15-02-2024

Meer licht in je uitbouw: tips voor een heldere ruimte

Het toevoegen van een uitbouw aan je woning is een geweldige manier om extra ruimte te creëren. Je kunt de woonkamer flink uitbreiden of een grote open keuken laten bouwen. Wel is het belangrijk om de lichtinval in de gaten te houden. Door een uitbouw kan er namelijk daglicht verloren gaan, waardoor je niet het optimale ruimtelijke gevoel krijgt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de meer licht te brengen in een uitbouw. In dit artikel delen we een aantal praktische tips.

 

Meer licht in je uitbouw tips voor een heldere ruimte

 

1. Overweeg grote ramen of schuifdeuren

Een effectieve manier om meer licht binnen te laten in je uitbouw, is door te kiezen voor grote ramen of glazen schuifdeuren. Glazen schuifwanden worden ook vaak toegepast bij veranda’s en overkappingen, zodat je er een dichte tuinkamer mee kunt maken. Glasmaatje verkoopt verschillende schuifwand systemen en heeft daarnaast HR++ glas in het assortiment. Dit soort isolatieglas heeft een hoog rendement en is een slimme aankoop voor een duurzame woning. Er gaat namelijk minder warmte verloren via het glas, wat een belangrijk aandachtspunt is wanneer je kiest voor extra grote raampartijen.

 

2. Laat een lichtstraat plaatsen

Een lichtstraat is de ideale oplossing om een overvloed aan daglicht in de uitbouw te brengen. Een lichtstraat uitbouw creëert een gevoel van openheid en maakt de ruimte optisch groter. Bij een standaard raam of glazen pui ben je afhankelijk van de ligging van de woning en het moment van de dag. Omdat een lichtstraat wordt geplaatst in het dak, komt er de hele dag door veel licht naar binnen. Het effect is dus nog groter!

 

3. Houd rekening met de indeling

De indeling van de ruimte heeft invloed op de verspreiding van het natuurlijke licht. Optimaliseer de lay-out van de uitbouw om daglicht vrij door de ruimte te laten stromen. Plaats bijvoorbeeld geen grote meubelstukken vlak bij de ramen en denk goed na over de positie van de keukenblokken.

 

4. Kies lichte materialen en afwerkingen

Het gebruik van lichtgekleurde materialen en afwerkingen kan helpen om de lichte uitstraling in je uitbouw te versterken. Verf de muren in een lichte kleur, kies voor een lichtere houtsoort voor op de vloer en vermijd een super donkere keuken die het licht absorbeert.

 

5. Maak slim gebruik van spiegels

Tot slot zou je slim gebruik kunnen maken van een of meerdere spiegels. Het laat de uitbouw optisch groter lijken en weerkaatst daarnaast het licht voor een helder effect. Plaats de spiegel op een strategische plek waar het daglicht opvangt, maar waar niet te lang de felle zon op reflecteert.

Hoe bescherm je je woning tegen hev...

We krijgen er steeds vaker mee te maken: hevige regenval. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er lekkages komen of kan er waterschade ontstaan aan je woning. Wat kun je nu doen om eventuele schade en problemen zoveel mogelijk te voorkomen? Dit zijn praktische tips.     Control...

Lees verder

De perfecte keuken voor jou, landel...

Als je op zoek bent naar de perfecte keuken, zijn er zoveel verschillende opties om uit te kiezen. In dit blogartikel zullen we kijken naar verschillende soorten keukens en ons vooral richten op landelijke keukens. We zullen ook specifiek ingaan op Duitse keukenmerken, omdat Duitsland bekendstaat om...

Lees verder

De juiste reiniging voor jouw houte...

Hey daar! Ben je op zoek naar de beste manieren om je houten vloer schoon te maken en te onderhouden? Goed nieuws, want ik heb hier wat handige tips voor je! Of je nu een parketvloer of een ander type houten vloer hebt, met deze reinigingsmethodes kun je je vloer weer laten stralen. Laten we aan de ...

Lees verder

Richt je kantoor in met de juiste s...

Als het gaat om het inrichten van een werkruimte, is het kiezen van de juiste stoelen van essentieel belang. Stoelen kunnen het verschil maken tussen een comfortabele en productieve werkomgeving en een ongemakkelijke en afleidende plek. In dit blogartikel zullen we drie soorten stoelen bespreken die...

Lees verder