03-06-2024

Waar moet een thuiskantoor allemaal aan voldoen?

Het is steeds gebruikelijker om een deel van de werkweek thuis te werken. En dat heeft verschillende voordelen. Zo ben je minder tijd kwijt aan forensen. Misschien kun je thuis geconcentreerder je werk doen. En de afwisseling is sowieso best fijn. Maar hoe richt je in je eigen woning nu een goed thuiskantoor in? We delen onze tips.

 

Waar moet een thuiskantoor allemaal aan voldoen?

 

Bureau en bureaustoel

Natuurlijk kun je niet zonder een goed bureau en een kwalitatieve bureaustoel. Zie dit als de belangrijke basis bij de inrichting van je thuiskantoor. Bij het bureau is het vooral belangrijk dat het ruim genoeg is. Je wilt je laptop erop kwijt kunnen. En idealiter ook een monitor, als tweede scherm. Zo’n monitor zorgt er meteen voor dat je de juiste werkhouding aanneemt: je zit zo minder voorovergebogen dan achter een laptop het geval is. Al helpt een laptopstandaard je hier ook bij. Houd ook nog wat ruimte vrij op je bureau voor je kantoorartikelen, die je hier een plekje wilt geven. Je kunt hier een handig bewaarbakje voor op je bureau plaatsen, om het opgeruimd te houden. Qua stoel kies je voor een officiële bureaustoel. Dit type stoel biedt je namelijk de ondersteuning die je nodig hebt, juist als je de hele dag moet zitten. Ga voor een goede rugleuning en ook voor armleuningen. Het is prettig als de stoel verstelbaar is, om ‘m precies af te stemmen op jouw lichaam.

 

Juiste apparatuur

Je hebt verschillende apparatuur nodig in je thuiskantoor. Zeker als je veelvuldig vanuit huis werkt, heb je eigenlijk vrijwel dezelfde setup nodig als op je externe kantoor. We noemden hierboven al de laptop en de monitor. Je kunt ook denken aan een vaste computer in plaats van een laptop, mocht je dat beter vinden werken. Gebruik een losse muis en een toetsenbord, om comfortabel te kunnen werken. Denk dan nog aan goede koptelefoons, om je calls mee te houden. Daar kun je trouwens ook meteen muziek of podcasts mee luisteren tijdens je werk. Dat werkt soms wel zo inspirerend! Een printer is ook handig, om je documenten af te kunnen drukken. Hoewel we steeds meer digitaal werken, blijft printpapier soms simpelweg net wat effectiever. Je kunt hierop ook meteen aantekeningen maken met pen of stift. Of doe dit in een notitieblok, of op sticky notes. Het is ook maar net wat jij handig vindt! Een reminder nodig, om iets niet te vergeten? Ook dan werkt de goede, oude truc om een sticky note op je beeldscherm te plakken, zodat je er bijvoorbeeld de volgende dag aan denkt.

 

Rust en ruimte

Zorg dat je geconcentreerd aan het werk kunt gaan in je thuiskantoor. Hier heb je rust en ruimte bij nodig! Daarom is het belangrijk om een goed plekje in huis aan te wijzen voor je thuiskantoor. Midden in de woonkamer? Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hier is vaak wel veel afleiding. Zeker als je een gezin hebt bijvoorbeeld. Richt je thuiskantoor daarom liever in de slaapkamer in. Je kunt er een afgesloten hoekje van maken, door er een kast of ander groot item tussen te plaatsen. Heb je een kamer over in huis? Dan kun je deze plek natuurlijk gebruiken als thuiskantoor. Maar dat stukje luxe moet je dan maar net hebben. Ook een tuinhuisje kan een perfecte plek zijn. Of ga juist aan de slag op de zolderkamer, om nog een goede optie te noemen. Als het er maar stil is, of anders zo stil mogelijk. Daarnaast wil je niet steeds worden afgeleid door bijvoorbeeld rommel om je heen.

 

Opbergruimte

Dat brengt ons op het laatste punt: zorg voor genoeg opbergruimte in je thuiskantoor. Je wilt namelijk niet dat het er (heel) rommelig is. Dit leidt je namelijk alleen maar af! Plaats een kast in de ruimte, zoals een archiefkast. Of zorg voor opbergkastjes of -bakken op je bureau waar je van alles in kwijt kunt. Het is ook maar net hoeveel plek je beschikbaar hebt. Maar als je er een gewoonte van maakt om aan het begin of juist het eind van je werkdag even alles op te ruimen, heb je dat opgeruimde gevoel prima voor elkaar.

 

Probeer er zeker wat van te maken, de inrichting van je thuiskantoor. Dat komt je werk immers alleen maar ten goede! Hoe ziet jouw thuiswerkplek er straks uit?

Dit kan een waterontharder voor jou...

Natuurlijk kunnen we in Nederland blij zijn met de toegang tot schoon drinkwater. Maar wist je dat er nog steeds verschillen bestaan in de kwaliteit van drinkwater per regio? En wist je dat dit niet alleen effect heeft op het water dat je drinkt, maar ook op het water waarmee je schoonmaakt en douch...

Lees verder

Hoe richt je een studio gezellig en...

Ben jij de eigenaar of huurder van een studio, maar vind je het lastig om deze ruimte in te richten? Maak je niet druk, want met wat creativiteit en praktische oplossingen kan je jouw studio in een handomdraai omtoveren tot een stijlvol én functionele ruimte. In het onderstaande artikel geven...

Lees verder

Dit is hoe je jouw huis duurzamer k...

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis duurzamer kunt maken, van het vervangen van gas door elektriciteit tot het installeren van energ...

Lees verder

Kings & Queens, dit is dé basis va...

Wat heb je nodig om te slapen als een koning/koningin? Wat is het centrale punt in elke slaapkamer? Kies het meest sfeerbepalende item in je slaapkamer met zorg en die luxe slaapkamer is bijna compleet! Droom jij van een stijlvolle slaapkamer vol luxe en comfort? Met een paar handige tips transforme...

Lees verder