18-03-2021

Energie besparen in huis met deze slimme tips en tricks

Het is een steeds belangrijker thema en ook steeds meer mensen kiezen ervoor om hier bewuster mee bezig te gaan: energie besparen in huis. Er zijn veel manieren te bedenken om hiermee aan de slag te gaan. We zetten graag onze tips en tricks voor je op een rijtje.

 

 Energie besparen in huis met deze slimme tips en tricks

 

Woning beter isoleren 

Zeker als je in een oudere woning woont, is het een belangrijk punt om je huis beter te isoleren. Denk aan isolatie bij de ramen, muren, vloeren en het dak. Hoewel het natuurlijk het best werkt om direct alles aan te pakken, kun je dit ook stukje bij beetje verbeteren. Begin bijvoorbeeld bij de ramen: als je nog enkelglas hebt, is het hoog tijd om dit te vervangen met dubbelglas. Door voor meer isolatie te zorgen, hoef je minder te stoken en bespaar je energie.

 

Energiebesparing met een houtkachel

Er moet in een woning nu eenmaal een systeem voor warmte zijn: daar kun je niet omheen in ons relatief koude land. Er kan echter wel goed worden gekeken naar de manier van verwarmen in huis. Met een houtkachel kun je energie besparen: iets waar je in eerste instantie misschien niet direct aan zou denken. Houtkachels helpen je te besparen op de energierekening, omdat ze specifiek de ruimte verwarmen waar je het meest te vinden bent. De centrale verwarming kun je zo juist uit laten staan. Zeker bij houtkachels met een hoog rendement profiteer je van dit voordeel. En een houtkachel is ook nog eens een beeldschone toevoeging aan de kamer!

 

Energiezuinige apparaten gebruiken

Hoewel het enerzijds natuurlijk goed is om apparaten in huis zo lang mogelijk te gebruiken, kun je soms toch beter de overweging maken om voor een energiezuinig alternatief te kiezen. Denk aan de koelkast, vaatwasser, wasmachine en stofzuiger – om maar wat voorbeelden te noemen. Er zijn tegenwoordig veel energiezuinige opties te vinden, die de overstap toch al gauw waard zijn. Let hierbij op het energielabel waarmee het verbruik wordt weergegeven.

 

De juiste verlichting in huis

Overal in huis is verlichting te vinden. Heb je nog gloeilampen in gebruik? Dan is het verstandig om ze te vervangen door LED-verlichting. Per stuk zijn deze lampen prijziger, maar ze zijn veel energiezuiniger en gaan veel langer mee. Zo hoef je dus ook minder vaak een nieuwe lamp te kopen.

 

Waterverbruik in huis

Energiebesparing heeft ook te maken met het waterverbruik in huis. Het is een goed idee om dit tot een minimum te beperken. Dat lukt allereerst door hier zelf bewuster mee om te gaan: korter douchen en de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen zijn bekende voorbeelden. Ook door minder heet te douchen wordt er energie bespaard. Verder zijn er energiebesparende kranen te koop, die hier een extra handje bij helpen.

Zin in een stoer interieur?

Wil je je woonkamer een nieuwe look geven en ben je gevallen voor het stoere loftgevoel dat je overal ziet? Wil je wat stoere elementen toevoegen zodat je interieur meer kracht uitstraalt? Ga je samenwonen en zoek je een manier om twee interieurstijlen te combineren? De industriële woonstijl is...

Lees verder

Waarom zou je kiezen voor een aanbo...

Is je huis net wat te klein? Heb je het idee dat je meer uit je woning kunt halen? Denk dan aan een aanbouw of uitbouw! Er zitten grote voordelen aan deze verbouwing aan je huis – en die zetten we graag voor je op een rijtje: lees gauw verder!     Wat is een aanbouw of een uitbouw? D...

Lees verder

Een etentje? Zo zorg je dat het een...

Een etentje geven voor familie, vrienden of bekenden: het klinkt altijd als een geweldig idee. In gedachten zie je jezelf, samen met de genodigden, al een gezellige, lange avond aan tafel zitten. De meest geweldige gerechten proeven. Een heerlijke tijd hebben. In de praktijk loopt het echter vaak wa...

Lees verder

De vele voordelen van steenwol

Steenwol is een veelzijdig isolatiemateriaal dat gebruikt wordt voor een groot aantal isolatieoplossingen. Hierbij valt te denken aan het isoleren van muren, daken, vloeren en wanden. De mogelijkheden zijn oneindig. Wil je alles weten over de voordelen van steenwol? Lees dan nu deze blog!   ...

Lees verder