Ventilatoren: onmisbaar in de zomer
Wie kan er in de zomer zonder ventilator? Wie kan er bij warm weer zonder de zo gewenste frissere en koelere lucht? Een ventilator is in feite een apparaat dat de transpiratie op je lichaam sneller laat verdampen en is dus geen apparaat dat het koeler in een ruimte maakt. Dat voelt echter wel zo. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Plafondventilatoren horen bij de meest populaire uitvoeringen, maar dat geldt ook voor de ventilator zonder bladen en zeker ook voor de designventilator in de vorm van een torenventilator. Naast een zwembad(je) in de tuin is het apparaat eigenlijk onmisbaar tijdens elke warme zomer.
Plafondventilator, daar is altijd wel ruimte voor
Wie er een aan wil schaffen, doet er verstandig aan eerst eens goed na te gaan waar de ventilator precies voor gekocht wordt en aan welke eisen het apparaat moet voldoen. Heb je er een nodig met vermogen om zo een grotere ruimte te verkoelen? En heb je wel eigenlijk wel een geschikte plek om de ventilator te plaatsen of op te hangen? Juist vanwege de factor ruimte is de plafondventilator zo populair. Deze versie hangt immers nooit in de weg, er is altijd ruimte voor. Ze zijn bovendien in staat een ruim oppervlakte van koelere lucht te voorzien. Denk ook goed na voor je een ventilator voor in de slaapkamer koopt. Bedenk bijvoorbeeld dat een stille ventilator dan de beste optie is. Wel eens van een ventilator met een oscillerende functie gehoord? Dergelijke uitvoeringen staan voor een zo optimaal mogelijke verspreiding van lucht in een bepaalde ruimte. Kortom: bedenk goed wat je van de ventilator verwacht en of je er bijvoorbeeld voldoende ruimte voor hebt. Check vooral het vermogen van een ventilator en besef ook dat het apparaat best nog wel wat geluid kan produceren.
Diverse snelheden en richtingen
Maar er is meer. De eerste vraag die je stelt is waar je de ventilator wilt plaatsen. Kies je voor een variant voor op tafel, dan kies je voor een kleinere uitvoering zonder veel extra’s. Dergelijke ventilators kunnen vaak niet heel veel meer dan voor verkoeling zorgen. Niks mis mee, want dat is en blijft natuurlijk ook de voornaamste eigenschap van een goede ventilator. Wel is er nog de keuze voor ventilatie die je op diverse snelheden in kunt stellen, die zelfstandig draaien of juist in één richting draaien. Ook heel gangbaar is de staande ventilator, ook wel statiefventilator, torenventilator of kolomventilator genoemd. Je zet ze op de vloer en kunt ze al dan niet met een afstandsbediening aan- en uitzetten. Ook kennen ze opties als een timer en instelbare hoogte. De modellen met de meeste kracht zijn de vloerventilatoren; klein en prima voor de grotere ruimtes. Vanwege de krachtige eigenschappen produceren ze vaak wel wat meer geluid.
Schakelaar of afstandsbediening
Op kantoren en in slaapkamers zie je veelal de plafondversie, in te schakelen met een schakelaar of met afstandsbediening. Soms zijn deze exemplaren voorzien van verlichting. Let wel op, want het aansluitpunt moet beschikken over honderd kilogram draagkracht. Idealiter hang je deze uitvoering op zo’n 2.30 meter hoogte. Dan weet je zeker dat je niet met je handen tussen de bladen komt met alle pijnlijke gevolgen van dien.
Luide of stille ventilator
De factor geluid speelt een belangrijke rol in de keuze voor de juiste ventilatie. Je beschikt over een stille ventilator als er sprake is van geluid dat minder is dan 50 dB. Een ventilator is luid als het geluid de 60 dB overstijgt. Eigenlijk werkt het ventileren heel simpel: aan de achterkant wordt lucht aangezogen die vervolgens versneld aan de voorkant weer wordt uitgeblazen. De snelheid van draaien van de bladen bepaalt de hoeveelheid lucht die verplaatst wordt. Hoe lager de snelheid, hoe minder geluid er geproduceerd wordt. Nog steeds denken heel veel mensen dat een ventilator de lucht koeler maakt, in feite doet het toestel echter niet meer dan lucht in beweging brengen. De temperatuur in de ruimte verandert dan ook niet en er zijn mensen die de luchtverplaatsing als tocht ervaren.
Van alle gemakken voorzien
Je hebt heel eenvoudige uitvoeringen, maar ook ventilators die van alle gemakken voorzien zijn. Dan moet je denken aan verlichting, een timer en/of een afstandsbediening. Je hebt apparaten waarvan de bladen - vanwege kinderen en huisdieren - zijn afgedekt met een veiligheidsgril en er zijn bladloze ventilatoren. Uitvoeringen met een ionisatiefunctie brengen elektrische lading aan over de rondvliegende stofdelen die daardoor worden verzwaard en op de grond vallen. Gegarandeerd dat de lucht zo in kwaliteit verbetert en frisser wordt. Ventilatoren met een verwarmingsfunctie zijn er ook. Dergelijke apparaten zijn in staat te verkoelen én te verwarmen. Deze variant is dus zowel bij kou als bij warmte te gebruiken. Let wel op: als je de ventilator gebruikt om te verwarmen, gebruik je behoorlijk meer energie.
Design ventilator
Was een ventilator vroeger niets meer of minder dan een onooglijk gebruiksvoorwerp, tegenwoordig kies je voor een designventilator, Dat is een apparaat dat door het ontwerp en uitvoering perfect in uw moderne interieur past en als het goed is zelfs iets aan de sfeer van een kamer toevoegt. Vooral de torenventilator geldt als designventilator en wordt vaak als meubelstuk geplaatst naast de bank. Het apparaat gaat zo helemaal op in het thuis gevoerde interieur. En zo zijn er meer ventilatoren die als designventilator gelden en al lang niet meer als lelijk beschouwd worden. Sterker nog: een designventilator geeft soms zelfs net dat beetje extra sfeer aan uw huiskamer.