19-03-2023

Fris je schutting op met een laagje verf

Het voorjaar staat voor de deur, wat betekent dat we straks weer heerlijk kunnen genieten in de tuin. We snappen dat je niet de tijd hebt om je hele tuin op de schop te nemen, maar door je schutting te verven geef je je tuin al een geheel nieuwe look. Hoe je dit het beste aanpakt? We delen enkele tips met je.

 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk… Ja echt! 

Werp eens een blik in je tuin. Je schutting kan er na de winter best wat rommelig uitzien. Tijdens de natte maanden wordt hij vies en komt er vaak groene aanslag op. Ook kan de eerder zo mooie houtkleur inmiddels behoorlijk vergrijsd zijn onder invloed van de zon. Tijd voor een verflaagje!

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om de staat van je eens hout goed onder de loep te nemen. Zijn er beschadigingen? Repareer deze dan. Zitten er rotte planken tussen? Vervang ze door nieuwe.

Vies geworden hout maak je goed schoon met een borstel, water en milieuvriendelijke zeep. Heb je een hogedrukreiniger? Gebruik dan de spraystand om je schutting schoon te maken. Je wilt je hout niet beschadigen door een te harde waterstraal. Na het schoonmaken kun je eventueel schuren, afhankelijk van het verftype dat je kiest en de voorbewerking die erbij hoort.

 

2. De mooiste kleur voor jouw schutting 

Met een gekleurde schutting kun je echt een verschil maken. De kleuren die je kiest hebben veel invloed op de uitstraling van je tuin. Zo zijn zwart en antraciet vaak terug te vinden in strakke, moderne tuinen. Lichte tinten blauw, grijs en wit geven een meer zuidelijke uitstraling. 

Heb je een kleine tuin met veel schuttingen? Kies dan liever niet voor veel donkere kleuren, hierdoor lijkt je tuin optisch een stuk kleiner. Een schutting in een zachte groentint versterkt de natuurlijke uitstraling in een tuin met veel groen. Wil je iets gedurfds? Kies dan voor een unieke kleur zoals Zweeds blauw!

 

 Fris je schutting op met een laagje verf
Schutting geverfd in Zweeds blauw. Bron: moosefarg.nl 

Vind je het lastig om de knoop door te hakken? Vaak heb je de mogelijkheid om kleurenstalen of proefpotjes van de verf aan te vragen. Zo kun je rustig beoordelen welke kleur het uiteindelijk gaat worden.

 

3.    De juiste verf maakt een wereld van verschil 

Het uitkiezen van de juiste verf voor je verfklus is een belangrijk onderdeel. Je wilt natuurlijk een resultaat dat zo lang mogelijk meegaat. Kies een verf die geschikt is voor buitengebruik en aansluit bij de houtsoort van jouw schutting. Voor de sterke, Zweedse buitenbeits van Moose Färg hoef je geen grondverf aan te brengen en hoef je tussentijds niet te schuren, ideaal!

Lees de instructies van de verffabrikant goed door om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Een goede hechting is essentieel voor een langdurig resultaat. Roer de verf goed door zodat alle pigmenten mooi verdeeld zijn, schuur je schuttinghout eventueel op en verdun de verf indien nodig. Wanneer je de verf aanbrengt met een blokkwast kun je heel mooi in alle kiertjes van het hout komen. Ga je liever voor gemak? Dan kun je een verfspuit gebruiken. Ga wel goed na of de verfsoort die je kiest hiervoor geschikt is.

Kies een aantal opeenvolgende droge dagen uit en ga aan de slag! Zo geniet jij deze zomer van een gezellige tuin.

Hoe richt je een studio gezellig en...

Ben jij de eigenaar of huurder van een studio, maar vind je het lastig om deze ruimte in te richten? Maak je niet druk, want met wat creativiteit en praktische oplossingen kan je jouw studio in een handomdraai omtoveren tot een stijlvol én functionele ruimte. In het onderstaande artikel geven...

Lees verder

Waar moet een thuiskantoor allemaal...

Het is steeds gebruikelijker om een deel van de werkweek thuis te werken. En dat heeft verschillende voordelen. Zo ben je minder tijd kwijt aan forensen. Misschien kun je thuis geconcentreerder je werk doen. En de afwisseling is sowieso best fijn. Maar hoe richt je in je eigen woning nu een goed thu...

Lees verder

Dit is hoe je jouw huis duurzamer k...

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis duurzamer kunt maken, van het vervangen van gas door elektriciteit tot het installeren van energ...

Lees verder

Kings & Queens, dit is dé basis va...

Wat heb je nodig om te slapen als een koning/koningin? Wat is het centrale punt in elke slaapkamer? Kies het meest sfeerbepalende item in je slaapkamer met zorg en die luxe slaapkamer is bijna compleet! Droom jij van een stijlvolle slaapkamer vol luxe en comfort? Met een paar handige tips transforme...

Lees verder