04-01-2022

Maak je eigen tuinkamer - kunststof in huis maakt meer lichtinval mogelijk

Het leuke van een tuinkamer is dat je én iets toevoegt aan je tuin én aan je huis. Je creëert meer ruimte in huis én een plek waar je ook met slecht weer van je tuin kunt genieten. Als je de tuinkamer in dezelfde stijl inricht als de rest van je huis dan krijg je één groter geheel en die extra ruimte ga je ook echt voelen. De buitenkant van de tuinkamer kun bij de tuin aan laten sluiten als je wil. Maak je eigen tuinkamer en voeg meer leefruimte toe aan je huis, trek je terug om te ontspannen met uitzicht op de tuin óf maak er een werkplek met lekker veel licht.

 

Kunststof

 

Kun je zelf een tuinkamer bouwen? 

In principe kun je dat zelf. Wel raden we je aan dat alleen te doen als je een klusser met ervaring bent. Ken je uit in de wereld van het bouwen van schuttingen en schuurtjes bijvoorbeeld. Het is immers zaak dat de tuinkamer aan je huis vast komt te staan én dat deze stevig staat. Dingen als een goede ondergrond en de juiste materialenkennis zijn van essentieel belang. Dus ja, je kunt zelf een tuinkamer bouwen maar begin er niet overmoedig aan met de gedachte: ‘ik heb het nog nooit gedaan, ik denk wel dat ik dat kan’. Maak een moodboard met de juiste sfeer, over hoe je graag wil dat je nieuwe tuinkamer eruit komt te zien. Wil je bijvoorbeeld een houten basis of liever iets van staal? Welke kunststoffen zijn er? De meeste mensen willen graag een transparant dak, van kunststof platen, zodat er veel extra licht binnenkomt en het binnen in huis niet te donker wordt maar ook omdat je dán de connectie met buiten nog beter voelt. Voor een maatwerk tuinkamer heb je de mogelijkheid om Plexiglas op maat te kopen. In de dikte, kleur en afmeting die bij jouw bouwplan en stijl past.

 

Hoe richt je je tuinkamer in? 

Natuurlijk wil je meteen met inrichten beginnen als je tuinkamer staat, dat snappen wij als geen ander. Toch is het verstandig om vooraf wat huiswerk te doen. Het is toch een andere ruimte dan je woonkamer dus neem deze tips even in je plan mee.

 

Houd zoveel mogelijk licht

waarschijnlijk is je tuinkamer voor een groot gedeelte voorzien van (plexi)glas en stroomt het licht lekker binnen en dát wil je zo houden. Ga geen grote items zó opstellen dat ze de lichtinval in de weg staan. Je wil graag vrij zicht houden op buiten en vol in het licht zitten.

Bij een inrichting denken we niet alleen aan meubels en vloerkleden maar ook aan verlichting. ’s Morgens heel vroeg en ’s avonds laat wil je er toch ook wat kunnen zien. In de winter is het helemaal een must om goede verlichting in je tuinkamer te hebben. Verlichting is wel iets om al bij de bouw ook rekening mee te houden. Een tip is om spotjes in de draagbalken tussen de plexiglas panelen te zetten. Aangezien je ‘dak’ geheel uit kunststof platen bestaat hang je er niet zomaar even een hanglamp op.

Daglicht is fijn, daglicht is noodzakelijk maar daglicht kan op bepaalde momenten ook irritant zijn. Soms kan de lichtinval hinderlijk zijn en dán is het prettig als je met zonwering/zonnedoeken het felle licht een beetje kunt filteren. Ook kan het onder een dak van plexiglas platen best warm worden. Door de felste zon te weren kun je de temperatuur iets temperen.

Voor wat betreft meubels mag je groot denken. Je gaat toch niet een standaard tuinsetje in die mooie nieuwe tuinkamer plaatsen? Dat zou zonde zijn van de investering. Wij adviseren dan ook de inrichting/meubels mee te nemen in het bepalen van je budget. Heb je een mooie tuinkamer laten bouwen/gebouwd, wil je toch ook dat je het plaatje af kunt maken met de juiste meubels. Omdat de (tuin)meubels binnen staan gaan ze heel lang mee. Er zijn ontzettend veel hele mooie meubels voor buiten te vinden die allesbehalve standaard zijn. Passend bij het comfort en de stijl die je in je woonkamer hebt.

Haal buiten naar binnen, decoreer je tuinkamer met planten! Durf ook zeker de hoogte in te gaan met een grote plant en maak sfeervolle groepen met planten om de binnen met buiten te verbinden. Daarnaast zijn planten natuurlijk heel sfeervol en zorgen ze voor een gezonde luchtkwaliteit in de ruimte.

Is dit hét moment om een woning te...

  De woningmarkt blijft een vreemd beest. In 2021 kookte hij nog over, vlogen huizen als warme broodjes over de toonbank en werd er fors overboden. Een jaar later lijken de kaarten heel ander geschud te zijn en hebben mensen grote moeite om hun huis verkocht te krijgen. Dringen voor een bezicht...

Lees verder

Minimalistische keuken: interieurti...

Een minimalistische keuken ontwerpen lijkt makkelijk, maar eigenlijk is het best een uitdaging. Zeker als je het spannend wil houden. Maar geen nood, want met onze tips lukt het je zeker!     Inbouwspots zijn onmisbaar Inbouwspots in de keuken? Dat is een goed idee! Want ze ogen erg strak....

Lees verder

Een vlag in de tuin? Dit zijn je mo...

  Op bepaalde dagen in Nederland hangen veel mensen de vlag uit. Denk hierbij aan dagen als koningsdag of Bevrijdingsdag of als iemand uit het Koningshuis jarig is. Wil jij ook graag een vlag in je tuin hebben om te kunnen vlaggen? Dan is het goed om te weten wat je mogelijkheden zijn op dit ge...

Lees verder

Eettafel anders - ovale tafel op ma...

Welke woonstijl je ook mooi vindt, de eetkamertafel zien we graag royaal van formaat. We willen graag met veel mensen eraan kunnen zitten om te eten, de kletsen, een drankje te nuttigen en al die dingen die je zoal aan de eettafel kunt doen. De afgelopen jaren is dit meubelstuk bij velen van ons int...

Lees verder