12-09-2017

Stappenplan om zelf knieschotten te maken

Veel huizen hebben een schuin dak. Dit heeft voordelen, zoals de goede afwatering aan de buitenzijde. Maar in huis zorgt het voor minder praktische hoeken. Een mooie oplossing daarvoor is er opbergruimte van maken. Door het plaatsen van knieschotten vallen de lage gedeelten weg en ontstaat er ruimte om spullen op te bergen. Zelf knieschotten maken is niet erg moeilijk dus kun je ze ook zelf maken.

 

stappenplan

 

 

Stap 1: Afmeting bepalen

Belangrijk is dat je weet hoe groot je de opbergruimte wil maken. Dit staat uiteraard gelijk aan de hoeveelheid ruimte die je inlevert. Hoe dieper de opbergruimte, hoe meer ruimte je in de betreffende kamer inlevert. Een veel gebruikte maatvoering is om de knieschotten 120 cm hoog te maken. Dus vanaf de vloer recht omhoog naar het plafond gemeten. Meet ook de lengte van de knieschotten. Omdat je er ook spullen in moet kunnen is een deur belangrijk. Kies een logische positie zodat je er later nog wel bij kan.

 

Stap 2: Ontwerp schetsen

Voordat je aan de gang gaat, is het goed om eerst een plan te hebben. Maak een schets/tekening van je ontwerp. Zet alle lengte- en breedtematen bij iedere balk en plaat. Je kunt ervoor kiezen om ook een gedeelte te gebruiken voor schappen aan de buitenzijde. Dit breekt de wand een beetje en je kunt er dingen plaatsen die je in het zicht wilt hebben.

 

Stap 3: Framewerk maken

Omdat een knieschot als wand fungeert moet hij wel stevig staan. Begin daarom met een houten framewerk. Regel dus vooraf houten balken/latten. Je kunt deze o.a. bij PontMeyer vinden. Schroef een balk langs de schuine wand, zodat je er later een plaat tegen kunt schroeven. Ga dus iets lager zitten dan 120 cm vanaf de vloer. E.e.a. afhankelijk van de hoek van de schuine wand. Plaats op de vloer ook een balk aan de binnenzijde. Deze moet precies loodrecht onder de balk aan de schuine kant zitten. Vervolgens zet je verticale balken tussen beide lengtebalken. Hou daarbij vast rekening met de afmeting en positie van de beplating en eventuele deuren.

 

Stap 4: Schotten zagen en monteren

Een ideale houtsoort voor knieschotten is Multiplex. Het is niet duur en je kunt het eenvoudig bewerken. Daarnaast is het stevig en goed overschilderbaar. Het mooiste is om zo lang mogelijke stroken te gebruiken. Hierdoor ontstaan er minder naden. Zaag dus stroken waarvan de breedte, de hoogtemaat van je knieschotten is. Je kunt ervoor kiezen om de schotten tegen het framewerk aan te lijmen. Dan heb je geen schroefkoppen in het zicht, of om af te werken.

 

Stap 5 (optioneel): Schuifdeuren maken

Deuren die openslaan kunnen alleen maar naar buiten toe opengaan. Er zit immers een schuin aflopende wand achter. Dit is niet altijd praktisch. Je moet de ruimte bij de deur vrijmaken als je toegang achter de knieschotten wilt. Je kunt dit oplossen door schuifdeuren te maken. Dit kost je wat meer werk, maar het is in gebruik net wat praktischer. Het mooiste is om de schuifdeur achter de knieschotten te laten schuiven. Houd hier dus rekening mee met je framewerk.

 

Stap 6: Afwerken

Om de knieschotten afwerken kun je het beste een plint plaatsen. Zowel op de vloer, langs het plafond en de zijmuren. Hierbij moet je wel rekening met eventuele deuren houden. Tenminste als je een openslaande deur hebt. Hij moet nadat de plinten gemonteerd zijn, wel open kunnen. Kit eventuele naden af en je kunt het geheel schilderen.

 

Heb je een ruimte in je huis met een schuin aflopende wand? Dan kun je hier praktisch gebruik van maken door knieschotten te plaatsen. Je kunt deze eenvoudig zelf maken en het levert je ook nog eens meer bergruimte op.

Het perfecte boxspring bed voor kle...

Kleine ruimtes inrichten kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het kiezen van het juiste bed. Een boxspring bed staat bekend om zijn comfort en luxe, maar hoe past dit in een kleine slaapkamer? In deze blog delen we handige tips om een boxspring bed optimaal te benutten in een kleine ruimte...

Lees verder

Waarom een designbank altijd past -...

Tijdloos en past altijd. Hoe kan het toch dat designmeubelen eigenlijk altijd wel passen? Elk interieur knapt enorm op van een design item. Designbanken kunnen in bijna alle trends wel mee. Wie kent ze niet, de designklassiekers die nog steeds enorm geliefd zijn bij interieurliefhebbers? Denk aan bi...

Lees verder

Dit kan een waterontharder voor jou...

Natuurlijk kunnen we in Nederland blij zijn met de toegang tot schoon drinkwater. Maar wist je dat er nog steeds verschillen bestaan in de kwaliteit van drinkwater per regio? En wist je dat dit niet alleen effect heeft op het water dat je drinkt, maar ook op het water waarmee je schoonmaakt en douch...

Lees verder

Hoe richt je een studio gezellig en...

Ben jij de eigenaar of huurder van een studio, maar vind je het lastig om deze ruimte in te richten? Maak je niet druk, want met wat creativiteit en praktische oplossingen kan je jouw studio in een handomdraai omtoveren tot een stijlvol én functionele ruimte. In het onderstaande artikel geven...

Lees verder