Hoe groen woon jij?
Je weigert plastic tasjes aan de kassa, je recyclet je afval thuis. Je koopt indien mogelijk meubels van natuurlijke materialen en als je wat over hebt waar je geen plek meer voor weet dan geef je het weg, verkoopt je het of gaat het naar de kringloopwinkel. Douchen doe je (iets langer dan) 5 minuten en je trekt liever eerst een vest aan voordat je een slinger aan je thermosstaat geeft. Je doet je best, echt waar maar hoe groen woon jij nou echt?
Duurzaam wonen met groene energie
Je bent al een heel eind op weg met energie- en waterbesparing maar om duurzaam te wonen gaat het inderdaad ook om materiaalgebruik, de kwaliteit van het binnenmilieu en natuurlijk om het soort energie die je gebruikt. Groene energie is een hot topic momenteel en iedereen kent de kreet groene stroom wel. Misschien heb jij zelfs bij energieleverancier wel al een contract afgesloten waarbij groene stroom in inbegrepen, dan ben je al helemáál een eind op weg om duurzaam te wonen. Wil je nog een aantal tips om het plaatje compleet te maken? We hebben wat adviezen voor je waarmee je verder kunt om zo duurzaam mogelijk te wonen.
- Groots wonen in een kleiner huis – hoe kleiner de woonruimte hoe minder energie je gebruikt. Door een creatieve indeling van de ruimte die je tot je beschikking hebt kun je gewoon lekker comfortabel wonen. Ga eens inspiratie opdoen in de winkels van Ikea, zij maken van de allerkleinste ruimte een complete woonruimte.
- Kies veilig – kies voor materialen, producten én diensten die goed zijn voor je leefomgeving en het milieu. Die geproduceerd zijn op een maatschappelijk verantwoorde manier. Kies voor producten en materialen die de vervuiling van de aarde, het water en de lucht zo veel mogelijk beperken.
- Gebruik energie bewust – probeer je energiegebruik daar waar mogelijk te beperken. Neem, daar waar mogelijk (en er is veel mogelijk) energiebesparende maatregelen voor thuis. Alleen een contract met groene energie schiet niet heel veel op als je er thuis niet bewust mee omgaat.
- Reduceer je afval – tweedehands, gerecyclede producten, ze zijn hip en dus makkelijk aan te komen. Het is een grotere uitdaging om met zo min mogelijk onnodige verpakkingsmaterialen thuis te komen als je bent gaan winkelen.
- Natuurlijke zonwering – als je de luxe van een tuin hebt dan kun je door het planten van bomen zorgen voor een natuurlijke zonwering in de zomer. De schaduw van het bladerdak zorgt voor verkoeling in je huis. In de winter zijn de bladeren eraf en kan de winterzon je huis toch nog een beetje (gratis) verwarmen.
- Think green – alle beetje helpen en als je zorgt voor een aantal mooie platen in huis dan zorg je zelf ook al voor een goed luchtzuiverend systeem zeg maar. Natuurlijk moet je dan nog steeds wel regelmatig ventileren maar je planten helpen je je lucht zo gezond mogelijk te houden…..en te ontspannen.
Duurzaam wonen geeft een goed gevoel, je draagt bij aan een beter milieu. Niet alleen voor jezelf voor ook voor je naasten én iedereen die na jou komt. Ook zij willen immers nog kunnen genieten van onze mooie wereld. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het niet eens zo héél moeilijk, dus waarom er niet meteen werk van maken?