04-01-2022

Maak je eigen tuinkamer - kunststof in huis maakt meer lichtinval mogelijk

Het leuke van een tuinkamer is dat je én iets toevoegt aan je tuin én aan je huis. Je creëert meer ruimte in huis én een plek waar je ook met slecht weer van je tuin kunt genieten. Als je de tuinkamer in dezelfde stijl inricht als de rest van je huis dan krijg je één groter geheel en die extra ruimte ga je ook echt voelen. De buitenkant van de tuinkamer kun bij de tuin aan laten sluiten als je wil. Maak je eigen tuinkamer en voeg meer leefruimte toe aan je huis, trek je terug om te ontspannen met uitzicht op de tuin óf maak er een werkplek met lekker veel licht.

 

Kunststof

 

Kun je zelf een tuinkamer bouwen? 

In principe kun je dat zelf. Wel raden we je aan dat alleen te doen als je een klusser met ervaring bent. Ken je uit in de wereld van het bouwen van schuttingen en schuurtjes bijvoorbeeld. Het is immers zaak dat de tuinkamer aan je huis vast komt te staan én dat deze stevig staat. Dingen als een goede ondergrond en de juiste materialenkennis zijn van essentieel belang. Dus ja, je kunt zelf een tuinkamer bouwen maar begin er niet overmoedig aan met de gedachte: ‘ik heb het nog nooit gedaan, ik denk wel dat ik dat kan’. Maak een moodboard met de juiste sfeer, over hoe je graag wil dat je nieuwe tuinkamer eruit komt te zien. Wil je bijvoorbeeld een houten basis of liever iets van staal? Welke kunststoffen zijn er? De meeste mensen willen graag een transparant dak, van kunststof platen, zodat er veel extra licht binnenkomt en het binnen in huis niet te donker wordt maar ook omdat je dán de connectie met buiten nog beter voelt. Voor een maatwerk tuinkamer heb je de mogelijkheid om Plexiglas op maat te kopen. In de dikte, kleur en afmeting die bij jouw bouwplan en stijl past.

 

Hoe richt je je tuinkamer in? 

Natuurlijk wil je meteen met inrichten beginnen als je tuinkamer staat, dat snappen wij als geen ander. Toch is het verstandig om vooraf wat huiswerk te doen. Het is toch een andere ruimte dan je woonkamer dus neem deze tips even in je plan mee.

 

Houd zoveel mogelijk licht

waarschijnlijk is je tuinkamer voor een groot gedeelte voorzien van (plexi)glas en stroomt het licht lekker binnen en dát wil je zo houden. Ga geen grote items zó opstellen dat ze de lichtinval in de weg staan. Je wil graag vrij zicht houden op buiten en vol in het licht zitten.

Bij een inrichting denken we niet alleen aan meubels en vloerkleden maar ook aan verlichting. ’s Morgens heel vroeg en ’s avonds laat wil je er toch ook wat kunnen zien. In de winter is het helemaal een must om goede verlichting in je tuinkamer te hebben. Verlichting is wel iets om al bij de bouw ook rekening mee te houden. Een tip is om spotjes in de draagbalken tussen de plexiglas panelen te zetten. Aangezien je ‘dak’ geheel uit kunststof platen bestaat hang je er niet zomaar even een hanglamp op.

Daglicht is fijn, daglicht is noodzakelijk maar daglicht kan op bepaalde momenten ook irritant zijn. Soms kan de lichtinval hinderlijk zijn en dán is het prettig als je met zonwering/zonnedoeken het felle licht een beetje kunt filteren. Ook kan het onder een dak van plexiglas platen best warm worden. Door de felste zon te weren kun je de temperatuur iets temperen.

Voor wat betreft meubels mag je groot denken. Je gaat toch niet een standaard tuinsetje in die mooie nieuwe tuinkamer plaatsen? Dat zou zonde zijn van de investering. Wij adviseren dan ook de inrichting/meubels mee te nemen in het bepalen van je budget. Heb je een mooie tuinkamer laten bouwen/gebouwd, wil je toch ook dat je het plaatje af kunt maken met de juiste meubels. Omdat de (tuin)meubels binnen staan gaan ze heel lang mee. Er zijn ontzettend veel hele mooie meubels voor buiten te vinden die allesbehalve standaard zijn. Passend bij het comfort en de stijl die je in je woonkamer hebt.

Haal buiten naar binnen, decoreer je tuinkamer met planten! Durf ook zeker de hoogte in te gaan met een grote plant en maak sfeervolle groepen met planten om de binnen met buiten te verbinden. Daarnaast zijn planten natuurlijk heel sfeervol en zorgen ze voor een gezonde luchtkwaliteit in de ruimte.

Hoe bescherm je je woning tegen hev...

We krijgen er steeds vaker mee te maken: hevige regenval. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er lekkages komen of kan er waterschade ontstaan aan je woning. Wat kun je nu doen om eventuele schade en problemen zoveel mogelijk te voorkomen? Dit zijn praktische tips.     Control...

Lees verder

De perfecte keuken voor jou, landel...

Als je op zoek bent naar de perfecte keuken, zijn er zoveel verschillende opties om uit te kiezen. In dit blogartikel zullen we kijken naar verschillende soorten keukens en ons vooral richten op landelijke keukens. We zullen ook specifiek ingaan op Duitse keukenmerken, omdat Duitsland bekendstaat om...

Lees verder

De juiste reiniging voor jouw houte...

Hey daar! Ben je op zoek naar de beste manieren om je houten vloer schoon te maken en te onderhouden? Goed nieuws, want ik heb hier wat handige tips voor je! Of je nu een parketvloer of een ander type houten vloer hebt, met deze reinigingsmethodes kun je je vloer weer laten stralen. Laten we aan de ...

Lees verder

Richt je kantoor in met de juiste s...

Als het gaat om het inrichten van een werkruimte, is het kiezen van de juiste stoelen van essentieel belang. Stoelen kunnen het verschil maken tussen een comfortabele en productieve werkomgeving en een ongemakkelijke en afleidende plek. In dit blogartikel zullen we drie soorten stoelen bespreken die...

Lees verder