15-02-2024

Meer licht in je uitbouw: tips voor een heldere ruimte

Het toevoegen van een uitbouw aan je woning is een geweldige manier om extra ruimte te creëren. Je kunt de woonkamer flink uitbreiden of een grote open keuken laten bouwen. Wel is het belangrijk om de lichtinval in de gaten te houden. Door een uitbouw kan er namelijk daglicht verloren gaan, waardoor je niet het optimale ruimtelijke gevoel krijgt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de meer licht te brengen in een uitbouw. In dit artikel delen we een aantal praktische tips.

 

Meer licht in je uitbouw tips voor een heldere ruimte

 

1. Overweeg grote ramen of schuifdeuren

Een effectieve manier om meer licht binnen te laten in je uitbouw, is door te kiezen voor grote ramen of glazen schuifdeuren. Glazen schuifwanden worden ook vaak toegepast bij veranda’s en overkappingen, zodat je er een dichte tuinkamer mee kunt maken. Glasmaatje verkoopt verschillende schuifwand systemen en heeft daarnaast HR++ glas in het assortiment. Dit soort isolatieglas heeft een hoog rendement en is een slimme aankoop voor een duurzame woning. Er gaat namelijk minder warmte verloren via het glas, wat een belangrijk aandachtspunt is wanneer je kiest voor extra grote raampartijen.

 

2. Laat een lichtstraat plaatsen

Een lichtstraat is de ideale oplossing om een overvloed aan daglicht in de uitbouw te brengen. Een lichtstraat uitbouw creëert een gevoel van openheid en maakt de ruimte optisch groter. Bij een standaard raam of glazen pui ben je afhankelijk van de ligging van de woning en het moment van de dag. Omdat een lichtstraat wordt geplaatst in het dak, komt er de hele dag door veel licht naar binnen. Het effect is dus nog groter!

 

3. Houd rekening met de indeling

De indeling van de ruimte heeft invloed op de verspreiding van het natuurlijke licht. Optimaliseer de lay-out van de uitbouw om daglicht vrij door de ruimte te laten stromen. Plaats bijvoorbeeld geen grote meubelstukken vlak bij de ramen en denk goed na over de positie van de keukenblokken.

 

4. Kies lichte materialen en afwerkingen

Het gebruik van lichtgekleurde materialen en afwerkingen kan helpen om de lichte uitstraling in je uitbouw te versterken. Verf de muren in een lichte kleur, kies voor een lichtere houtsoort voor op de vloer en vermijd een super donkere keuken die het licht absorbeert.

 

5. Maak slim gebruik van spiegels

Tot slot zou je slim gebruik kunnen maken van een of meerdere spiegels. Het laat de uitbouw optisch groter lijken en weerkaatst daarnaast het licht voor een helder effect. Plaats de spiegel op een strategische plek waar het daglicht opvangt, maar waar niet te lang de felle zon op reflecteert.

Hoe richt je een studio gezellig en...

Ben jij de eigenaar of huurder van een studio, maar vind je het lastig om deze ruimte in te richten? Maak je niet druk, want met wat creativiteit en praktische oplossingen kan je jouw studio in een handomdraai omtoveren tot een stijlvol én functionele ruimte. In het onderstaande artikel geven...

Lees verder

Waar moet een thuiskantoor allemaal...

Het is steeds gebruikelijker om een deel van de werkweek thuis te werken. En dat heeft verschillende voordelen. Zo ben je minder tijd kwijt aan forensen. Misschien kun je thuis geconcentreerder je werk doen. En de afwisseling is sowieso best fijn. Maar hoe richt je in je eigen woning nu een goed thu...

Lees verder

Dit is hoe je jouw huis duurzamer k...

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis duurzamer kunt maken, van het vervangen van gas door elektriciteit tot het installeren van energ...

Lees verder

Kings & Queens, dit is dé basis va...

Wat heb je nodig om te slapen als een koning/koningin? Wat is het centrale punt in elke slaapkamer? Kies het meest sfeerbepalende item in je slaapkamer met zorg en die luxe slaapkamer is bijna compleet! Droom jij van een stijlvolle slaapkamer vol luxe en comfort? Met een paar handige tips transforme...

Lees verder