�Houdoe en bedankt� voor de halogeenlampen vanaf september. Wat nu?
We durven te wedden dat ook jij ze in huis hebt: halogeenlampen. Want eigenlijk zijn ze simpelweg in ieder huishouden nog te vinden. En je hebt wellicht ook wel eens je vingers verbrand aan zo’n halogeenlamp? Klopt, want ze verwarmen beter dan dat ze verlichten. Tijd dus om de halogeenlampen te verbannen, vond de EU. Vanaf september 2018 zijn halogeenlampen verleden tijd. Hoe nu verder?
Verbod op halogeenlampen
Vanaf september 2018 mogen fabrikanten halogeenlampen als GU10 en PAR30 niet meer produceren. Deze type halogeenlampen zijn samen verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle verkochte halogeenlampen. Winkels en handelaren mogen bestaande voorraden nog wel verkopen, maar geen nieuwe meer inkopen. Jij als consument mag halogeenlampen nog wel gebruiken, maar kan bij oprakende voorraden geen nieuwe meer verkrijgen.
Waarom eigenlijk?
Het verbod op halogeenlampen gaat gelden in de hele EU, en volgens de Europese commissie bespaart het verbod in 2023 al zo’n 40 miljard (!!) kilowattuur aan elektriciteit. Dat is vergelijkbaar met het totale elektriciteitsverbruik in heel Nederland en België samen.
Het is de bedoeling dat vanaf september 2018 geleidelijk stapsgewijs alleen nog maar lichtbronnen met energielabel A of B worden verkocht aan de particuliere sector.
En nu? Wat moet je doen?
Mensen die nog halogeenlampen op voorraad hebben, mogen die gewoon gebruiken. Zijn ze op? Dan kun je mogelijk geen halogeenlampen meer aan komen. Je kan dan beter voor een energiezuinig alternatief gaan. Zo heb je voor GU10 halogeenlampen bijvoorbeeld meer dan genoeg GU10 LED varianten. Let wel op dat LED lampen bij een klein wattageverbruik een veel grotere lichtopbrengst hebben dan halogeenlampen. Dat geeft ook meteen aan dat LED lampen vele malen energiezuiniger zijn.
Sommige lampen uitgezonderd!
Uitzonderingen op de nieuwe wet zijn er ook! Zo mag speciale verlichting zoals kerstverlichting of feestverlichting nog wel gewoon als halogeenverlichting worden verkocht. Hetzelfde geldt voor verlichting in je koelkast, vrieskist, oven, enzovoorts.