18-08-2016

Ideaal voor kinderen en voor de camping: het schaduwdoek

Heb je kleine kinderen die je graag buiten wil laten spelen zonder dat ze in de volle zon moeten? Of heb je een tuin waarin het zonlicht gedurende de dag van plek wisselt? Ben je op zoek naar de perfecte zonnewering voor op de camping? Dan is een schaduwdoek een uitstekende keuze.

 

schaduwdoek

 


Schaduwzeil

Een schaduwdoek is enorm handig omdat:

  • het makkelijk te verplaatsen is;
  • je geen last hebt van een vaak zware poot, zoals bij de parasol;
  • het bijna alle UV-straling tegenhoudt;
  • het waterdicht is;
  • het makkelijk mee te nemen is;
  • het niet duur is.

Tel daarbij op dat je het zonnezeil in allerlei vormen en afmetingen kunt kopen en dat er vaak een garantie tot wel 5 jaar op wordt gegeven. 

Camping

Een vakantie op de camping of een dagje naar het strand hebben als nadeel dat je, mocht je de parasol mee willen nemen, met heel wat gewicht en met een lange stang moet slepen. Het schaduwdoek daarentegen heeft geen voet, geen paal en is licht van gewicht. Alles wat je nodig hebt zijn twee of drie hoekpaaltjes om het doek aan vast te maken wanneer je het als afscheiding wilt gebruiken. Verder heb je op de camping een drietal bevestigingspunten nodig zoals een boom, de tent en dergelijke om het als zonwering te gebruiken. Het is makkelijk op te hangen en kan ook tijdens een regenbui buiten blijven. Het is verder bestand tegen schimmels en makkelijk schoon te maken. Doordat het zowel als windscherm als zonnewering gebruikt kan worden, is het gewoonweg ideaal om mee te nemen naar de camping.

Zonnewering

De zon maakt ons blij. Zodra de zon schijnt, zijn mensen vrolijker, vriendelijker en makkelijker. Toch heeft de zon ook nadelen. Zo moet je een baby of klein kind uit de felle zon houden, zoals dat eveneens het geval is bij mensen met een lichte huid. Denk aan mensen met rood haar. Om zonnebrand te voorkomen, is insmeren met een goede factor zonnebrandcrème natuurlijk de eerste stap. Een schaduwdoek zorgt er daarna voor dat je volop van het zomerse weer kunt genieten, zonder dat de zon direct vat op je krijgt. Doordat het ook UV-straling tegenhoudt, is het uitermate geschikt voor baby's en voor hen die beter uit de felle zon kunnen blijven. Iets dat overigens ook voor oudere mensen opgeld doet. Een zeer zonnige plek op de camping kan er verder voor zorgen dat de tent of caravan binnen te warm wordt. Door het schaduwzeil er boven te plaatsen, houd je warmte buiten en wordt de binnentemperatuur draaglijker.

Welk zeil?

Welk materiaal wil je graag hebben? Geweven, gebreid of polyester? Deze vraag heeft te maken met de waterdichtheid, met de zondoorlatendheid en met de sterkte van het zeil. Hangt het schaduwdoek bij een voor- of najaarsstorm buiten en krijgt de wind er vat op, dan geldt voor de geweven en gebreide zeilen dat ze flexibeler zijn. Dat betekent overigens niet dat het polyester zeil eerder stuk gaat, maar wel dat het de wind niet doorlaat en dat daardoor de druk hoger kan worden. Want een schaduwzeil kan een flinke afmeting hebben. Kies je voor een zeil van 5 bij 5 meter, dan is dat een oppervlakte van maar liefst 25 m2. Een tweede belangrijke vraag is die naar de vorm van het zomerzeil. Dit heeft te maken met het doel dat er mee beoogd wordt, met de afmetingen van de tuin, het balkon of de ruimte naast de caravan of tent en met de plaatsingsmogelijkheden. Met een driehoekig zeil kun je geen scherm tussen twee groepen of tenten maken. Met een rechthoekig zeil wordt, bij hangend gebruik, het afgedekte gebied kleiner. Soms ligt de oplossing voor de hand, namelijk twee schaduwzeilen gebruiken.

