05-05-2022

Klaar met die kabelspaghetti overal in huis? Tips voor het wegwerken van kabels.

We streamen dat het een lieve lust is, willen elke handige gadget graag in huis en verbinden slimme apparaten aan een telefoon vol apps. De apparatuur die we nodig hebben om thuis ons werk te kunnen doen (door de pandemie is gebleken dat we thuis net zo productief zijn als op kantoor en dus is een thuiswerkplek geen uitzondering meer) brengt óók een kluwen kabels met zich mee. Het gevolg? Achter elk kastje, onder elk bureau een wirwar van kabels. Kabelspaghetti ziet er niet fraai uit én vangt ontzettend veel stof. Dat laatste kan weer brandgevaar opleveren dus zaak om de handel te ontwarren en netjes uit het zicht te organiseren. Maar, hoe doe je dat nou handig, kabels wegwerken?

 

 

Kabels uit het zicht leggen 

Niet gek hoor dat je heel onrustig wordt van overal die kabels. Krioelende kabels zien er rommelig uit en rommel maakt onrustig. Kan de rest van de ruimte nog zo opgeruimd zijn, je oog blijft vallen op die ‘kabel wanorde’. Ook kunnen losliggende kabels gevaarlijk zijn, je kunt erover struikelen! Natuurlijk, ze zijn nodig. Elk apparaat heeft een kabel en je moet er ook voorzichtig mee zijn. Schade aan je kabel kan niet alleen gevaarlijk zijn, het kan ook de werking van het apparaat beïnvloeden. De juiste kabel kan bijvoorbeeld het geluid dat uit je speakers komt verbeteren, daar moet je dus zuinig op zijn. We willen geen concessies doen wat betreft beeld en geluid, daar horen kwaliteitskabels van leveranciers als bijvoorbeeld Audioquest bij. Maar, graag úit het zicht. Genieten van je elektrische apparaten zonder dat je die lelijke kabels ziet liggen of hangen. Leg je kabels uit het zicht met de volgende tips:

  1. Gebruik kabelgoten
  2. Leg ze achter overzetplinten
  3. Eigen woning? Laat sleuven in je muur frezen zodat je de kabels écht weg kunt werken.
  4. Kies een dicht tv-meubel, een bureau met speciaal opbergvak voor kabels of een vakkenkast met achterwand.
  5. Laat controleren of er misschien ergens een kabel weg kan

 

Kabels in kabelgoten leggen

Met een kabelgoot leg je eenvoudig kabels uit het zicht langs de muur. Het zijn rechthoekige, platte, kunststof ‘buizen’ waarin een aantal kabels gelegd kunnen worden. Je klikt de bovenkant erop en klaar ben je. Zo’n kabelgoot loopt meestal van het apparaat naar het stopcontact. Ze zijn er in diverse kleuren en zijn vaak ook nog overschilderbaar.

 

Kabels achter een overzetplint

Er zijn vele soorten plinten. Je hebt eenvoudige overzetplinten die ruimte tussen de oude plint en de nieuwe plint laten waar precies een kabel kan lopen. Ook zijn er plinten met een ingebouwde kabelgoot zeg maar. Er zit een extra sleuf aan de achterkant waarin je zonder gedoe een kabel kunt verstoppen.

 

Kabels in de muur wegwerken.

Als je zeker weet dat je apparatuur, wandlamp, tv blijft staan of hangen waar het nu staat of hangt dan kun je kabels in de muur wegwerken.  Hiervoor moeten er sleuven gefreesd worden waarin je de kabels kunt wegwerken. De sleuven moeten worden dichtgesmeerd en gladgestreken. Misschien moet je zelfs de muur opnieuw laten stuken maar het eindresultaat is fantastisch. De kabels zijn onzichtbaar.

 

Kabels achter je meubels

Bij de meeste mensen liggen de meeste kabels rondom de televisie en computer. Voor de diverse streamingsdiensten zijn er misschien ook nog extra kastjes aanwezig en zo ontstaat er een kabelsoep. De simpelste oplossing is om kabels achter dichte meubels te verstoppen. Dus een dicht tv-meubel kan heel wat kabels uit het zich houden maar, stof vangen ze evengoed. Vergeet dus niet op z’n tijd het meubel van z’n plaats te halen om te stofzuigen. Hetzelfde geldt voor je werkplek. Er bestaan werktafels en bureaus met een speciaal vak voor verlengsnoeren en/of stekkerdozen. Ook zitten er onder het werkblad speciale lussen om kabels mee op hun plek te houden. Heb je dat allemaal niet en wil je niet persé een nieuw bureau hoeven kopen? Bevestig dan wat kabelgootjes onder of achter je bureau of schaf een bak voor kabelmanagement aan. Minder kabels in het zicht, wel zo rustig.

Leveranciers leveren vaak enorme lengtes aan kabels mee. Voor de zekerheid. Kijk of het mogelijk is om die kabel in te korten zonder dat je kabel kwaliteit verliest. Een stukje kabel is minder rommelig dan een opgerolde kabel. Minder kabels is tegenwoordig een stuk gemakkelijker aangezien er steeds meer apparatuur zonder kabel verkrijgbaar is. Smart en wel zo opgeruimd.

 

 

 

 

 

Zo realiseer je snel en duurzaam ee...

Jouw woning slim uitbouwen? Ontdek de prefab houten aanbouw van Addon Wil je meer ruimte in jouw huis zonder maandenlang in een verbouwing te zitten? Bij Addon hebben ze jouw aanbouw al binnen 5 dagen gerealiseerd. In dit artikel laten we je precies zien hoe je het project aanpakt én wat de ...

Lees verder

Kinder Placemats: Praktisch, Speels...

Etenstijd is een belangrijk moment van de dag, maar met kinderen aan tafel kan het soms een uitdaging zijn. Gelukkig bieden kinder placemats een oplossing die zowel praktisch als leuk is. In dit artikel ontdek je hoe een placemat voor kinderen niet alleen geknoei helpt voorkomen, maar ook een speels...

Lees verder

Waarom een pakketkluis in of aan hu...

Wil je graag altijd je pakketjes thuis laten bezorgen, zelfs als je niet thuis bent? Dan is een pakketkluis in of aan huis aan te raden. Met een eigen pakketkluis of pakketbrievenbus in of aan huis hoef je nooit meer te wachten of een pakketje te missen. De bezorgers bezorgen het pakketje makkelijk ...

Lees verder

Tips voor een kindvriendelijk maar ...

Wanneer je kinderen hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je je hele huis moet aanpassen of dat je interieurstijl eronder lijdt. Je kunt namelijk alsnog een prachtige en stijlvolle ruimte creëren die tegelijker tijd ook praktisch en veilig is voor je kids. In deze blog delen we tips over het ki...

Lees verder