Tips om duurzaam te verwarmen
Stel je tocht eens voor, je verwarming valt uit en daar zit je dan! Onder een stapel (o zo leuke) dekens te klappertanden op de bank. Zeker in de winter is dat een doemscenario. Veel mensen hebben een onderhoudscontract voor hun Cv-ketel zodat ze erop kunnen rekenen dat hun ketel zo optimaal mogelijk functioneert. Een fijn huis is een comfortabel huis en in de winter betekent dat warmte waar je maar wilt. Met één tik hebben we onze thermostaat geactiveerd en zal het binnen afzienbare tijd lekker warm worden in huis. Geen probleem! Maar verwarm je eigenlijk wel verstandig?
We geven je wat tips zodat je slim en duurzaam kunt verwarmen zodat het milieu én je budget zoveel mogelijk gespaard blijven.
Checklist voor een duurzaam en warm huis.
Feit is dat de verwarming van een ruimte en het water het grootste deel van je energieverbruik vertegenwoordigd. Daar valt dus zeker nog winst te behalen. Het allermooiste zou het zijn als je de zon een beetje haar werk kon laten doen, als je huis alleen nog maar een beetje bij verwarmd zou hoeven worden. Maar, dit is Nederland en zeker in de winter zien we de zon niet vaak. De meest gebruikte verwarming voor het verwarmen van een huis de bekende radiator. In welk model dan ook, (bijna) elk huis heeft ze hangen. Hoe kun je je huis zo verwarmen dat je zo min mogelijk gebruik hoeft te maken van je radiator en toch zo comfortabel mogelijk kunt wonen?
- Probeer je thermostaat een graadje lager te zetten. Je zult merken dat het onder normale omstandigheden een kwestie van wennen is en dat 19 graden vaak net zo goed is als 20. Een stoere deken op je bank doet wonderen.
- Een uurtje voordat je naar bed gaat kun je je thermostaat terug naar ca.15 graden draaien. Voordat het helemaal is afgekoeld ligt jij al lekker in je warme bed.
- Slaapkamer waar overdag niemand komt hoeven dus niet verwarmd te worden. Zet het raam zoveel mogelijk open, minimaal een half uur per dag. Een frisse kamer is een gezonde kamer en een dik dekbed houd je warm.
- Als je overdag niet thuis bent hoeft de thermostaat niet hoger dan ca. 15 graden te staan. Veel mensen hebben een app op hun telefoon waarmee ze de verwarming op afstand al aan kunnen zetten. Zo kun je een half uurtje voordat je thuis zult komen de verwarming pas aan zetten.
- Zorg ervoor dat al je installaties het zo optimaal mogelijk doen en controleer je radiatoren regelmatig op mankementen. Bij bedrijven zoals.nl bijvoorbeeld CVkoopjes kun je voor een kleine prijs alles wat je nodig hebt vervangen. Zo gaan je bespaarde euro’s door bovenstaande tips niet meteen weer ‘verloren’ aan onnodig duren materialen.
Duurzaam verwarmen kan een uitdaging worden, het bespaarde geld je beloning. Als je dat opspaart kun je daar aan het einde van elk stookjaar beslist wat anders leuks voor je huis van doen!