Meet me under the Mistletoe
Mistletoe.. Wat is het precies? Ja, zoenen onder de mistletoe, dat kennen we wel. Maar waar is het precies voor, dat rare bosje, en waar komt dat zoenen eigenlijk vandaan?
Altijd rond deze periode kun je ze kopen, een bosje takjes met besjes eraan. Vroeger toen ik net begon met werken in een bloemenwinkel snapte ik niet waarom mensen zo'n bosje kochten rond kerst. Wat heb je er nou aan? Mijn collega was er helemaal gek van en kocht het altijd meteen en hing het op. Ophangen? Hoezo?
Maaaar.... dat is inmiddels wel wat jaar geleden. Nu ken ik het verhaal en vind ik ze toch wel erg leuk! Dit jaar heb ik ook een bosje mistletoe gekocht en zelfs bij de voordeur opgehangen. Het staat super leuk!
En nu mag ik die leuke postbode zoenen!! ;)
Waar komt dat zoenen eigenlijk vandaan?
De mistletoe speelt bij veel volken een grote rol in rituelen.
Bij de Germanen was de mistletoe verbonden met hun god Balder. Deze werd vermoord door een speerpunt die gemaakt was van de twijg van de mistletoe. De moederkoningin Fyra lukte het om haar zoon weer tot leven te wekken. Vanaf die dag kuste ze iedereen die onder een boom liep waar mistletoe in groeide.
Ook hangt er heel veel symboliek rond de plant. Zoals dat het levenskracht zou geven en vruchtbaarheid waardoor het vroeger wel eens bij een stal werd gehangen. Ook zou het het kwade wegjagen en ziekte uitdrijven.
Alle symboliek en rituelen zijn vooral gebaseerd op het feit dat hij zo op magische wijze hoog in bomen verschijnt, wat ze vroeger lastig verklaren konden.
Tegenwoordig weten we hier eigenlijk niets meer van en vinden we het gewoon leuk en kennen we alleen het verhaal dat je iemand mag zoenen als je eronder staat. Is ook het leukste verhaal toch?
De officiële naam van de mistletoe is maretak en de wetenschappelijke naam Viscum Album.
Viscum betekent kleverig, Album wit. De naam slaat dus op de besjes. Het vruchtvlees is namelijk heel erg kleverig.
Hij heeft ook veel bijnamen zoals: boomkruid, duivelskruid en vogellijm. De naam mistletoe komt van het woord 'mist' wat 'mest' betekent en het Angelsaksische woord 'tan' wat 'takje' betekend. Wat slaat op hoe de mistletoe in de boom komt.
De mistletoe is een mysterieuze plant. Het is een halfparasiet. Dit betekent dat hij leeft van een andere boom. Hij groeit aan de boom vast en pakt zijn water en mineralen, maar maakt hem niet dood.
De mistletoe groeit in de toppen van bomen. Hij wordt namelijk verspreid door vogels. En dat kan komen door twee manieren. De eerste is omdat vogels de besjes eten, op de takken poepen en daar de onverteerde zaadjes terecht komen en de tweede manier is omdat de vogels op de takken de besjes opeten en de onverteerde zaadjes op de takken laten liggen. (Vandaar dus ook de bijnaam 'vogellijm'). De zaadjes blijven daar liggen en gaan daar ontkiemen. De worteltjes groeien in de boom en daar groeit een nieuwe tak.
Ze komen in heel Europa voor, ook in Nederland. Maar het meest in Zuid Limburg.
Het ziet er grappig uit, hele groene trossen in een soms verder hele kale boom. Als je nu eens in Zuid Limburg bent en je ziet ze weet je wat het zijn en waar het vandaan komt! En als je ook een leuke postbode (of buurman) hebt moet je er ook eentje ophangen natuurlijk! Als afsluiting heb ik nog een heel erg leuk filmpje over het kussen onder de mistletoe!
Hele fijne dagen!
Liefs Judith
Judithslagter.nl