...

Lees verder

Waarom een pakketkluis in of aan hu...

Wil je graag altijd je pakketjes thuis laten bezorgen, zelfs als je niet thuis bent? Dan is een pakketkluis in of aan huis aan te raden. Met een eigen pakketkluis of pakketbrievenbus in of aan huis hoef je nooit meer te wachten of een pakketje te missen. De bezorgers bezorgen het pakketje makkelijk ...

Lees verder