31-10-2016

Het juiste glas voor jouw woning

Het glas in onze woning is belangrijker dan de meeste mensen denken. Via de ramen heb je bijvoorbeeld contact met de buitenwereld en het licht wat de kamer binnenkomt zorgt onder andere voor een aangenaam leefklimaat. Zeker in de donkere wintermaanden is het lekker als het winterse zonnetje eventjes naar binnen schijnt.

Als het glas van de ramen aan vervanging toe is, omdat je bijvoorbeeld wilt overstappen op dubbel glas of hoogrendementsglas, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Er zijn tegenwoordig veel verschillende typen glas verkrijgbaar, die natuurlijk ook weer elk hun specifieke prijskaartje hebben.

 

Energie besparen met glas

We weten allemaal wel dat dubbel glas beter de warmte binnen houdt dan enkel glas. Het dubbel glas is te verkrijgen in verschillende kwaliteiten en dat heeft weer te maken met de isolatiewaarde van het glas. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt met de U-waarde (uitgedrukt in W/m2 K: Watt per m² Kelvin). Deze geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat per vierkante meter glasoppervlak. Hoe lager de U-waarde des te beter is de isolatie. 

 

 

Welk type glas voor jouw situatie het meest geschikt is, is afhankelijk van vele factoren. Zo is de oppervlakte van het raam bijvoorbeeld een belangrijke factor en ook of het raam aan de koude noordkant van de woning is gesitueerd of aan de wat warmere zuidzijde.

 

Typen glas voor de woning

  • Enkel glas: dit is eigenlijk niet meer van deze tijd en je stookkosten zullen aanzienlijk hoger liggen dan bij het gebruik van dubbel glas. De U-waarde ligt rond de 5 W/m2 K.
  • Standaard dubbel glas: tussen de twee glasplaten is een met lucht opgevulde ruimte (spouw) aangebracht. Afhankelijk van de dikte van het glas ligt de U-waarde tussen de 3,0 en 2,0 W/m2 K.
  • Hoogrendementsglas (HR++): hier is er in de spouw tussen de twee glasplaten een gas (argon) en een warmte werende coating aangebracht. De isolatiewaarde licht hierdoor rond de 1,0 W/m2 K.
  • Triple glas (HR+++), oftewel driedubbel glas: samengesteld uit drie glasplaten en twee, met gas (argon) gevulde, spouwen tussen de platen. Bovendien zijn de twee buitenste glasplaten aan de binnenzijde voorzien van een warmte reflecterende coating. De isolatiewaarde van dit type glas ligt rond de 0,7 W/m2 K.

Benaming

Dikte

Isolatiewaarde

Enkelglas

4 mm

5.0 W/m2K

Dubbelglas

4-12-5

3.0 W/m2K

HR++ glas

4-15-5 HR++

1.1 W/m2K

 

Geluid isoleren met glas

Dubbel glas kan niet alleen zorgen voor een goede warmte-isolatie van de woning, maar het heeft ook een geluidsisolerende werking. Een bredere spouw (van minimaal 20 mm) tussen de twee glasplaten zorgt voor een betere geluidsisolatie. De glasplaten filteren voornamelijk de lage tonen, zoals bijvoorbeeld het geluid van passerende vrachtwagens en bussen. Hoe dikker het glas, des te beter worden de lage frequenties geweerd. Je kunt kiezen uit dubbel glas in verschillende diktes (4-5 of 5-6)

 

 

Voor het tegenhouden van extreem geluid, zoals het geluid van een snelweg of vliegverkeer, is gelaagd glas een goede oplossing. Een speciale folie (PVB) tussen twee glasplaten versmolten zorgt niet enkel voor een goede geluidsisolatie, maar is tevens inbraak werend.

Benaming

Dikte

Isolatiewaarde

Dubbelglas

4 -15-4

29 dB

Dubbelglas

6-15-4

33 dB

Dubbelglas - gelaagd

6-15-44.2 SC

39 dB

Dubbelglas - gelaagd

8-15-44.2 SC

42 dB

 

De gegevens die in bovenstaande tabel zijn weergegeven zijn gebaseerd op uitvoerige testen door specialisten in een laboratorium. Let wel, de waardes zijn in iedere situatie weer verschillend. Zorg voor deskundig advies wanneer je van plan bent om isolatieglas te bestellen voor jouw woning.

 

Geluidslekken in de woning

Wanneer je geluidswerend glas kiest voor je woning is het belangrijk dat het huis gecontroleerd wordt op geluidslekkages. Hierbij is het goed om te weten dat niet ieder glasbedrijf deze controle juist uitvoert. Het geluid komt namelijk niet alleen via de ramen de woning binnen, zo komen bijvoorbeeld ook via ventilatieroosters, deuren en openstaande ramen hinderlijke geluiden de woning in. Wanneer je dan toch geluidswerend glas plaats in je woning ben je relatief gezien veel geld kwijt, maar levert het weinig resultaat op. Zorg er dus voor dat jij je goed laat voorlichten alvorens je geluidswerend glas in je woning plaatst.

Zo realiseer je snel en duurzaam ee...

Jouw woning slim uitbouwen? Ontdek de prefab houten aanbouw van Addon Wil je meer ruimte in jouw huis zonder maandenlang in een verbouwing te zitten? Bij Addon hebben ze jouw aanbouw al binnen 5 dagen gerealiseerd. In dit artikel laten we je precies zien hoe je het project aanpakt én wat de ...

Lees verder

Kinder Placemats: Praktisch, Speels...

Etenstijd is een belangrijk moment van de dag, maar met kinderen aan tafel kan het soms een uitdaging zijn. Gelukkig bieden kinder placemats een oplossing die zowel praktisch als leuk is. In dit artikel ontdek je hoe een placemat voor kinderen niet alleen geknoei helpt voorkomen, maar ook een speels...

Lees verder

Waarom een pakketkluis in of aan hu...

Wil je graag altijd je pakketjes thuis laten bezorgen, zelfs als je niet thuis bent? Dan is een pakketkluis in of aan huis aan te raden. Met een eigen pakketkluis of pakketbrievenbus in of aan huis hoef je nooit meer te wachten of een pakketje te missen. De bezorgers bezorgen het pakketje makkelijk ...

Lees verder

Tips voor een kindvriendelijk maar ...

Wanneer je kinderen hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je je hele huis moet aanpassen of dat je interieurstijl eronder lijdt. Je kunt namelijk alsnog een prachtige en stijlvolle ruimte creëren die tegelijker tijd ook praktisch en veilig is voor je kids. In deze blog delen we tips over het ki...

Lees verder