16-03-2022

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

Een waterbed onderhouden en schoonmaken is niet lastig. Je moet alleen even weten wat de juiste aanpak is en welke producten je er het beste voor kunt gebruiken. Heb jij een waterbed of ben je van plan er binnenkort eentje te kopen? Lees dan de onderstaande tips en aandachtspunten eens goed door. Met het juiste onderhoud kun je de levensduur van jouw waterbed namelijk verlengen. Zo geniet je nog langer van optimaal slaapcomfort.

 

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

 

Maak het matras schoon met vinylreiniger

Het watermatras kun je het beste schoonmaken met een vinylreiniger. Dit speciale schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat het vinyl soepel blijft. Dit is essentieel om uitdroging en dus beschadigingen te voorkomen. Daarnaast maakt de reiniger het matras weer hygiënisch schoon.

 

Laat de tijk regelmatig luchten

Om het watermatras zit een zogenaamde tijk. Deze extra laag neemt transpiratievocht op en zorgt voor meer comfort. Daarnaast heeft het een beschermende functie. Door de tijk zal het matras minder snel beschadigen. Voor een fris bed is het belangrijk om de tijk regelmatig te laten luchten. Klap iedere ochtend de dekens open of hang de afristbare tijk even in de buitenlucht.

 

Was de tijk op 60 graden

Na verloop van tijd heeft de tijk een goede wasbeurt nodig. Een afritsbare tijk kun je gewoon in de wasmachine doen en meestal wassen op 60 graden. Let op: kijk eerst welke temperatuur er staat aangegeven op het label van jouw tijk. Als je het te heet wast, kan de tijk gaan krimpen en past het niet meer mooi om het watermatras.

 

Voeg waterbed conditioner toe

Ook de binnenkant van het waterbed moet worden onderhouden. Dit doe je door ieder half jaar een flesje waterbed conditioner toe te voegen aan het water. De conditioner gaat algengroei, schimmels en bacteriën tegen. Hierdoor blijft het water in je matras langer fris en voorkom je nare geurtjes.

 

Ontlucht het waterbed matras

Tijdens het vullen van je watermatras of toevoegen van waterbed conditioner kunnen er luchtbellen ontstaan. Hoe meer zuurstof er in het matras zit, hoe sneller bacteriën kunnen groeien. Daarnaast kan het water erg gaan klotsen als er lucht bij zit. Vergeet daarom niet om het watermatras te ontluchten. Dit doe je met een ontluchtingspomp. Laat iemand je helpen om dit onderhoudsklusje gemakkelijker te maken. Eén persoon wrijft de luchtbellen zachtjes richting de vultuit en de ander blijft pompen tot er geen lucht meer wordt aangezogen. Het is verstandig om een uitgebreid stappenplan door te lezen als je het waterbed voor het eerst gaat ontluchten.

Een vlag in de tuin? Dit zijn je mo...

  Op bepaalde dagen in Nederland hangen veel mensen de vlag uit. Denk hierbij aan dagen als koningsdag of Bevrijdingsdag of als iemand uit het Koningshuis jarig is. Wil jij ook graag een vlag in je tuin hebben om te kunnen vlaggen? Dan is het goed om te weten wat je mogelijkheden zijn op dit ge...

Lees verder

Eettafel anders - ovale tafel op ma...

Welke woonstijl je ook mooi vindt, de eetkamertafel zien we graag royaal van formaat. We willen graag met veel mensen eraan kunnen zitten om te eten, de kletsen, een drankje te nuttigen en al die dingen die je zoal aan de eettafel kunt doen. De afgelopen jaren is dit meubelstuk bij velen van ons int...

Lees verder

Waarom overstappen op led verlichti...

Led verlichting. Het wordt tegenwoordig steeds populairder. Niet alleen bij de consument maar ook steeds meer bedrijven vervangen de oude verlichting door led verlichting. Wat zijn nou precies de voordelen van led verlichting en waarom zou ook jij overstappen?     Energieverbruik Je kunt w...

Lees verder

Hoe vaak geef jij je interieur een ...

Ben jij iemand die een huis in kan richten, en daar een heel groot deel van zijn leven intens tevreden mee kan zijn? Je hebt alles met zorg uitgezocht, helemaal je smaak, dus waarom zou je er iets aan veranderen? Of ben jij juist iemand die dingen snel zat is, en de boel het liefst iedere maand hele...

Lees verder