16-03-2022

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

Een waterbed onderhouden en schoonmaken is niet lastig. Je moet alleen even weten wat de juiste aanpak is en welke producten je er het beste voor kunt gebruiken. Heb jij een waterbed of ben je van plan er binnenkort eentje te kopen? Lees dan de onderstaande tips en aandachtspunten eens goed door. Met het juiste onderhoud kun je de levensduur van jouw waterbed namelijk verlengen. Zo geniet je nog langer van optimaal slaapcomfort.

 

Hoe moet je een waterbed schoonmaken en onderhouden?

 

Maak het matras schoon met vinylreiniger

Het watermatras kun je het beste schoonmaken met een vinylreiniger. Dit speciale schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat het vinyl soepel blijft. Dit is essentieel om uitdroging en dus beschadigingen te voorkomen. Daarnaast maakt de reiniger het matras weer hygiënisch schoon.

 

Laat de tijk regelmatig luchten

Om het watermatras zit een zogenaamde tijk. Deze extra laag neemt transpiratievocht op en zorgt voor meer comfort. Daarnaast heeft het een beschermende functie. Door de tijk zal het matras minder snel beschadigen. Voor een fris bed is het belangrijk om de tijk regelmatig te laten luchten. Klap iedere ochtend de dekens open of hang de afristbare tijk even in de buitenlucht.

 

Was de tijk op 60 graden

Na verloop van tijd heeft de tijk een goede wasbeurt nodig. Een afritsbare tijk kun je gewoon in de wasmachine doen en meestal wassen op 60 graden. Let op: kijk eerst welke temperatuur er staat aangegeven op het label van jouw tijk. Als je het te heet wast, kan de tijk gaan krimpen en past het niet meer mooi om het watermatras.

 

Voeg waterbed conditioner toe

Ook de binnenkant van het waterbed moet worden onderhouden. Dit doe je door ieder half jaar een flesje waterbed conditioner toe te voegen aan het water. De conditioner gaat algengroei, schimmels en bacteriën tegen. Hierdoor blijft het water in je matras langer fris en voorkom je nare geurtjes.

 

Ontlucht het waterbed matras

Tijdens het vullen van je watermatras of toevoegen van waterbed conditioner kunnen er luchtbellen ontstaan. Hoe meer zuurstof er in het matras zit, hoe sneller bacteriën kunnen groeien. Daarnaast kan het water erg gaan klotsen als er lucht bij zit. Vergeet daarom niet om het watermatras te ontluchten. Dit doe je met een ontluchtingspomp. Laat iemand je helpen om dit onderhoudsklusje gemakkelijker te maken. Eén persoon wrijft de luchtbellen zachtjes richting de vultuit en de ander blijft pompen tot er geen lucht meer wordt aangezogen. Het is verstandig om een uitgebreid stappenplan door te lezen als je het waterbed voor het eerst gaat ontluchten.

Een stijlvolle trap? Een snelle tra...

Voor velen een doorgangsruimte om van beneden naar boven en vice versa te gaan. Voor sommigen een uitdaging omdat de helft van alle treden altijd vol rommeltjes ligt die nog mee naar boven moeten. Je trap is onderdeel van je interieur en verdient meer liefde en aandacht! Als je oude trapbekleding ve...

Lees verder

Meer licht in je uitbouw: tips voor...

Het toevoegen van een uitbouw aan je woning is een geweldige manier om extra ruimte te creëren. Je kunt de woonkamer flink uitbreiden of een grote open keuken laten bouwen. Wel is het belangrijk om de lichtinval in de gaten te houden. Door een uitbouw kan er namelijk daglicht verloren gaan, waa...

Lees verder

Hoe kies je voor een makkelijk te o...

Wil je wel de lusten, maar niet de lasten van een mooie tuin? Dat is gelukkig goed mogelijk. Als je maar goed nadenkt over de inrichting van de tuin. Ook als je geen groene vingers hebt, kun je zo genieten van een levendige, groene tuin. Lees verder voor mooie tips.     Makkelijke planten ...

Lees verder

Duik dieper in de wereld van biodiv...

Tussen de bloemen en planten in je tuin schuilt een kleine wereld vol leven. Insecten spelen een cruciale rol in het ecosysteem, maar vinden steeds minder natuurlijke habitats. Door een insectenhotel op te hangen, draag je bij aan de biodiversiteit en help je deze nuttige beestjes aan een thuis. In ...

Lees verder