04-01-2022

Maak je eigen tuinkamer - kunststof in huis maakt meer lichtinval mogelijk

Het leuke van een tuinkamer is dat je én iets toevoegt aan je tuin én aan je huis. Je creëert meer ruimte in huis én een plek waar je ook met slecht weer van je tuin kunt genieten. Als je de tuinkamer in dezelfde stijl inricht als de rest van je huis dan krijg je één groter geheel en die extra ruimte ga je ook echt voelen. De buitenkant van de tuinkamer kun bij de tuin aan laten sluiten als je wil. Maak je eigen tuinkamer en voeg meer leefruimte toe aan je huis, trek je terug om te ontspannen met uitzicht op de tuin óf maak er een werkplek met lekker veel licht.

 

Kunststof

 

Kun je zelf een tuinkamer bouwen? 

In principe kun je dat zelf. Wel raden we je aan dat alleen te doen als je een klusser met ervaring bent. Ken je uit in de wereld van het bouwen van schuttingen en schuurtjes bijvoorbeeld. Het is immers zaak dat de tuinkamer aan je huis vast komt te staan én dat deze stevig staat. Dingen als een goede ondergrond en de juiste materialenkennis zijn van essentieel belang. Dus ja, je kunt zelf een tuinkamer bouwen maar begin er niet overmoedig aan met de gedachte: ‘ik heb het nog nooit gedaan, ik denk wel dat ik dat kan’. Maak een moodboard met de juiste sfeer, over hoe je graag wil dat je nieuwe tuinkamer eruit komt te zien. Wil je bijvoorbeeld een houten basis of liever iets van staal? Welke kunststoffen zijn er? De meeste mensen willen graag een transparant dak, van kunststof platen, zodat er veel extra licht binnenkomt en het binnen in huis niet te donker wordt maar ook omdat je dán de connectie met buiten nog beter voelt. Voor een maatwerk tuinkamer heb je de mogelijkheid om Plexiglas op maat te kopen. In de dikte, kleur en afmeting die bij jouw bouwplan en stijl past.

 

Hoe richt je je tuinkamer in? 

Natuurlijk wil je meteen met inrichten beginnen als je tuinkamer staat, dat snappen wij als geen ander. Toch is het verstandig om vooraf wat huiswerk te doen. Het is toch een andere ruimte dan je woonkamer dus neem deze tips even in je plan mee.

 

Houd zoveel mogelijk licht

waarschijnlijk is je tuinkamer voor een groot gedeelte voorzien van (plexi)glas en stroomt het licht lekker binnen en dát wil je zo houden. Ga geen grote items zó opstellen dat ze de lichtinval in de weg staan. Je wil graag vrij zicht houden op buiten en vol in het licht zitten.

Bij een inrichting denken we niet alleen aan meubels en vloerkleden maar ook aan verlichting. ’s Morgens heel vroeg en ’s avonds laat wil je er toch ook wat kunnen zien. In de winter is het helemaal een must om goede verlichting in je tuinkamer te hebben. Verlichting is wel iets om al bij de bouw ook rekening mee te houden. Een tip is om spotjes in de draagbalken tussen de plexiglas panelen te zetten. Aangezien je ‘dak’ geheel uit kunststof platen bestaat hang je er niet zomaar even een hanglamp op.

Daglicht is fijn, daglicht is noodzakelijk maar daglicht kan op bepaalde momenten ook irritant zijn. Soms kan de lichtinval hinderlijk zijn en dán is het prettig als je met zonwering/zonnedoeken het felle licht een beetje kunt filteren. Ook kan het onder een dak van plexiglas platen best warm worden. Door de felste zon te weren kun je de temperatuur iets temperen.

Voor wat betreft meubels mag je groot denken. Je gaat toch niet een standaard tuinsetje in die mooie nieuwe tuinkamer plaatsen? Dat zou zonde zijn van de investering. Wij adviseren dan ook de inrichting/meubels mee te nemen in het bepalen van je budget. Heb je een mooie tuinkamer laten bouwen/gebouwd, wil je toch ook dat je het plaatje af kunt maken met de juiste meubels. Omdat de (tuin)meubels binnen staan gaan ze heel lang mee. Er zijn ontzettend veel hele mooie meubels voor buiten te vinden die allesbehalve standaard zijn. Passend bij het comfort en de stijl die je in je woonkamer hebt.

Haal buiten naar binnen, decoreer je tuinkamer met planten! Durf ook zeker de hoogte in te gaan met een grote plant en maak sfeervolle groepen met planten om de binnen met buiten te verbinden. Daarnaast zijn planten natuurlijk heel sfeervol en zorgen ze voor een gezonde luchtkwaliteit in de ruimte.

Is een lichtstraat wel duurzaam?

Een goede lichtstraat uitbouw kan een grote bijdrage leveren aan het welzijn en de sfeer in een huis. Door het toevoegen van een lichtstraat kan er meer daglicht in het huis binnenkomen. Dit heeft een positief effect op de stemming en gezondheid van de bewoners. Hieronder lees je meer over...

Lees verder

De lente in huis!

Ramen en deuren open, iedereen en alles naar buiten, de lente is hier! Zodra we de eerste zonnestralen zien en voelen begint er van alles te kriebelen en krijgen we enorm veel zin om wat dingen in ons interieur te veranderen. Eruit met die winter, de lente mag in huis een plekje krijgen. Meer licht,...

Lees verder

Nieuwe toegangspoort kopen: waar le...

  Bij een vrijstaande woning mag een toegangspoort niet ontbreken. Een mooie poort draagt niet alleen bij aan de sfeer van de tuin, maar maakt de woning ook een stukje veiliger. Het is direct duidelijk waar de erfgrens ligt. Bovendien is een hoog hekwerk met bijpassende poort erg fijn als je kl...

Lees verder

Fris je schutting op met een laagje...

Het voorjaar staat voor de deur, wat betekent dat we straks weer heerlijk kunnen genieten in de tuin. We snappen dat je niet de tijd hebt om je hele tuin op de schop te nemen, maar door je schutting te verven geef je je tuin al een geheel nieuwe look. Hoe je dit het beste aanpakt? We delen enkele ti...

Lees verder