29-09-2021

Fotolijsten aan een betonnen muur ophangen? Zo doe je dat stap voor stap

Fotolijsten aan een betonnen muur ophangen? Zo doe je dat stap voor stap 

 

Fotolijsten netjes ophangen hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet er wel even de tijd voor nemen én precies te werk gaan. Daarnaast moet je de juiste gereedschappen en werkwijze gebruiken voor jouw type muur. Is de muur van beton? Dan ga je zo te werk:

 

Benodigdheden:

  • Klopboormachine met betonboortje
  • Schroeven
  • Pluggen (universeel)
  • Waterpas
  • Rolmaat of duimstok
  • Hamer
  • Gehoorbescherming

 

Eventueel handig:

Leidingzoeker: ideaal gereedschap voor als je niet precies weet hoe de leidingen achter je muur lopen.

 

Stap 1: meten

Hoe cliché het ook klinkt, toch is het waar: meten is weten. Zeker als je meerdere lijsten op gelijke hoogte wil ophangen. Meet dus allereerst op welke hoogte je de lijsten wilt hebben, en zet daar een klein potloodstreepje. Vervolgens meet je de afstand tussen de bovenkant van de lijsten en het ophangpunt. Teken vervolgens deze afstand af, onder het eerder getekende streepje. Doe dit wel met een rolmaat of duimstok én een waterpas, om er zeker van te zijn dat de lijst op dezelfde lijn komt te hangen als het bovenste streepje.

 

Stap 2: Boren

Omdat we te maken hebben met een betonmuur heb je een klopboormachine nodig, anders kom je niet door het beton heen. Daarnaast heb je een speciaal betonboortje nodig, met een diameter van 6 of 8 mm. Is de lijst vrij licht, dan is 6mm groot genoeg. Bij een zwaardere lijst kun je beter voor 8mm gaan. Gebruik daarbij ook een (universele) plug met dezelfde dikte en een bijbehorende schroef. Welke dit is staat overigens altijd op de verpakking van de pluggen.

 

Zet de boor met de juiste dikte in de boormachine en stel vervolgens de diepte in: iets verder dan de lengte van je schroef. Vervolgens zet je de boormachine recht en stevig tegen de muur en kun je boren. (Oja, denk aan je gehoorbescherming!)

 

Stap 3: Stof opvangen

Als je geen zin hebt in stof en gruis door je hele kamer, dan kun je dit het beste tijdens het boren al opvangen. Dit kun je op een aantal manieren doen:

  • Vraag of iemand de stofzuigerslang onder het boorpunt houdt, zodat het gruis al direct opgezogen wordt tijdens het boren.
  • Houd er een blik (van een stoffer en blik onder) tijdens het boren.
  • Vouw een papiertje dubbel en vouw het vervolgens weer open, zodat er een L-vorm ontstaat. Houd één zijde tegen de wand onder het boorpunt, waardoor al het gruis op het horizontale deel van het blaadje valt.

 

Stap 4: Plug en schroef erin

Steek vervolgens de plug in de muur en duw deze aan tot hij niet verder kan. Tik er vervolgens nog voorzichtig tegenaan met een hamer, zodat ‘ie vlak in de muur komt. Vervolgens kun je de schroef in de plug schroeven. Zorg er uiteraard voor dat de schroef nog een stukje uitsteekt, zodat de lijst eraan kan hangen. Je kunt de schroef altijd nog wat verder in- of uitschroeven.

Waarom een houten veranda een goed ...

Een veranda is een overkapping die vast zit aan je huis of schuur. Het dak steunt dus slechts aan één kant op palen. Dit maakt het net even anders dan een terrasoverkapping. Zo’n overkapping kan namelijk ook los in de tuin staan. Daarnaast zie je dat de ondergrond bij een veranda...

Lees verder

Upgrade jouw eetkamer met deze eetk...

Blaas de eetkamer een nieuw leven in door de eetkamerstoelen te vervangen. Dit geeft de hele ruimte een andere look! In dit artikel lees je meer over de grootste trends van het moment. Van verschillende kleuren en designs tot de populairste soorten bekleding. Welke stijl spreekt jou het meeste aan? ...

Lees verder

Praktische mooie meubels

Wil jij jouw huidige woning van een nieuw interieur voorzien? Of betrek je binnenkort een nieuwe woning? En ben je daarom op zoek naar nieuwe meubels? Dan is het in beginsel belangrijk om op zoek te gaan naar meubels die je mooi vindt. Maar het vinden van een passende inrichting gaat verder dan jouw...

Lees verder

Hoe maak je een mooie en gezellige ...

Of je nu een klein of een groot balkon hebt: het is leuk om er een fraaie plek van te maken. Je kunt je balkon immers zien als de ideale locatie om te ontspannen. Kom er tot rust, geniet er van momentjes voor jezelf. Met een goed boek en een kop koffie erbij. En met een gezellige styling om je heen!...

Lees verder