05-10-2023

Hoe richt je een duurzaam kantoor in?

Het is steeds gebruikelijker om voor een duurzaam kantoor te kiezen, als bedrijfseigenaar of facilitair manager. Of je nu een klein of een groot kantoor inricht: het is absoluut een goede keuze. Maar waar begin je met de inrichting van een duurzaam kantoor? Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Met deze tips helpen we je op weg.

 

kantoor

 

Duurzame kantoormeubelen 

Bij de aankleding van een kantoor heb je veel meubelen nodig. Bureaus, bureaustoelen, kasten en nog meer: maak hierin meteen een milieubewuste keuze. Een duurzame kantoor inrichting kent doorgaans ook meteen een moderne uitstraling, daar maak je je werknemers blij mee. Het oog wil immers ook wat! En moderne kantoren zijn voorzien van de beste innovaties. Waar je op kunt letten bij de meubelen? Het is duurzaam als deze in de buurt zijn geproduceerd, het liefst zelfs in Nederland. Zo hoeven al die materialen immers niet de hele wereld over. Ook zijn er genoeg duurzame alternatieven qua materiaalsoorten, zoals gerecyclede materialen, waar steeds meer meubelen uit bestaan. Verder zijn circulaire meubels in opkomst, om bij slijtage toch weer verder te gebruiken. Denk op die manier in oplossingen en onderzoek de vele mogelijkheden.

 

Precies de juiste inrichting 

Richt het kantoor niet zomaar klakkeloos in, maar maak een duidelijk plan. Zo voorkom je namelijk dat de boel toch niet naar wens is en dat je weer opnieuw kunt beginnen. Laat bijvoorbeeld een tekening maken om de indeling voor je te zien. Werkt het of zijn er aanpassingen nodig? Kies de juiste projectmeubelen, van tafels tot panelen. Een complete projectinrichting bestaat precies uit de items die je nodig hebt voor het kantoor. Alles past en krijgt een mooi plekje. Maak er direct een ergonomisch efficiënte werkplek van, door de inrichting nauwkeurig af te stemmen. Zo kan er jarenlang plezier worden beleefd aan het kantoor.

 

Apparatuur en ander verbruik 

De apparaten in een kantoor slurpen behoorlijk wat energie. Denk aan computers, beeldschermen en printers. Kies daarom voor moderne apparatuur, met een laag energieverbruik. Zorg ook dat medewerkers aan het eind van de dag de computers en andere apparaten uitschakelen. Dit geldt net zo goed voor de verlichting: kies voor energiezuinige lichtbronnen en laat lampen niet onnodig aanstaan. Automatische schakelaars dragen hieraan bij, of denk aan een lichttimer. Zet ook de verwarming niet te hoog, en aan het eind van de dag uit.

 

Duurzame keuken of kantine

Richt je ook een keuken of kantine in bij het kantoor? Let hier tevens op de duurzaamheid. Denk ten eerste aan duurzame en fair trade koffie en thee. Koffie en thee wordt volop gedronken op kantoor, je maakt zo dus zeker een betere keuze. Zet geen wegwerpbekers neer, want dit zorgt voor een heleboel onnodig afval. Kies liever voor gewone mokken, die aan het eind van de dag in de vaatwasser gaan. Wat betreft het eten is het een idee om geen vlees en vis te serveren in de kantine, maar enkel een vegetarisch aanbod aan te bieden. Dit kan voor werknemers even wennen zijn, maar probeer het in ieder geval uit.

 

Soms op kantoor, soms thuis werken

Thuis werken is duurzamer dan op kantoor werken. Zo hoef je niet te stoken als er niemand is, en hoeven de werknemers niet te reizen. Met name reizen met de auto is niet zo duurzaam: stimuleer werknemers om de trein te pakken, of zelfs de fiets als dat kan. En laat werknemers soms thuis werken. Altijd thuis werken is doorgaans niet zo bevorderlijk voor het teamgevoel, dus vind hierin een middenweg. Veel werknemers zijn hier ook nog eens blij mee, want regelmatig een dagje thuiswerken is best relaxt: een win-winsituatie dus.

 

Een duurzaam kantoor is op verschillende manieren te realiseren. Ga mee met de tijd en maak hierin bewuste, moderne keuzes. Daarmee laat je het bedrijf meteen van een professionele en innovatieve kant zien, tegenover werknemers, opdrachtgevers en klanten.

 

Wat zijn de voordelen van een kunst...

Als je ‘huisrenovatie’ hoort, zijn het dak, de ramen en de gevelbekleding vast de eerste dingen waar je aan denkt. Maar wat veel mensen over het hoofd zien is de dakrand. Maar juist de dakrand is een belangrijk onderdeel om je huis te beschermen tegen vocht, kou en insecten. Als jouw dak...

Lees verder

Daarom is Sikkens Rubbol XD de best...

Sikkens Rubbol XD High Gloss is ongetwijfeld een van de beste buitenlakken op de markt, en de voordelen ervan zijn talrijk. Hier volgen enkele redenen waarom deze verf zo populair is en wordt beschouwd als een duurzame en hoogwaardige keuze voor het schilderen van buitenoppervlakken.     1...

Lees verder

Je overkapping mooi afwerken met be...

Als je je huis wat wil uitbreiden, is het een supergoed idee om een overkapping te laten plaatsen in je tuin. Je creëert met een overkapping echt een extra ruimte aan je huis waar je je in kunt terugtrekken, kunt zitten met familie en vrienden en daarnaast langer kunt genieten van het buitenlev...

Lees verder

Een budgetvriendelijk vloerkleed: z...

Een vloerkleed kan ontzettend veel sfeer geven aan jouw woonkamer of slaapkamer. Als je jouw huisje een gezellige boost wilt geven is een vloerkleed dus een fantastisch idee. Maar een mooi perzisch tapijt of een lekker zacht wollen kleed kan al snel erg duur worden. Gelukkig zijn er genoeg manieren ...

Lees verder