Hoe bescherm je je woning tegen hevige regenval?
We krijgen er steeds vaker mee te maken: hevige regenval. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er lekkages komen of kan er waterschade ontstaan aan je woning. Wat kun je nu doen om eventuele schade en problemen zoveel mogelijk te voorkomen? Dit zijn praktische tips.
Controleer het dak
Waterschade treedt natuurlijk het snelst op bij het dak van een woning. Daarom is het belangrijk om je dak te (laten) controleren, zeker als dit al enige tijd niet is gebeurd. Je kunt mogelijke problemen daarbij maar liever vroegtijdig op het spoor zijn! Zo hoef je niet pas in te grijpen op het moment dat er al sprake is van lekkage. Het kan zo zijn dat sommige dakpannen vervanging nodig hebben, of juist andere onderdelen van het dak. Platte daken zijn gevoeliger voor schade dan schuine daken: hier kun je extra op letten. Ook de dakgoot is belangrijk bij de afvoer van regen. Is hier nog alles in orde? Loopt het water nog goed weg? Vuil haal je weg om verstopping te voorkomen. Kijk bij de controle van het dak ook meteen naar de afwerking. Zo zijn daktrimmen hier een essentieel onderdeel van. Als alles nog in een nette staat is bij het dak, hoef je niet direct actie te ondernemen. Maar doe dit uiteraard wel als er een opknapbeurt nodig is.
Knap het dak op
Dat brengt ons op het volgende punt: knap het dak op waar nodig! Het is nu eenmaal het geval dat er van tijd tot tijd onderhoud noodzakelijk is. Je kunt in zo’n geval het hele dak aanpakken, of een deel ervan. Kijk daarbij goed naar de materiaalsoorten. EPDM is een goede toevoeging aan het dak, met een lange levensduur van zeker zo’n vijftig jaar. Daar kunnen dus heel wat hoosbuien aan voorbijgaan. Wat is EPDM? De letters in de afkorting staan voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Het is een hightech synthetisch rubber, dat allerlei extreme weersituaties kan doorstaan. Hoe dikker de laag EPDM is op je dak, hoe beter. Met een dikte van 1,30 mm is je dak bestand tegen invloeden van buitenaf.
Groene tuin
Schade door regen kan ook in de tuin ontstaan. Hier blijft het water immers lang liggen als het niet goed weg kan lopen. Daar kun je zeker iets aan doen! De beste oplossing? Plaats meer groen in je tuin. Laat je tuin daarbij schuin aflopen, van je huis af. Je kunt achterin de tuin ook een drainagesysteem aanleggen. Maar simpelweg tegels wippen en groen terugplaatsen is ook al effectief. Met name als je nu een grijze tuin met veel steen hebt, valt hier winst te behalen. Het water trekt immers beter de grond in als je voor gras en planten kiest. Je kunt prima voor onderhoudsvrije planten kiezen, als je geen groene vingers hebt of geen tijd hebt om je tuin te onderhouden. Maar eerlijk is eerlijk: een groene tuin ziet er toch ook veel gezelliger en sfeervoller uit? Je maakt er dus ook meteen meer een feest van om buiten te gaan zitten – als het een keer niet regent.
Spullen opbergen
Bepaalde spullen in de tuin kun je maar beter opbergen. Dit is al helemaal het geval als er extreem weer op komst is, zoals een storm. Voorkom dat je spullen zomaar de lucht in kunnen vliegen. Maar ook alleen regenval kan schade doen aan bijvoorbeeld tuinmeubilair en andere items die je buiten hebt staan. Richt je opbergplek dus slim in. Maak hier een plekje vrij voor meubilair en andere items die je bij lekker weer wel buiten hebt staan. Je kunt er ook voor kiezen om items vast te binden, zoals een parasol of verlichting. Zo hoef je niet steeds alles weg te halen bij extreem weer. Maar houd dan wel een oogje in het zeil.
Maak er werk van om je huis te beschermen tegen hevige regenval. Hoe je het ook wendt of keert: je krijgt er sowieso mee te maken. Maar met deze tips beperk je de schade en problemen.