Het verschil tussen composiet en kunststof vlonderplanken
Wil je een terras aanleggen van vlonderplanken? Dan is het belangrijk om te weten welk materiaal je hiervoor wilt gebruiken. Er zijn verschillende materialen, maar de bekendste vlonderplanken zijn hout, composiet of kunststof. De laatste twee soorten worden vaak met elkaar verward, maar er zijn duidelijke verschillen. Pas als je weet wat de verschillen zijn tussen de verschillende vlonderplanken, kun je een goede keuze maken voor jouw terras!
Houten vlonderplanken
Het zal je niet verbazen dat houten vlonderplanken van hout zijn gemaakt. Er worden verschillende soorten hout gebruikt, maar vaak wordt hardhout gebruikt. Dit hout is verkrijgbaar in allerlei kleurvariaties, van licht tot donker. Hout heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling en past dus in vrijwel elke tuin. Het heeft echter een nadeel: hout gaat na verloop van tijd rotten en als het lang nat is (bijvoorbeeld in de herfst), gaan zich mossen en schimmels ontwikkelen op het hout. Het moet dus regelmatig schoongemaakt worden en minimaal eens per twee jaar worden gebeitst om te zorgen dat het weerbestendig is.
Kunststof vlonderplanken
Ook hier weer weinig verrassing: kunststof vlonderplanken bestaan uit kunststof vezels. De planken zijn bijzonder sterk en omdat het een kunstmatig materiaal is schimmelt het niet snel. Er is vrijwel geen onderhoud nodig, behalve af en toe een schoonmaakbeurt. Toch heeft ook kunststof zo zijn nadelen. Zo kun je al vanaf een flinke afstand zien dat het een kunstmatig materiaal is. Dat is jammer, want daardoor mis je de warmte en natuurlijke uitstraling van houten vlonderplanken. Kunststof vlonderplanken passen eigenlijk alleen in een minimalistische of supermoderne tuin, of worden gebruikt voor een terras bij een horecagelegenheid.
Composiet vlonderplanken
Vaak denken mensen dat composiet eigenlijk hetzelfde is als kunststof. Dat is echter niet waar: composiet vlonderplanken bestaan voor 50% uit houtvezels en voor 50% uit kunststof vezels. In het geval van vlonderplanken biedt dat de mogelijkheid om de voordelen van hout en kunststof te combineren - maar de nadelen weg te laten! Composiet vlonderplanken hebben dezelfde look als houten vlonderplanken. Ze zien er dus natuurlijk uit en lijken sterk op hout. Het verschil is haast niet zichtbaar! Echter, omdat er kunststof in verwerkt is hebben de planken vrijwel geen onderhoud nodig. Ze hoeven niet te worden gebeitst en er groeien geen mossen op. Ook is composiet bijzonder goed bestand tegen schimmels en het rot niet snel. Bij HomingXL vind je composiet vlonderplanken in alle soorten, maten en diktes.
Werken met composiet
Het werken met composiet is eigenlijk hetzelfde als het werken met kunststof en hout. Het materiaal kan gewoon worden gezaagd, gevijld en bewerkt. Er zijn drie soorten composiet vlonderplanken: holle, semi-holle en massieve vlonderplanken. Ze zijn alledrie sterk, robuust en bestand tegen alle weersomstandigheden. Alle drie hebben ze een stroef oppervlak, dat niet splintert. De vlonderplanken hoeven dus niet geschaafd te worden en je hoeft ook niet bang te zijn dat je splinters in je handen krijgt tijdens het bouwen van je terras.
De voordelen van composiet
Composiet heeft een aantal duidelijke voordelen boven kunststof en houten vlonderplanken. Dit zijn de belangrijkste voordelen:
- Composiet vlonderplanken schimmelen en rotten niet snel. Ze zijn goed weerbestendig en gaan veel langer mee dan houten vlonderplanken.
- Houten vlonderplanken moeten regelmatig worden bijgewerkt, schoongeborsteld en gebeitst. Bij composiet en kunststof hoef je alleen af en toe even schoon te maken om de boel netjes te houden.
- Wanneer het regent, kunnen houten vlonderplanken behoorlijk glad worden. Dat geldt niet voor composiet planken, die hun stroeve oppervlak behouden. Veel veiliger dus, zeker voor kinderen en ouderen!
- Composiet vlonderplanken splinteren niet. Er kan dus ook met een gerust hart op blote voeten worden gelopen.
- Kunststof vlonderplanken zien er vaak een beetje ‘nep’ uit. Dat geldt niet voor vlonderplanken, die vrijwel niet van hout te onderscheiden zijn.
Kortom, composiet vlonderplanken hebben veel voordelen en maar weinig nadelen.
Er is altijd wel een geschikte vlonderplank voor jouw terras-ideeën. Leg je het terras zelf aan? Dan vind je hier een praktische handleiding met tips hoe je het beste een houten terras kunt aanleggen. Tussen de composieten vlonderplanken van HomingXL vind je een brede variatie van verschillende soorten en kleuren die je kunt gebruiken. Het resultaat is een prachtig, strak terras waar je verder geen omkijken meer naar hebt! Zo kun jij heerlijk stijlvol buiten zitten!