28-01-2015

Saskia, interieurontwerper bij IKEA

Als je dan de kans ziet, moet je ‘m grijpen toch? Op Instagram kwamen we Saskia tegen, Saskia is interieurontwerper bij IKEA! Bijna iedereen wordt toch blij van IKEA? Vragen staat vrij dus we hebben Saskia gevraagd of we eens een kijkje achter de schermen mochten komen nemen en haar een paar vragen mochten stellen. Ze zei meteen ja! Op vrijdag 16 januari zijn we dus eens via de personeelsingang IKEA binnen gegaan. We kregen een kaartje “BEZOEKER” opgespeld werden werkelijk overal langs geleid. We hebben het voor jullie samengevat. Een bosje tulpen als dank voor de gastvrouw en met een lading foto’s, de antwoorden op onze vragen(en enkele aankopen die persé nodig hadden…..) gingen we terug naar de redactie. Moeten we vaker doen, zo’n kijkje achter de schermen!

 Het interview lees je hieronder, we hebben er wat leuke plaatjes bij geschoten én natuurlijk de ontwerper uitgedaagd wat van haar eigen interieur te laten zien…..deed ze ook! Mocht je dus eens bij IKEA in Eindhoven zijn, speur naar bordjes met tips van Saskia! ( op de foto hieronder zie je meteen een leuke tip van haar. Een lamp in een mand!)

lamp van een mand

tafellamp fado

je kunt zelf je kleur kiezen natuurlijk

 

*Saskia, IKEA….dé speelplaats voor menig interieurliefhebber. Hóe kwam je bij IKEA terecht?

Hoe ik bij IKEA terecht ben gekomen is via de klassieke weg. Gewoon gesolliciteerd op een vacature. Wel op een vacature bij IKEA Heerlen omdat er in Eindhoven op dat moment geen vacature was. Heb 3 jaar lang 160 km per dag gereden om bij IKEA te kunnen werken. Totdat er een vacature in Eindhoven vrij kwam. 

ikea eindhoven

rotan stoel ikea

 * Wat doet een interieurdesigner bij IKEA? Hoe ziet een gemiddelde dag bij IKEA eruit?

Een interieur designer bij IKEA zorgt er voor dat de duizenden artikelen tot leven komen. We hebben kennis van home furnishing en weten hoe onze klanten wonen. Hierdoor kunnen we mooie, functionele en betaalbare oplossingen voor onze klanten maken.  Zodat klanten hun droomhuis kunnen realiseren & hun dagelijks leven fijner maken. 

Iedere dag begint met het in orde maken van de winkel. Hiervoor beginnen we om 7 uur zodat de winkel om 10 uur weer als nieuw is voor de klant. We zorgen ervoor dat artikelen op zijn plaats staan en indien ze weg zijn dat ze weer terug geplaatst worden. Artikelen die uit het assortiment gaan vervangen we voor nieuw assortiment. Artikelen die stuk zijn repareren we. Maar ook voor het schilderen van een muurtje draaien we onze hand niet om. Daarnaast is geen 1 dag het zelfde! De ene keer ben je een nieuw interieur aan het ontwerpen de andere keer ben je deze aan het bouwen. Ook overleg je met de salesmanagers hoe artikelen het beste gepresenteerd kunnen worden. 

Sinds een paar jaar zijn er goede samenwerkingsverbanden tussen de IKEA winkels in NL. Hierdoor zijn er projecten die landelijk getekend worden & vervolgens in het hele land gebouwd

ikea eindhoven eethoek

ikea keuken

* Mag je zelf bepalen hoe een project eruit gaat zien?

Voor de interieurs die we ontwerpen & bouwen schrijven we altijd gezamenlijk met sales bestellingen. Hierin geeft sales een hoofdproduct aan. Maar Hierin schrijven we ook voor wie we het interieur bouwen, in welke levensfase ze zitten, in wat voor huis ze wonen, wat het inkomen is & in welke stijl we het ontwerpen. Het gaat om een goede balans tussen inspiratie & commercialiteit. Maar ook voor een afwisseling in stijlen. Iedereen moet iets naar zijn smaak vinden bij IKEA. 

dhz tip

interieur ontwerpen ikea

interieur ontwerpen

*Je werkt gewoon overdag, heb je geen last van de hordes klanten tijdens je werk?

