Waarom een aankoopmakelaar inschakelen
Veruit de meeste mensen kopen een woning zonder hulp van een aankoopmakelaar. Toch kan een aankoopmakelaar je een grote dienst bewijzen. Voor veel mensen is de aankoop van een huis iets dat ze slechts een aantal keer in hun keven doen, en er zijn er die graag deskundige hulp hierbij hebben. Zeker nu het kopen van een woning door de krapte in bepaalde gebieden erg moeilijk is geworden. Hoe kan een makelaar je helpen bij de aankoop van een woning?
De objectieve blik van een aankoopmakelaar
Als mensen naar een huis gaan kijken, hebben ze vaak al een beeld door bijvoorbeeld foto’s of een omschrijving van de indeling. Een bezichtiging gaat dan ook bij veel mensen meer om ‘het gevoel dat ze bij een huis hebben’ dan de feiten en cijfers. Toch zijn die ook erg belangrijk. Een aankoopmakelaar heeft een objectieve blik en weet waarnaar hij moet informeren. Hoe staat het bijvoorbeeld met het onderhoud van het huis, de energiekosten en de omgeving?
Helpen bij onderhandelingen en het koopcontract
Heb je een woning een paar keer bekeken en bevat het goed? Dan wordt het tijd om na te denken over het bod dat je gaat doen. Als mensen een goed gevoel hebben bij een huis zijn ze vaak bereid hier meer voor neer te tellen. Dit kan later problemen geven bij de financiering, als blijkt dat uit de taxatie die voor de hypotheek nodig is dat de waarde lager wordt ingeschat. Een aankoopmakelaar kan helpen je een realistisch bod te doen, en je behoeden voor het bieden van een te hoog bedrag.
Daarnaast kan een aankoopmakelaar je helpen bij het koopcontract. Voor veel mensen is dit financiële en juridische abracadabra, maar zet nooit zomaar je handtekening. Door de krapte op de huizenmarkt worden er namelijk tegenwoordig soms afwijkende voorwaarden gehanteerd, zoals het sluiten van een overeenkomst zonder ontbindende voorwaarde van financiering. Dit kan je een flinke som geld kosten indien je de financiering van de woning toch niet rond krijgt.
Kosten van een aankoopmakelaar
In tijden van krapte op de huizenmarkt in bepaalde steden zoals nu kan het handig zijn een aankoopmakelaar in te schakelen. Voor zijn diensten betaal je een vooraf afgesproken courtage. Deze is bij aankoop vaak lager dan bij de verkoop van een woning. Over de prijs is niets wettelijk vastgelegd en deze kunnen nogal verschillen. Meerdere offertes kun je opvragen via Vergelijk.com, en onderhandelen op basis van die informatie is zeker niet ongebruikelijk. Sommige makelaar rekenen een vast tarief, maar een stelregel is dat voor een totaalpakket van het in kaart brengen van de wensen tot het regelen van de financiering de kosten niet veel hoger mogen zijn dan 0,9 procent van de verkoopprijs. Vergeet hierbij niet dat makelaars vaak een tarief zonder btw vermelden.
Dit moet je weten voordat je een makelaar inhuurt
Het is alleen maar zinnig om een aankoopmakelaar in te schakelen als je wel al enigszins weet wat je zoekgebied is, en hoe jouw persoonlijke financiële plaatje eruit ziet. Om een goede selectie te maken uit alle woningen die te koop staan, moet je bijvoorbeeld weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Zo weet je of je voor die woning(en) die je op het oog hebt, ook wel een financiering van een hypotheekverstrekker krijgt.