29-09-2021

Fotolijsten aan een betonnen muur ophangen? Zo doe je dat stap voor stap

Fotolijsten aan een betonnen muur ophangen? Zo doe je dat stap voor stap 

 

Fotolijsten netjes ophangen hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet er wel even de tijd voor nemen én precies te werk gaan. Daarnaast moet je de juiste gereedschappen en werkwijze gebruiken voor jouw type muur. Is de muur van beton? Dan ga je zo te werk:

 

Benodigdheden:

  • Klopboormachine met betonboortje
  • Schroeven
  • Pluggen (universeel)
  • Waterpas
  • Rolmaat of duimstok
  • Hamer
  • Gehoorbescherming

 

Eventueel handig:

Leidingzoeker: ideaal gereedschap voor als je niet precies weet hoe de leidingen achter je muur lopen.

 

Stap 1: meten

Hoe cliché het ook klinkt, toch is het waar: meten is weten. Zeker als je meerdere lijsten op gelijke hoogte wil ophangen. Meet dus allereerst op welke hoogte je de lijsten wilt hebben, en zet daar een klein potloodstreepje. Vervolgens meet je de afstand tussen de bovenkant van de lijsten en het ophangpunt. Teken vervolgens deze afstand af, onder het eerder getekende streepje. Doe dit wel met een rolmaat of duimstok én een waterpas, om er zeker van te zijn dat de lijst op dezelfde lijn komt te hangen als het bovenste streepje.

 

Stap 2: Boren

Omdat we te maken hebben met een betonmuur heb je een klopboormachine nodig, anders kom je niet door het beton heen. Daarnaast heb je een speciaal betonboortje nodig, met een diameter van 6 of 8 mm. Is de lijst vrij licht, dan is 6mm groot genoeg. Bij een zwaardere lijst kun je beter voor 8mm gaan. Gebruik daarbij ook een (universele) plug met dezelfde dikte en een bijbehorende schroef. Welke dit is staat overigens altijd op de verpakking van de pluggen.

 

Zet de boor met de juiste dikte in de boormachine en stel vervolgens de diepte in: iets verder dan de lengte van je schroef. Vervolgens zet je de boormachine recht en stevig tegen de muur en kun je boren. (Oja, denk aan je gehoorbescherming!)

 

Stap 3: Stof opvangen

Als je geen zin hebt in stof en gruis door je hele kamer, dan kun je dit het beste tijdens het boren al opvangen. Dit kun je op een aantal manieren doen:

  • Vraag of iemand de stofzuigerslang onder het boorpunt houdt, zodat het gruis al direct opgezogen wordt tijdens het boren.
  • Houd er een blik (van een stoffer en blik onder) tijdens het boren.
  • Vouw een papiertje dubbel en vouw het vervolgens weer open, zodat er een L-vorm ontstaat. Houd één zijde tegen de wand onder het boorpunt, waardoor al het gruis op het horizontale deel van het blaadje valt.

 

Stap 4: Plug en schroef erin

Steek vervolgens de plug in de muur en duw deze aan tot hij niet verder kan. Tik er vervolgens nog voorzichtig tegenaan met een hamer, zodat ‘ie vlak in de muur komt. Vervolgens kun je de schroef in de plug schroeven. Zorg er uiteraard voor dat de schroef nog een stukje uitsteekt, zodat de lijst eraan kan hangen. Je kunt de schroef altijd nog wat verder in- of uitschroeven.

Zin in een stoer interieur?

Wil je je woonkamer een nieuwe look geven en ben je gevallen voor het stoere loftgevoel dat je overal ziet? Wil je wat stoere elementen toevoegen zodat je interieur meer kracht uitstraalt? Ga je samenwonen en zoek je een manier om twee interieurstijlen te combineren? De industriële woonstijl is...

Lees verder

Waarom zou je kiezen voor een aanbo...

Is je huis net wat te klein? Heb je het idee dat je meer uit je woning kunt halen? Denk dan aan een aanbouw of uitbouw! Er zitten grote voordelen aan deze verbouwing aan je huis – en die zetten we graag voor je op een rijtje: lees gauw verder!     Wat is een aanbouw of een uitbouw? D...

Lees verder

Een etentje? Zo zorg je dat het een...

Een etentje geven voor familie, vrienden of bekenden: het klinkt altijd als een geweldig idee. In gedachten zie je jezelf, samen met de genodigden, al een gezellige, lange avond aan tafel zitten. De meest geweldige gerechten proeven. Een heerlijke tijd hebben. In de praktijk loopt het echter vaak wa...

Lees verder

De vele voordelen van steenwol

Steenwol is een veelzijdig isolatiemateriaal dat gebruikt wordt voor een groot aantal isolatieoplossingen. Hierbij valt te denken aan het isoleren van muren, daken, vloeren en wanden. De mogelijkheden zijn oneindig. Wil je alles weten over de voordelen van steenwol? Lees dan nu deze blog!   ...

Lees verder