27-10-2016

Met deze tips maak jij jouw tuin november READY!

Met deze tips maak jij jouw tuin november READY!

Ook al ontbreken misschien de frisse lentekleuren en de vrolijke zomerbloemen in je tuin, de herfst brengt weer een ander prachtig beeld. Natuurlijk gaat dat niet helemaal vanzelf en moet je misschien op pad voor wat inspirerende herfstideeën. Wij helpen je op weg...



Waar ga je beginnen?

Allereerst moet de tuin klaar gemaakt worden voor de inrichting en gewenste beplanting. Waar je begint, hangt natuurlijk een beetje van de huidige situatie van jouw tuin af. Als er grote veranderingen in de tuin nodig zijn, is het handig om een hovenier in te schakelen. Wil je een tuinhuis of berging in de tuin? Dan zijn de herfst en winter de ideale periode voor de aanleg. Buitenlampen van 12 volt kun je zelf installeren. Laat de elektricien je helpen met de aanleg van de elektriciteit in de tuin of naar het tuinhuis. Heb je al verlichting in de tuin? Controleer dan gelijk of er onderhoud nodig is. Buitenverlichtingsleverancier In-lite heeft hiervoor een simpel stappenplan: de licht-APK voor de tuin. 

 

Met deze tips maak jij jouw tuin november READY!



Het regenwater afvoeren

Installeer een drainagesysteem of laat dit doen door een specialist. Dit zorgt namelijk dat het regenwater sneller wordt afgevoerd en de tuin dus niet vol staat met plassen.

Ook de dakgoten moeten schoon gemaakt worden, je zult zien wat een troep hier vandaan komt. Ook dit bevordert de afvoer van het regenwater.

Het is misschien een leuk idee om een vuurplaats voor de barbecue of vuurkorf te maken. Overtollig hout kan hier gelijk verbrand worden, zodat tijdens de werkzaamheden het vuurtje in de vuurkorf de sfeer in de tuin een stuk gezelliger maakt.



Voorbereiden op de beplanting

Als de tuin in grote lijnen op orde is, kunnen we ons gaan voorbereiden op de beplanting. Zorg dat je graszoden liggen voordat het sneeuwt of vriest. Maak alvast een koele en vorstvrije ruimte beschikbaar, zodat je de planten in pot snel binnen kunt zetten als het gaat vriezen. Vliesdoek, noppenfolie en kranten zijn een prima oplossing om bepaalde planten te beschermen tegen vorst als dit wordt voorspeld. Zorg dat je dit klaar hebt liggen.

Tot slot, het aanschaffen van een paar goede tuinhandschoenen die snoeischaarbestendig zijn is ook een belangrijk punt.

 

Met deze tips maak jij jouw tuin november READY!


Wat kunnen we alvast planten?

Dan wordt het tijd om alvast wat planten te plaatsen. Beplant de bakken en potten met bloeiende en wintergroene planten. Je kunt ook een haag planten, bijvoorbeeld met bessen, bramen en/of frambozen. De vogels zullen hier gretig mee instemmen. De lentebollen kunnen ook alvast gepland worden, je kunt hier meer over lezen bij bloembollen planten.

Ook zijn de maanden november en december het meest geschikt voor het nemen van wortelsteken. Wortelsteken betekent dat je een gezonde plant uit de grond haalt en hier één tot twee dikke wortels afsnijdt. Je plant deze wortels in de grond en de wortels groeien uiteindelijk weer uit tot een volwaardige nieuwe plant.

 

Een moestuintje beginnen

Als je ook een mini-moestuin wilt, dan is de voortuin hier vaak een ideale plek voor. Maak verhoogde bedden voor groenten en kruiden en spit vrijgekomen bedden in de moestuin om. Voeg wel compost toe voor een goede grondstructuur. Knoflook kan al in november worden geplant, dus de eerste aanzet is er.

Oogsten, dat is natuurlijk nog leuker. De spruiten oogst je van onder af en je kunt er het beste een stok bij plaatsen om ze overeind te houden. Als je de bieten en wortelen oogst, kun je ze het beste bewaren in vochtig zand.



De verzorging van de planten

Natuurlijk hebben de planten en bollen ook verzorging nodig. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de ruimte waar de kuipplanten overwinteren regelmatig te luchten. De temperatuur van de ruimte moet tussen de 2 en 10 graden Celsius liggen. Vergeet ook niet om ze regelmatig water te geven, zodat de grond in de potten en bakken niet uitdroogt. Trek de steunen uit de potten en bakken die geen functie meer hebben. Bij de bollen die in de grond blijven, kun je wat organische tuinmest strooien.

De fruitbomen en het leifruit moeten even nagelopen worden op verdroogde vruchten. Deze moeten verwijderd worden om verspreiding van ziekte te voorkomen. Ook de aangetaste vruchten in bijvoorbeeld de appelvoorraad moeten weggegooid worden.

 

Met deze tips maak jij jouw tuin november READY!



De tuin op orde houden

Blijf met regelmaat het onkruid wieden om de tuin overzichtelijk en ordelijk te houden. Steek de graskanten van de graszoden nog eens recht af, zodat het strak de winter in gaat. Controleer de vijver op lekken en repareer dit bij vorstvrij weer. 

De tuinmeubelen kunnen het beste schoon en droog in de berging worden geplaatst. Een druppeltje olie op de scharnierende delen en ze komen goed de winter door. Ook de tuinslang met of zonder haspel kan het beste in de berging worden gezet.

 

Nu is het jouw beurt

Wat heb jij onlangs gedaan aan jouw tuin of wat ben je van plan te gaan doen? Deel jouw tips in een reactie hieronder.

De psychologie van licht: hoe raami...

Licht speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven. Het beïnvloedt niet alleen hoe we ruimtes ervaren, maar ook hoe we ons voelen. De manier waarop licht je huis binnenkomt, kan een groot verschil maken in je stemming en welzijn. In dit artikel duiken we dieper in de psychologie van licht en ...

Lees verder

Zo realiseer je snel en duurzaam ee...

Jouw woning slim uitbouwen? Ontdek de prefab houten aanbouw van Addon Wil je meer ruimte in jouw huis zonder maandenlang in een verbouwing te zitten? Bij Addon hebben ze jouw aanbouw al binnen 5 dagen gerealiseerd. In dit artikel laten we je precies zien hoe je het project aanpakt én wat de ...

Lees verder

Kinder Placemats: Praktisch, Speels...

Etenstijd is een belangrijk moment van de dag, maar met kinderen aan tafel kan het soms een uitdaging zijn. Gelukkig bieden kinder placemats een oplossing die zowel praktisch als leuk is. In dit artikel ontdek je hoe een placemat voor kinderen niet alleen geknoei helpt voorkomen, maar ook een speels...

Lees verder

Waarom een pakketkluis in of aan hu...

Wil je graag altijd je pakketjes thuis laten bezorgen, zelfs als je niet thuis bent? Dan is een pakketkluis in of aan huis aan te raden. Met een eigen pakketkluis of pakketbrievenbus in of aan huis hoef je nooit meer te wachten of een pakketje te missen. De bezorgers bezorgen het pakketje makkelijk ...

Lees verder