16-03-2022

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

Een waterbed onderhouden en schoonmaken is niet lastig. Je moet alleen even weten wat de juiste aanpak is en welke producten je er het beste voor kunt gebruiken. Heb jij een waterbed of ben je van plan er binnenkort eentje te kopen? Lees dan de onderstaande tips en aandachtspunten eens goed door. Met het juiste onderhoud kun je de levensduur van jouw waterbed namelijk verlengen. Zo geniet je nog langer van optimaal slaapcomfort.

 

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

 

Maak het matras schoon met vinylreiniger

Het watermatras kun je het beste schoonmaken met een vinylreiniger. Dit speciale schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat het vinyl soepel blijft. Dit is essentieel om uitdroging en dus beschadigingen te voorkomen. Daarnaast maakt de reiniger het matras weer hygiënisch schoon.

 

Laat de tijk regelmatig luchten

Om het watermatras zit een zogenaamde tijk. Deze extra laag neemt transpiratievocht op en zorgt voor meer comfort. Daarnaast heeft het een beschermende functie. Door de tijk zal het matras minder snel beschadigen. Voor een fris bed is het belangrijk om de tijk regelmatig te laten luchten. Klap iedere ochtend de dekens open of hang de afristbare tijk even in de buitenlucht.

 

Was de tijk op 60 graden

Na verloop van tijd heeft de tijk een goede wasbeurt nodig. Een afritsbare tijk kun je gewoon in de wasmachine doen en meestal wassen op 60 graden. Let op: kijk eerst welke temperatuur er staat aangegeven op het label van jouw tijk. Als je het te heet wast, kan de tijk gaan krimpen en past het niet meer mooi om het watermatras.

 

Voeg waterbed conditioner toe

Ook de binnenkant van het waterbed moet worden onderhouden. Dit doe je door ieder half jaar een flesje waterbed conditioner toe te voegen aan het water. De conditioner gaat algengroei, schimmels en bacteriën tegen. Hierdoor blijft het water in je matras langer fris en voorkom je nare geurtjes.

 

Ontlucht het waterbed matras

Tijdens het vullen van je watermatras of toevoegen van waterbed conditioner kunnen er luchtbellen ontstaan. Hoe meer zuurstof er in het matras zit, hoe sneller bacteriën kunnen groeien. Daarnaast kan het water erg gaan klotsen als er lucht bij zit. Vergeet daarom niet om het watermatras te ontluchten. Dit doe je met een ontluchtingspomp. Laat iemand je helpen om dit onderhoudsklusje gemakkelijker te maken. Eén persoon wrijft de luchtbellen zachtjes richting de vultuit en de ander blijft pompen tot er geen lucht meer wordt aangezogen. Het is verstandig om een uitgebreid stappenplan door te lezen als je het waterbed voor het eerst gaat ontluchten.

Is een lichtstraat wel duurzaam?

Een goede lichtstraat uitbouw kan een grote bijdrage leveren aan het welzijn en de sfeer in een huis. Door het toevoegen van een lichtstraat kan er meer daglicht in het huis binnenkomen. Dit heeft een positief effect op de stemming en gezondheid van de bewoners. Hieronder lees je meer over...

Lees verder

De lente in huis!

Ramen en deuren open, iedereen en alles naar buiten, de lente is hier! Zodra we de eerste zonnestralen zien en voelen begint er van alles te kriebelen en krijgen we enorm veel zin om wat dingen in ons interieur te veranderen. Eruit met die winter, de lente mag in huis een plekje krijgen. Meer licht,...

Lees verder

Nieuwe toegangspoort kopen: waar le...

  Bij een vrijstaande woning mag een toegangspoort niet ontbreken. Een mooie poort draagt niet alleen bij aan de sfeer van de tuin, maar maakt de woning ook een stukje veiliger. Het is direct duidelijk waar de erfgrens ligt. Bovendien is een hoog hekwerk met bijpassende poort erg fijn als je kl...

Lees verder

Fris je schutting op met een laagje...

Het voorjaar staat voor de deur, wat betekent dat we straks weer heerlijk kunnen genieten in de tuin. We snappen dat je niet de tijd hebt om je hele tuin op de schop te nemen, maar door je schutting te verven geef je je tuin al een geheel nieuwe look. Hoe je dit het beste aanpakt? We delen enkele ti...

Lees verder