24-11-2021

Een etentje? Zo zorg je dat het een feestje blijft

Een etentje geven voor familie, vrienden of bekenden: het klinkt altijd als een geweldig idee. In gedachten zie je jezelf, samen met de genodigden, al een gezellige, lange avond aan tafel zitten. De meest geweldige gerechten proeven. Een heerlijke tijd hebben. In de praktijk loopt het echter vaak wat anders. Want in plaats van zittend aan de tafel, ben jij vooral staand in de keuken te vinden. Ben je uren kwijt aan voorbereiding, maar ook weer aan het opruimen van de troep. Hoe zorg je ervoor dat het toch de gezellige avond zoals je hem had voorgesteld wordt?

 

Een etentje? Zo zorg je dat het een feestje blijft

 

Je tafel beschermen: geen gek idee

Om te zorgen dat je feestelijke diner voor iedereen een feest wordt, ook voor jou, is de juiste voorbereiding onmisbaar. Door deze slim aan te pakken kun je jezelf veel frustraties voorkomen. Begin eens bij het einde: het opruimen. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit minder vervelend wordt?

 

Je zou kunnen overwegen om schalen te gebruiken die je na afloop weg kunt gooien; dat scheelt veel afwas. Ook servetten kun je om die reden misschien beter van het wegwerpsoort gebruiken, dan hoef je je ook niet druk te maken als je er vlekken op ziet verschijnen die er in de was maar lastig uitgaan. Wil je niet in paniek raken als er saus of rode wijn op wordt gemorst, kies dan voor een tafelbeschermer en niet voor een wit kleed waar je de vlekken nauwelijks uit kunt krijgen. Je tafel beschermen met een mooi doorzichtig tafelzeil is net zo leuk, en extra handig bovendien.

 

 

Laat iedereen de handen uit de mouwen steken


Een etentje geven, dat betekent in de meeste gevallen uren of zelfs dagen in de keuken doorbrengen. Leuk, als je ervan houdt, maar stressvol en tijdrovend als het niet helemaal je ding is. Het zou goed kunnen dat jij door al het werk dat je erin moet steken zelf degene bent die uiteindelijk het minst genot beleeft aan het hele feest. Zonde!

Daarom mag je best vragen of anderen ook de handen uit de mouwen steken. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt iedereen vragen thuis een gerecht te bereiden en dit mee te nemen. Je hoeft het dan, indien nodig, alleen nog even op te warmen. Zo draagt iedereen een steentje bij, en hoef jij naast het ter beschikking stellen van je huis ook niet alle verdere ‘lasten’ op je te nemen. Houd je erg van koken, en stel je het liefst zelf het hele menu samen? Ook dan zijn er manieren waarop je gasten ervoor kunnen zorgen dat jij niet als enige de hele avond in de weer bent.

 

Door vooraf afspraken te maken of mensen actief te vragen om te helpen bij het bereiden, opdienen of afruimen, sta je er in ieder geval niet helemaal alleen voor. Vele handen maken licht werk, zodat je zo klaar bent met alle klusjes en er nog genoeg tijd over is om gezellig bij te praten. Met de hele groep, en dus dit keer niet zonder jou, omdat je heel de tijd loopt te rennen en vliegen. En dat is voor iedereen een stuk leuker!

De perfecte kleur hoeslaken voor jo...

De slaapkamer is het persoonlijke domein waar een oase van rust en comfort aanwezig dient te zijn. De keuzes die je maakt bij het inrichten van het slaapvertrek zijn van grote invloed op de sfeer. Een onderdeel dat heel vaak over het hoofd wordt gezien, maar wel degelijk een de stempel op een positi...

Lees verder

Combineer vintage charme met modern...

Waar geschiedenis morgen ontmoet: Tijdloze keukens ontwerpen  Een keuken is niet alleen een ruimte om te koken; het is een levende herinnering aan gedeelde maaltijden, gelach en uitgewisselde verhalen. Als hart van het huis verdient de keuken een vleugje geschiedenis en toekomst. Bij Kruit...

Lees verder

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

  Zonne-energie is steeds populairder. Zeker met de wisselende energieprijzen en het toenemende verbruik door de opkomst van bijvoorbeeld elektrische auto’s. Zonnepanelen bieden niet alleen een schone en hernieuwbare energiebron, maar kunnen ook aanzienlijke besparingen op de energiereken...

Lees verder

Screendoek op maat: de perfecte opl...

Het gebruik van zonwering is een uitstekende manier om ongemakkelijke hitte binnenshuis te verminderen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals rolluiken, markiezen, screens, luifels en screendoeken. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar als je op zoek bent naar een optie die sp...

Lees verder