05-09-2017

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een houtsoort van naaldbomen die vooral uit Duitsland en Frankrijk afkomstig is. Douglashout is super sterk en heel duurzaam. Met heel duurzaam willen we zeggen dat het zeker 10 tot 15 jaar mee gaat en als je het ook nog behandeld kan het nog langer mee gaan. Je kan Douglas hout voor veel verschillende klussen gebruiken, maar wat zijn nog meer de voordelen? en wat is het verschil met Lariks hout? en vooral waar kun je Douglas hout kopen?

De Afgelopen jaren is de vraag naar Douglas hout flink toegenomen. Hoe komt dit nu en waarom is deze houtsoort zo populair? Dit heeft natuurlijk te maken met de vele voordelen van Douglas hout.

 

wat is Douglas hout

 

Voordelen van Douglas hout

  • Zoals eerder benoemd heeft Douglas hout een enorme hoge duurzaamheid. Er is ook wel vurenhout op de markt wat heel duurzaam is, alleen worden hier vaak extra stoffen aan toegevoegd om het vurenhout duurzaam te maken.
  • Douglas is een van de hardste soorten hout vergeleken met de andere naaldhoutsoorten zoals vuren en grenen. De groeisnelheid van de naaldboom is vooral de bepalende factor voor de hardheid van het hout. Let wel op want hardheid is niet hetzelfde als duurzaamheid. Nieuwsgierig naar de duurzaamheid van Douglas hout en overige houtsoorten?  
  • De nerf is heel fijn vergeleken met andere houtsoorten. Verder is de nerf van Douglas hout heel langdradig, waardoor het wel iets moeilijker is om het hout te schaven of te frezen.
  • De natuurlijke kleur van Douglas hout is geel tot geelbruin, waardoor het al een warme uitstraling heeft. Na jaren kunnen er wat grijstinten naar boven komen. Dit kun je zo laten als je het mooi vindt, maar je zou het ook kunnen behandelen met speciale olie of beits.
  • Omdat het hout zo sterk en hard is kan het goed gebruikt worden bij verschillende constructies als poorten, schuttingen, blokhutten, veranda’s en carports.
  • Doordat het veel geplant wordt in Frankrijk en zelfs in Nederland zal het aanbod van Douglas hout alleen maar toe nemen en dus ook goedkoper worden. Zeker als het uit Nederland komt.

 

Verschil met Larikshout

Net als Douglas hout is Lariks hout ook een hele duurzame houtsoort. Zo is Douglas hout van duurzaamheidsklasse 3-4 en Lariks hout ook. Toch zijn er een paar kleine verschillen tussen de twee houtsoorten.

Lariks hout is namelijk nog harder en taaier dan Douglas hout. Zoals eerder aangegeven heet Douglas hout dus een mooie lange draadverloop en lariks hout heeft vaak een wat warrig draadverloop.

Andere houtsoorten als vuren en dennen lijken wel veel meer op elkaar en daar zijn de verschillen echt minimaal.

 

Aanschaffen Douglas hout

Bijna overal kun je douglas hout kopen, vooral omdat ze nu zoveel douglas bossen aan het planten zijn. De verschillende bouwmarkten bieden douglas hout vaak alleen aan in een paar standaard maten balken. Online kun je vaak een breder assortiment vinden van douglas hout. Als je alleen balken nodig heb is dat natuurlijk prima, maar zorg dus dat je goed rond kijkt want je hebt ook douglasplanken en tevens in verschillende maten en kleuren. 

Dit is hoe je jouw huis duurzamer k...

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis duurzamer kunt maken, van het vervangen van gas door elektriciteit tot het installeren van energ...

Lees verder

Kings & Queens, dit is dé basis va...

Wat heb je nodig om te slapen als een koning/koningin? Wat is het centrale punt in elke slaapkamer? Kies het meest sfeerbepalende item in je slaapkamer met zorg en die luxe slaapkamer is bijna compleet! Droom jij van een stijlvolle slaapkamer vol luxe en comfort? Met een paar handige tips transforme...

Lees verder

Ruimtebesparende oplossingen voor e...

Wonen in een klein appartement of huis kan soms een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen, er zijn tal van slimme en stijlvolle manieren om je ruimte optimaal te benutten. Hier zijn enkele ruimtebesparende oplossingen die je kunnen helpen om je interieur te transformeren.     1. Mu...

Lees verder

4 redenen om te kiezen voor een ron...

Bij het inrichten van een eetkamer is de keuze van je eettafel een belangrijke overweging. Terwijl rechthoekige tafels vaak de standaard zijn, wint de ronde eettafel steeds meer populariteit vanwege zijn voordelen en veelzijdigheid. In dit artikel staan 4 redenen op een rijtje waarom een ronde tafel...

Lees verder