Kleuren hulpmiddelen

De schaduwzeilen zijn in allerlei afmetingen te koop, waarbij geldt dat de 3,6 bij 3,6 meter driehoek een van de meest gekochte versies is. Ze zijn daarnaast in verschillende kleuren te krijgen. Kies de kleur die bij je past. Niet iedereen wil immers kaki of gebroken wit. Een prachtig hemels blauw, licht groen of fuchsia schaduwdoek laat een terras of tuin er al heel anders uitzien. Heb je besloten welke afmeting en welke kleur het wordt, dan is het tijd om even te kijken naar eventuele ondersteunende producten. Gaat het schaduwzeil mee naar het strand of op vakantie? Dan is een zak uiterst makkelijk om het doek in op te bergen. Ook kunnen dan staaldraden en bevestigingsklemmen goed van pas komen. Voor thuisgebruik zijn er makkelijk te plaatsen RVS plaatjes te koop, waaraan je de touwen kunt vasthaken of binden. Net als voor het zeil geldt hier dat het allemaal betaalbaar is.

Verfraaiend

De keuze voor een zomerzeil betekent dat je niet alleen naar de zon kijkt, maar tevens naar de woning. Door het plaatsen van een schaduwdoek krijgt een woning een nieuwe uitstraling. Het doek valt in het oog, laat zien dat je kiest voor iets anders dan het gebruikelijke. Het schaduwdoek biedt extra schaduw voor de woonkamer, geeft de veranda een ander lichtgevoel en draagt bij aan lekker woongenot. Een fleurig zeil voegt daar nog een mooi uitzicht vanuit huis aan toe. Het verfraait de tuin.

Geniet van de zomer

Het schaduwzeil helpt je volop van de zomer te genieten. Zelfs als het zachtjes regent, kun je lekker buiten zitten en van een drankje genieten, want het zeil is waterdicht. Zodra de zon weer verschijnt, zorgt het voor een koele schaduw. En 's avonds als het langzaam donker wordt, kun je genieten van de opkomende maan die er zachtjes doorheen schijnt. Het doek kan op drie punten bevestigd worden, bijvoorbeeld twee aan de muur en een punt aan een paal of boom. Je kunt er ook voor kiezen op meerdere plekken bevestigingspunten te creëren, waardoor het zeil kan worden verplaatst en je zodoende op alle plekken waar de zon opduikt gebruik kunt maken van de schaduw. Feit is dat het schaduwdoek je helpt te genieten van het buitenleven. Doordat het makkelijk te plaatsen, verplaatsen en weg te nemen is, biedt het een hele reeks aan mogelijkheden. Overigens staat het ook erg leuk als plafondversiering in een tienerkamer.

Schaduwzeilen

Je kunt de naam zeil letterlijk nemen. Je kunt, dankzij een zomerzeil, met de zon mee zeilen, waardoor je steeds schaduw hebt. Verder heb je de keus om het zeil op allerlei plekken buiten het huis te gebruiken en je kunt het, bij lichte wind, als een soort windscherm neerzetten. Sterk, veelzijdig, duurzaam, mooi en van prachtig materiaal gemaakt, draagt een schaduwzeil bij aan de tuininrichting en aan de sfeer die je huis uitstraalt. Gezellig, gemoedelijk en sfeervol.

Goede tips bij het stylen van je wo...

Woonaccessoires: ze zijn onmisbaar in huis. Ben jij momenteel bezig met het inrichten van je woning? Dan is het goed om te weten hoe je deze woonaccessoires het beste kunt stylen. Er zijn een aantal tips die jou op weg kunnen helpen. Welke tips dit zijn? Wij zetten het hieronder voor je op een rij, ...

Lees verder

Energie besparen doe je zo

We weten het allemaal: energie moet duurzaam zijn en het is het beste om vooral zo min mogelijk te verbruiken. Warmtepompen worden vaker aangeschaft om zo duurzaam mogelijk en elektrisch te verwarmen, maar dat is tegelijk een flinke investering. Hoe zorg je voor energiebesparing zonder heftige verbo...

Lees verder

3 tips voor het renoveren van elekt...

Heb je net een nieuw huis gekocht of ga je verbouwen? Dan denk je misschien ook na over het renoveren van de elektra. Dat is niet gek, want vandaag de dag gaan we heel anders om met elektriciteit dan we grofweg 30 jaar geleden deden. Veel woningen zijn gebouwd op de oude manier van elektriciteitsgeb...

Lees verder

Waarom een container huren bij een ...

Verbouwen, verbouwen en nog eens verbouwen. In de afgelopen jaren hebben ongekend veel huishoudens gekozen voor een verbouwing. Een logische keuze, aangezien verhuizen op dit moment praktisch onbetaalbaar is. Omdat mensen door de corona pandemie toch geld overgehouden hebben, kiezen veel mensen voor...

Lees verder