18-02-2016

Tips om je eigen lichtplan te maken

Wanneer je gaat verbouwen of als je een nieuw huis laat bouwen, is het van belang dat je een goed lichtplan hebt. Dit lichtplan laat zien waar jij lampen wilt ophangen en knopjes of dimmers wilt bevestigen, zodat degene die de verbouwing doet daar rekening mee kan houden. Wanneer je dergelijke dingen achteraf nog wilt aanpassen kost dat vaak onnodig veel tijd en geld, terwijl het tijdens de verbouwing direct geregeld kan worden. Maar hoe maak je nou eigenlijk zelf een goed lichtplan? Lampenonline.com geeft in dit artikel enkele tips!

 

Tips om je eigen lichtplan te maken

 

Tip 1: kies duidelijke symbolen

Er zijn bepaalde regels die gelden bij het opstellen van plattegronden. Deze regels geven aan hoe je bijvoorbeeld lampen, knoppen en schakelaars goed kunt aangeven. Zoek eerst uit hoe je dingen moet aangeven voordat je begint met het tekenen van je lichtplan, want dan is voor degene die de verbouwing moet uitvoeren duidelijk wat je bedoeld. Als je aan de slag gaat met zelfbedachte kruisjes en stipjes kan er behoorlijke verwarring ontstaan.

 

Tip 2: denk na over je verlichting

Het is handig als je van tevoren al een idee hebt welke lampen je waar wilt hebben. Je kunt in de meeste ruimtes in het midden al een symbool aangeven voor hanglampen, omdat je die meestal toch wilt gebruiken als grote verlichtingsbron. Maar wil je bijvoorbeeld wandlampen, dan is het praktisch om die ook nu alvast in te tekenen. Denk dus goed na over je verlichting en vooral het type verlichting dat je in een ruimte wilt hebben.

 

Tip 3: vergeet decoratie-verlichting niet

Je kunt in je lichtplan niet alleen je hoofdverlichting intekenen, maar ook decoratieve verlichting. Wil je bijvoorbeeld een bepaald hoekje gezellig verlichten, dan kun je daar ook een lamp tekenen in je plan. En wil je in de keuken graag een rijtje plafondlampen, dan is het ook handig in te tekenen. Hiermee voorkom je achteraf veel gedoe en het trekken van extra bedradingen.

 

Tip 4: overleg met je constructeur

Het klinkt misschien onlogisch, maar over je lichtplan kun je prima overleggen met je constructeur. Hij heeft dergelijke klussen meestal al vaker gedaan en heeft ervaring met dergelijke dingen. Hij kan soms verrassende ideeën aandragen. Daarbij komt dat hij, na overleg, al een idee heeft van wat jij wilt waardoor er minder onduidelijkheden zijn tijdens de aanleg van het systeem. Ook kan hij het aangeven als bepaalde ideeën van jou niet of moeilijk uitvoerbaar zijn.

 

Conclusie

Een lichtplan maken is in principe niet zo moeilijk, al moet je wel aan een aantal punten denken. Nogmaals, er ligt vooral nadruk op communicatie. Overleg met je constructeur en kies alleen voor bestaande symbolen die algemeen geldig zijn. Zo kun je een goed plan opstellen dat eenvoudig te begrijpen is voor degene die de zaak praktisch moet installeren. En dat zorgt ervoor dat jij later kunt genieten van precies die verlichting die jij mooi vindt!

Tips voor een kindvriendelijk maar ...

Wanneer je kinderen hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je je hele huis moet aanpassen of dat je interieurstijl eronder lijdt. Je kunt namelijk alsnog een prachtige en stijlvolle ruimte creëren die tegelijker tijd ook praktisch en veilig is voor je kids. In deze blog delen we tips over het ki...

Lees verder

Het perfecte boxspring bed voor kle...

Kleine ruimtes inrichten kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het kiezen van het juiste bed. Een boxspring bed staat bekend om zijn comfort en luxe, maar hoe past dit in een kleine slaapkamer? In deze blog delen we handige tips om een boxspring bed optimaal te benutten in een kleine ruimte...

Lees verder

Waarom een designbank altijd past -...

Tijdloos en past altijd. Hoe kan het toch dat designmeubelen eigenlijk altijd wel passen? Elk interieur knapt enorm op van een design item. Designbanken kunnen in bijna alle trends wel mee. Wie kent ze niet, de designklassiekers die nog steeds enorm geliefd zijn bij interieurliefhebbers? Denk aan bi...

Lees verder

Dit kan een waterontharder voor jou...

Natuurlijk kunnen we in Nederland blij zijn met de toegang tot schoon drinkwater. Maar wist je dat er nog steeds verschillen bestaan in de kwaliteit van drinkwater per regio? En wist je dat dit niet alleen effect heeft op het water dat je drinkt, maar ook op het water waarmee je schoonmaakt en douch...

Lees verder