Zonder klanten geen IKEA! We proberen het winkelproces voor de klant zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zodat ze zo min mogelijk hinder van onze werkzaamheden ondervinden. Tijdens de drukke vakantie periodes proberen we werkzaamheden achter de schermen te plannen. Het tekenen van interieurs bv. Klanten maken het werk ook interactief. We kunnen vragen wat ze van een nieuw interieur of oplossing vinden. (En mannen vinden het reuze interessant om vrouwen met een boormachine aan het werk te zien.)

kinderkamer ikea 

slaapkamer ikea

 

*Wat is je favoriete IKEA item?

Het uitkomen van IKEA PS collectie is altijd een hoogtepunt. Mooi design voor een betaalbare prijs. Koop uit iedere collectie wel iets! De vaas die Hella Jongerius voor IKEA heeft ontworpen hoort zeker tot 1 van mijn favorieten. 

limited edition 2015

 

* Welke interieurstijl vind je zelf het mooiste? Hoe ziet jouw interieur eruit?

Als interieur designer voor IKEA moet je in iedere stijl interieurs kunnen ontwerpen. Zowel traditioneel als modern. Ik vind een interieur mooi als hij in balans is als het totaal plaatje klopt. 

Wat het belangrijkste is dat een interieur bij de bewoners past. Dat het eigen is. 

Mijn interieur is dan ook een verzameling van spullen van de rommelmarkt, gekregen spullen maar ook van design klassiekers. Ik houd van ruwe stoere materialen. Matte vergrijsde kleuren. Heb bv ook een keukenmuur zwart. Bloemen & planten moet ik huis hebben. 

Maar ook in mijn huis geld dat ik er niet alleen woon. Daarom zijn er ook compromissen. . Een tv kan voor mijn man niet groot genoeg ;) 

onderstaande foto's zijn van het interieur van Saskia

binnenkijker

zwarte muur

binnenkijker mariabeeld

hella jongerius vaas

 

*Heb je een handige/leuke/gouden tip voor ons? We willen nu natuurlijk van jou horen wat de trends zijn voor aankomend voorjaar!

Het interieur volgt steeds snellen de trends in de mode op. Handwerk blijft belangrijk. Je mag zien hoe en waarvan iets gemaakt is. Metallics blijven voorlopig ook maar dan vaak geoxideerd of verkleurd. Wat we ook steeds meer zien is het origami trend. Waarbij papier, textiel en zelfs hout & metaal tot 3D projecten worden gevormd. 

Trends kunnen een mooie inspiratie bron zijn voor je interieur. Maar neem ze nooit zomaar over. Het moet bij je passen. Een interieur maakt van je huis een thuis! 

vitrinekast ikea vitrinekast besta

hierboven leefde Saskia zich uit in het vitrinegedeelte van de BESTA. Die kast kun je helemaal zelf samenstellen uit allemaal losse onderdelen.

Hieronder de creatieve uitspattingen van een collega van Saskia, een kastenwand voor de dames/meiden

kastenwand

kastenwand ikea

 

Kees Tol, werkzaam bij Artifort

Wie is Kees Tol en wat is jouw functie bij Artifort? Kees Tol is 37 jaar en woont samen met zijn schat Marieke. In het najaar wordt onze liefde bekroond met een klein wondertje. Iets waar we ontzettend naar uitkijken, een droom die uitkomt. Wellicht klinkt het wat cliché maar we gaan ervan ui...

Lees verder

Marit van Verknocht Styling, verkoo...

*Waar kennen we jou van? Sinds een half jaar blog ik, eerst op mijn blog Homemarit, maar inmiddels op verknochtstyling.blogspot.nl Eerder mocht ik al eens op Inspiratie voor je Interieur staan met mijn woning en onze stacaravan. En heb ik zelfs de krant gehaald met mijn interieur ;-) AD binnenkijk...

Lees verder

Emma en Mirelle, twee hele jonge we...

Wie zijn jullie en hoe oud zijn jullie? Wij zijn Emma & Mirelle en zijn nichtjes, maar natuurlijk ook vriendinnen & collega's ;) &en wij zijn 12 & 13 jaar oud(Emma is 12 & Mirelle is 13 Hoe is jullie webwinkel ontstaan? Wij vonden het al als kleine meisjes eigenlij...

Lees verder

Ren�e Onderdijk van FLINK Netherlan...

Waar kennen we jou van? Je zou mij kunnen kennen van flinknetherlands.com.  FLINK maakt wollen woon & lifestyle accessoires van zeer zacht Alpaca- en Merinowol, zoals kussens, plaids, shawls en omslagdoeken. Alle producten worden in Nederland ontworpen en geproduceerd in een van de laatste ...

Lees verder