16-03-2022

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

Een waterbed onderhouden en schoonmaken is niet lastig. Je moet alleen even weten wat de juiste aanpak is en welke producten je er het beste voor kunt gebruiken. Heb jij een waterbed of ben je van plan er binnenkort eentje te kopen? Lees dan de onderstaande tips en aandachtspunten eens goed door. Met het juiste onderhoud kun je de levensduur van jouw waterbed namelijk verlengen. Zo geniet je nog langer van optimaal slaapcomfort.

 

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

 

Maak het matras schoon met vinylreiniger

Het watermatras kun je het beste schoonmaken met een vinylreiniger. Dit speciale schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat het vinyl soepel blijft. Dit is essentieel om uitdroging en dus beschadigingen te voorkomen. Daarnaast maakt de reiniger het matras weer hygiënisch schoon.

 

Laat de tijk regelmatig luchten

Om het watermatras zit een zogenaamde tijk. Deze extra laag neemt transpiratievocht op en zorgt voor meer comfort. Daarnaast heeft het een beschermende functie. Door de tijk zal het matras minder snel beschadigen. Voor een fris bed is het belangrijk om de tijk regelmatig te laten luchten. Klap iedere ochtend de dekens open of hang de afristbare tijk even in de buitenlucht.

 

Was de tijk op 60 graden

Na verloop van tijd heeft de tijk een goede wasbeurt nodig. Een afritsbare tijk kun je gewoon in de wasmachine doen en meestal wassen op 60 graden. Let op: kijk eerst welke temperatuur er staat aangegeven op het label van jouw tijk. Als je het te heet wast, kan de tijk gaan krimpen en past het niet meer mooi om het watermatras.

 

Voeg waterbed conditioner toe

Ook de binnenkant van het waterbed moet worden onderhouden. Dit doe je door ieder half jaar een flesje waterbed conditioner toe te voegen aan het water. De conditioner gaat algengroei, schimmels en bacteriën tegen. Hierdoor blijft het water in je matras langer fris en voorkom je nare geurtjes.

 

Ontlucht het waterbed matras

Tijdens het vullen van je watermatras of toevoegen van waterbed conditioner kunnen er luchtbellen ontstaan. Hoe meer zuurstof er in het matras zit, hoe sneller bacteriën kunnen groeien. Daarnaast kan het water erg gaan klotsen als er lucht bij zit. Vergeet daarom niet om het watermatras te ontluchten. Dit doe je met een ontluchtingspomp. Laat iemand je helpen om dit onderhoudsklusje gemakkelijker te maken. Eén persoon wrijft de luchtbellen zachtjes richting de vultuit en de ander blijft pompen tot er geen lucht meer wordt aangezogen. Het is verstandig om een uitgebreid stappenplan door te lezen als je het waterbed voor het eerst gaat ontluchten.

Goede tips bij het stylen van je wo...

Woonaccessoires: ze zijn onmisbaar in huis. Ben jij momenteel bezig met het inrichten van je woning? Dan is het goed om te weten hoe je deze woonaccessoires het beste kunt stylen. Er zijn een aantal tips die jou op weg kunnen helpen. Welke tips dit zijn? Wij zetten het hieronder voor je op een rij, ...

Lees verder

Energie besparen doe je zo

We weten het allemaal: energie moet duurzaam zijn en het is het beste om vooral zo min mogelijk te verbruiken. Warmtepompen worden vaker aangeschaft om zo duurzaam mogelijk en elektrisch te verwarmen, maar dat is tegelijk een flinke investering. Hoe zorg je voor energiebesparing zonder heftige verbo...

Lees verder

3 tips voor het renoveren van elekt...

Heb je net een nieuw huis gekocht of ga je verbouwen? Dan denk je misschien ook na over het renoveren van de elektra. Dat is niet gek, want vandaag de dag gaan we heel anders om met elektriciteit dan we grofweg 30 jaar geleden deden. Veel woningen zijn gebouwd op de oude manier van elektriciteitsgeb...

Lees verder

Waarom een container huren bij een ...

Verbouwen, verbouwen en nog eens verbouwen. In de afgelopen jaren hebben ongekend veel huishoudens gekozen voor een verbouwing. Een logische keuze, aangezien verhuizen op dit moment praktisch onbetaalbaar is. Omdat mensen door de corona pandemie toch geld overgehouden hebben, kiezen veel mensen voor...

Lees verder