14-02-2024

Hoe kies je voor een makkelijk te onderhouden tuin?

Wil je wel de lusten, maar niet de lasten van een mooie tuin? Dat is gelukkig goed mogelijk. Als je maar goed nadenkt over de inrichting van de tuin. Ook als je geen groene vingers hebt, kun je zo genieten van een levendige, groene tuin. Lees verder voor mooie tips.

 

Hoe kies je voor een makkelijk te onderhouden tuin

 

Makkelijke planten

 

Kies voor makkelijke planten in de tuin. Er zijn er namelijk een heleboel te vinden. Dit betekent dat je helemaal geen grijze, stenen tuin hoeft te hebben als je maar weinig van planten weet. Het is juist zaak om een slimmere keuze te maken. Plaats meerjarige planten in de tuin, die niet na een enkel seizoen stoppen met bloeien. Nog een tip: siergrassen zijn een onderhoudsvriendelijke toevoeging aan de tuin. Naast planten, zijn ook hagen een uitkomst, want deze vragen doorgaans om weinig onderhoud. Plaats een beukenhaag in de tuin, in het groen of rood. De haag hoeft relatief weinig gesnoeid te worden, aangezien de haag in de winter zijn blad verliest. Wat er zo ideaal is aan een haag? Je zorgt meteen voor meer privacy in de tuin, wat natuurlijk weer een belangrijk onderdeel is van de tuininrichting.

 

Tuininrichting

 

Het brengt ons direct tot het volgende punt: denk goed na over de gewenste inrichting van de tuin. Je kunt een tuinplan kiezen dat past bij een makkelijke tuin. Plaats bijvoorbeeld niet alle planten in de losse grond, want hier komt al snel onkruid tussen en het groen kan flink gaan groeien. Je behoudt meer overzicht met borders of plantenpotten in de tuin. Je blijft onkruid ook de baas met bodembedekkers in de tuin. Zo blijft er namelijk geen plek meer over voor het onkruid. Je vult je tuin er tevens prachtig mee, of het nu in een border of toch in de losse grond is. Let hierbij op de gewenste ondergrond en de ideale standplaats. Naast groen is er in de tuin natuurlijk ook plek voor een zithoek en een hoek om je spullen in op te slaan. Zorg dat het geheel fraai in elkaar overloopt. Je kunt tussendoor een sierlijk pad laten lopen, om van de ene naar de andere plek te komen in je tuin.

 

Bijpassend groen

 

Ken je de ondergrond van je tuin, zoals klei of zand? Ga dan op zoek naar planten die daarbij passen, zodat de planten beter groeien. Iedere plant, haag of boom heeft immers weer een bepaalde voorkeur voor een ondergrond, waar je rekening mee kunt houden. Let ook op de standplaats van het groen in de tuin. Zo staan de meeste bloemen en planten graag in de zon. Maar sommige planten staan juist liever in de schaduw. Door de juiste planten op de juiste plek te plaatsen, verleng je de levensduur van het groen. Ook dat houdt weer in dat er minder onderhoud nodig is.

 

Tuinonderhoud door professionals

 

De laatste tip: je kunt je tuin (deels) laten onderhouden door professionals, om er zelf niet meer naar om te hoeven kijken. Dat is natuurlijk helemaal makkelijk! Laat eens per paar weken of per maand een hovenier langskomen, die de tuin netjes voor je bijhoudt. Je kunt gewoon je wensen aan hem of haar doorgeven, want het is en blijft immers jouw tuin. Wil je een bepaalde kleur in je tuin terugzien? Of juist een specifiek type plant of haag? Geef het allemaal aan. Langzaam maar zeker ga je zo genieten van je droomtuin – waar jij alleen maar in hoeft te relaxen.

 

Het creëren van een makkelijk te onderhouden tuin vereist een doordacht tuinplan en de juiste plantenkeuzes. We hopen dat de bovenstaande tips je goed van pas komen!

 

Hoe bescherm je je woning tegen hev...

We krijgen er steeds vaker mee te maken: hevige regenval. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er lekkages komen of kan er waterschade ontstaan aan je woning. Wat kun je nu doen om eventuele schade en problemen zoveel mogelijk te voorkomen? Dit zijn praktische tips.     Control...

Lees verder

De perfecte keuken voor jou, landel...

Als je op zoek bent naar de perfecte keuken, zijn er zoveel verschillende opties om uit te kiezen. In dit blogartikel zullen we kijken naar verschillende soorten keukens en ons vooral richten op landelijke keukens. We zullen ook specifiek ingaan op Duitse keukenmerken, omdat Duitsland bekendstaat om...

Lees verder

De juiste reiniging voor jouw houte...

Hey daar! Ben je op zoek naar de beste manieren om je houten vloer schoon te maken en te onderhouden? Goed nieuws, want ik heb hier wat handige tips voor je! Of je nu een parketvloer of een ander type houten vloer hebt, met deze reinigingsmethodes kun je je vloer weer laten stralen. Laten we aan de ...

Lees verder

Richt je kantoor in met de juiste s...

Als het gaat om het inrichten van een werkruimte, is het kiezen van de juiste stoelen van essentieel belang. Stoelen kunnen het verschil maken tussen een comfortabele en productieve werkomgeving en een ongemakkelijke en afleidende plek. In dit blogartikel zullen we drie soorten stoelen bespreken die...

Lees verder