HPL: voor een bureau op maat
Wie een bureau wil kopen, kan kiezen uit allerlei ontwerpen in tal van verschillende kleuren. Je koopt zo het bureau waarvan je al heel lang droomde. Behalve dan een bureaublad op maat. En laat juist dat een van de belangrijkste onderdelen van een functioneel bureau zijn.
Natuurlijk, veel bureaus zijn weliswaar enigszins te verstellen, maatwerk is en wordt het slechts zelden. Wie wel een maatwerk bureau wil, kan dit zelf realiseren door eigenhandig een bureau te bouwen en die te bevestigen aan een HPL-bureaublad. HPL? Jazeker, hét ideale materiaal voor een bureaublad. Hoe je te werk gaat, lees je hier. De eerste stap die je zet is een ontwerp kiezen. Dat valt nog niet mee, want wie op internet zoekt, vindt een enorm aanbod aan bureaus en dus aan ontwerpen. Om je bureaublad goed te kunnen bevestigen, moeten er schroeven in het bureau geplaatst kunnen worden. Kies dus een bureau waarin schroeven aangebracht kunnen worden. Urgent is dus dat je kiest voor houten of schroefbaar materiaal als het gaat om het onderstel van het bureau. Hout of bijvoorbeeld MDF zijn daar prima geschikt voor.
Slijtvast
HPL wordt nogal eens verward met Trespa. Niet helemaal correct, want Trespa is de naam van een fabrikant van materiaal van HPL, maar beslist niet de enige. Neem bijvoorbeeld Kunststofplatenshop, dat een eigen lijn platen biedt. Duurzaamheid, de hardheid en het feit dat het slijtvast is maken van HPL ideaal materiaal dat in diverse kleuren verkrijgbaar is. Belangrijk is de plaatdikte van tenminste vijftien millimeter als het gaat om een bureaublad. Een HPL plaat is wel degelijk te bewerken, hoewel weleens anders wordt beweerd. Met normaal gereedschap kun je prima uit de voeten. Kunststofplatenshop maakt gereedschap overigens overbodig door alle bestellingen op maat te zagen. Helemaal ideaal dus.
Decoupeerzaag
Wie thuis toch nog wil of moet zagen, kan met een decoupeerzaag met een variabele snelheid uit de voeten, voorzien van een HSS-zaagje met de bekende fijne vertanding. Belangrijk is om je zaaglijn niet direct op het HPL te tekenen, gebruik daarvoor liever een stuk schilders tape en plaats dat aan de boven- en onderkant. Op die manier wordt namelijk het zogenaamde uitbreken voorkomen. Ook al belangrijk is om de HPL-plaat tijdens de zaagwerkzaamheden voldoende te ondersteunen. Liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar de decoupeerzaag zijn werk doet, dit ter voorkoming van hinderlijke trillingen. Nadat de decoupeerzaag op tenminste middelhoge (liefst hoge) snelheid is gebracht, kan de zaag prima geplaatst worden in het dus wel degelijk te bewerken plaatmateriaal. Duw en trek niet, een scherpe en goede zaag kan het helemaal alleen. Zo zaag je opmerkelijk gemakkelijk en rustig door de plaat. Wél is het opletten dat de zool van je zaag vlak en op de juiste wijze op de plaatoppervlakte geplaatst wordt. Doe je dat, dan is het bewerken van HPL een fluitje van een cent. Voorbereiding is en blijft het halve werk. Eenmaal klaar met zagen kan het materiaal uiteraard gefreesd worden om zo een mooie en glad resultaat te bewerkstelligen. Online kun je HPL makkelijk bestellen bij kunststofplatenshop.nl