04-01-2022

Maak je eigen tuinkamer - kunststof in huis maakt meer lichtinval mogelijk

Het leuke van een tuinkamer is dat je én iets toevoegt aan je tuin én aan je huis. Je creëert meer ruimte in huis én een plek waar je ook met slecht weer van je tuin kunt genieten. Als je de tuinkamer in dezelfde stijl inricht als de rest van je huis dan krijg je één groter geheel en die extra ruimte ga je ook echt voelen. De buitenkant van de tuinkamer kun bij de tuin aan laten sluiten als je wil. Maak je eigen tuinkamer en voeg meer leefruimte toe aan je huis, trek je terug om te ontspannen met uitzicht op de tuin óf maak er een werkplek met lekker veel licht.

 

Kunststof

 

Kun je zelf een tuinkamer bouwen? 

In principe kun je dat zelf. Wel raden we je aan dat alleen te doen als je een klusser met ervaring bent. Ken je uit in de wereld van het bouwen van schuttingen en schuurtjes bijvoorbeeld. Het is immers zaak dat de tuinkamer aan je huis vast komt te staan én dat deze stevig staat. Dingen als een goede ondergrond en de juiste materialenkennis zijn van essentieel belang. Dus ja, je kunt zelf een tuinkamer bouwen maar begin er niet overmoedig aan met de gedachte: ‘ik heb het nog nooit gedaan, ik denk wel dat ik dat kan’. Maak een moodboard met de juiste sfeer, over hoe je graag wil dat je nieuwe tuinkamer eruit komt te zien. Wil je bijvoorbeeld een houten basis of liever iets van staal? Welke kunststoffen zijn er? De meeste mensen willen graag een transparant dak, van kunststof platen, zodat er veel extra licht binnenkomt en het binnen in huis niet te donker wordt maar ook omdat je dán de connectie met buiten nog beter voelt. Voor een maatwerk tuinkamer heb je de mogelijkheid om Plexiglas op maat te kopen. In de dikte, kleur en afmeting die bij jouw bouwplan en stijl past.

 

Hoe richt je je tuinkamer in? 

Natuurlijk wil je meteen met inrichten beginnen als je tuinkamer staat, dat snappen wij als geen ander. Toch is het verstandig om vooraf wat huiswerk te doen. Het is toch een andere ruimte dan je woonkamer dus neem deze tips even in je plan mee.

 

Houd zoveel mogelijk licht

waarschijnlijk is je tuinkamer voor een groot gedeelte voorzien van (plexi)glas en stroomt het licht lekker binnen en dát wil je zo houden. Ga geen grote items zó opstellen dat ze de lichtinval in de weg staan. Je wil graag vrij zicht houden op buiten en vol in het licht zitten.

Bij een inrichting denken we niet alleen aan meubels en vloerkleden maar ook aan verlichting. ’s Morgens heel vroeg en ’s avonds laat wil je er toch ook wat kunnen zien. In de winter is het helemaal een must om goede verlichting in je tuinkamer te hebben. Verlichting is wel iets om al bij de bouw ook rekening mee te houden. Een tip is om spotjes in de draagbalken tussen de plexiglas panelen te zetten. Aangezien je ‘dak’ geheel uit kunststof platen bestaat hang je er niet zomaar even een hanglamp op.

Daglicht is fijn, daglicht is noodzakelijk maar daglicht kan op bepaalde momenten ook irritant zijn. Soms kan de lichtinval hinderlijk zijn en dán is het prettig als je met zonwering/zonnedoeken het felle licht een beetje kunt filteren. Ook kan het onder een dak van plexiglas platen best warm worden. Door de felste zon te weren kun je de temperatuur iets temperen.

Voor wat betreft meubels mag je groot denken. Je gaat toch niet een standaard tuinsetje in die mooie nieuwe tuinkamer plaatsen? Dat zou zonde zijn van de investering. Wij adviseren dan ook de inrichting/meubels mee te nemen in het bepalen van je budget. Heb je een mooie tuinkamer laten bouwen/gebouwd, wil je toch ook dat je het plaatje af kunt maken met de juiste meubels. Omdat de (tuin)meubels binnen staan gaan ze heel lang mee. Er zijn ontzettend veel hele mooie meubels voor buiten te vinden die allesbehalve standaard zijn. Passend bij het comfort en de stijl die je in je woonkamer hebt.

Haal buiten naar binnen, decoreer je tuinkamer met planten! Durf ook zeker de hoogte in te gaan met een grote plant en maak sfeervolle groepen met planten om de binnen met buiten te verbinden. Daarnaast zijn planten natuurlijk heel sfeervol en zorgen ze voor een gezonde luchtkwaliteit in de ruimte.

Goede tips bij het stylen van je wo...

Woonaccessoires: ze zijn onmisbaar in huis. Ben jij momenteel bezig met het inrichten van je woning? Dan is het goed om te weten hoe je deze woonaccessoires het beste kunt stylen. Er zijn een aantal tips die jou op weg kunnen helpen. Welke tips dit zijn? Wij zetten het hieronder voor je op een rij, ...

Lees verder

Energie besparen doe je zo

We weten het allemaal: energie moet duurzaam zijn en het is het beste om vooral zo min mogelijk te verbruiken. Warmtepompen worden vaker aangeschaft om zo duurzaam mogelijk en elektrisch te verwarmen, maar dat is tegelijk een flinke investering. Hoe zorg je voor energiebesparing zonder heftige verbo...

Lees verder

3 tips voor het renoveren van elekt...

Heb je net een nieuw huis gekocht of ga je verbouwen? Dan denk je misschien ook na over het renoveren van de elektra. Dat is niet gek, want vandaag de dag gaan we heel anders om met elektriciteit dan we grofweg 30 jaar geleden deden. Veel woningen zijn gebouwd op de oude manier van elektriciteitsgeb...

Lees verder

Waarom een container huren bij een ...

Verbouwen, verbouwen en nog eens verbouwen. In de afgelopen jaren hebben ongekend veel huishoudens gekozen voor een verbouwing. Een logische keuze, aangezien verhuizen op dit moment praktisch onbetaalbaar is. Omdat mensen door de corona pandemie toch geld overgehouden hebben, kiezen veel mensen voor...

Lees verder