16-03-2022

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

Een waterbed onderhouden en schoonmaken is niet lastig. Je moet alleen even weten wat de juiste aanpak is en welke producten je er het beste voor kunt gebruiken. Heb jij een waterbed of ben je van plan er binnenkort eentje te kopen? Lees dan de onderstaande tips en aandachtspunten eens goed door. Met het juiste onderhoud kun je de levensduur van jouw waterbed namelijk verlengen. Zo geniet je nog langer van optimaal slaapcomfort.

 

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

 

Maak het matras schoon met vinylreiniger

Het watermatras kun je het beste schoonmaken met een vinylreiniger. Dit speciale schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat het vinyl soepel blijft. Dit is essentieel om uitdroging en dus beschadigingen te voorkomen. Daarnaast maakt de reiniger het matras weer hygiënisch schoon.

 

Laat de tijk regelmatig luchten

Om het watermatras zit een zogenaamde tijk. Deze extra laag neemt transpiratievocht op en zorgt voor meer comfort. Daarnaast heeft het een beschermende functie. Door de tijk zal het matras minder snel beschadigen. Voor een fris bed is het belangrijk om de tijk regelmatig te laten luchten. Klap iedere ochtend de dekens open of hang de afristbare tijk even in de buitenlucht.

 

Was de tijk op 60 graden

Na verloop van tijd heeft de tijk een goede wasbeurt nodig. Een afritsbare tijk kun je gewoon in de wasmachine doen en meestal wassen op 60 graden. Let op: kijk eerst welke temperatuur er staat aangegeven op het label van jouw tijk. Als je het te heet wast, kan de tijk gaan krimpen en past het niet meer mooi om het watermatras.

 

Voeg waterbed conditioner toe

Ook de binnenkant van het waterbed moet worden onderhouden. Dit doe je door ieder half jaar een flesje waterbed conditioner toe te voegen aan het water. De conditioner gaat algengroei, schimmels en bacteriën tegen. Hierdoor blijft het water in je matras langer fris en voorkom je nare geurtjes.

 

Ontlucht het waterbed matras

Tijdens het vullen van je watermatras of toevoegen van waterbed conditioner kunnen er luchtbellen ontstaan. Hoe meer zuurstof er in het matras zit, hoe sneller bacteriën kunnen groeien. Daarnaast kan het water erg gaan klotsen als er lucht bij zit. Vergeet daarom niet om het watermatras te ontluchten. Dit doe je met een ontluchtingspomp. Laat iemand je helpen om dit onderhoudsklusje gemakkelijker te maken. Eén persoon wrijft de luchtbellen zachtjes richting de vultuit en de ander blijft pompen tot er geen lucht meer wordt aangezogen. Het is verstandig om een uitgebreid stappenplan door te lezen als je het waterbed voor het eerst gaat ontluchten.

Hoe richt je een studio gezellig en...

Ben jij de eigenaar of huurder van een studio, maar vind je het lastig om deze ruimte in te richten? Maak je niet druk, want met wat creativiteit en praktische oplossingen kan je jouw studio in een handomdraai omtoveren tot een stijlvol én functionele ruimte. In het onderstaande artikel geven...

Lees verder

Waar moet een thuiskantoor allemaal...

Het is steeds gebruikelijker om een deel van de werkweek thuis te werken. En dat heeft verschillende voordelen. Zo ben je minder tijd kwijt aan forensen. Misschien kun je thuis geconcentreerder je werk doen. En de afwisseling is sowieso best fijn. Maar hoe richt je in je eigen woning nu een goed thu...

Lees verder

Dit is hoe je jouw huis duurzamer k...

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis duurzamer kunt maken, van het vervangen van gas door elektriciteit tot het installeren van energ...

Lees verder

Kings & Queens, dit is dé basis va...

Wat heb je nodig om te slapen als een koning/koningin? Wat is het centrale punt in elke slaapkamer? Kies het meest sfeerbepalende item in je slaapkamer met zorg en die luxe slaapkamer is bijna compleet! Droom jij van een stijlvolle slaapkamer vol luxe en comfort? Met een paar handige tips transforme...

Lees verder