07-07-2022

Duurzaamheid in het huishouden

Duurzaamheid. Dit is de afgelopen jaren een erg belangrijk thema geworden en is ook zeker niet meer te ontbreken. Doordat veel mensen zich bezig houden met de duurzaamheid, zorgen we ervoor dat we langer kunnen genieten van een gezonde mensen en het milieu. Er zijn er veel verschillende aspecten, waardoor je kunt werken aan de duurzaamheid. Een van die aspecten is bijvoorbeeld duurzaam bouwen of verbouwen. Zo worden oudere woningen verbouwd tot een duurzame woning. Wat kun je nu eigenlijk zelf doen aan duurzaamheid in het huishouden? Hieronder lees je daar meer over!

 

Duurzaamheid in het huishouden

 

Wat is duurzaamheid?

Wanneer je het hebt over duurzaamheid kun je hierbij veel verstaan. Toch hebben veel mensen het over de ontwikkelingen die op technologische, economische, ecologische, politieke of sociale vlakken bijdragen aan een gezonde aarde met bewoners en goed werkende ecosystemen. Het is dus de bedoeling dat we door middel van duurzaamheid ervoor kunnen zorgen dat we denken aan een goede en gezonde toekomst. Wanneer we niet aan de goede duurzaamheid werken, zal de wereld alleen nog maar achteruit gaan.

 

Tweedehands spullen

Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat je woning er zo leuk mogelijk uit ziet. Vaak doe je dit door middel van verschillende mooie meubels en accessoires aan te schaffen. In veel gevallen zie je mensen naar winkels gaan en de nieuwste artikelen aanschaffen. Toch is het een veel beter plan om verschillende tweedehands artikelen aan te schaffen. Hierbij heb je zelf minder kosten en dit is daarnaast nog eens beter voor de duurzaamheid. Dan kun je uiteindelijk genieten van je nieuwe, leuke, unieke en daarnaast duurzame interieur. 

Afval scheiden

Een van de aspecten waarmee je in het huishouden al een flink stuk kunt werken aan de duurzaamheid is het scheiden van afval. Vaak gooien mensen hun afval in een afvalbak. Hierbij wordt er niet nagedacht over de verschillende soorten materialen die het afval bevat. Denk bijvoorbeeld papier, plastic en andere materialen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je een afvalbak voor papier, plastic, gft en het overige afval hebt. Daarnaast zorg je er dan voor dat je het glas in de glasbak doet. Hierdoor help je al een flink stuk aan de duurzaamheid.

 

Breng isolatieglas aan

Op het moment dat je in een oudere woning woont, zul je merken dat deze woning niet erg duurzaam gebouwd is. Vaak hebben oudere woningen bijvoorbeeld enkel glas. Dit kan ervoor zorgen dat de woning veel warmte vrij laat en dat er daarnaast koude lucht naar binnen komt. De woning moet als het ware veel energie gebruiken om ervoor te zorgen dat de woning warm blijft, wat dus zeker niet goed is voor de duurzaamheid. Door Isolatieglas aan te brengen zorg je ervoor dat de warmte goed in de woning blijft en dat er ook geen kou naar binnen zal komen. Hierdoor zal je duurzamer gaan wonen. 

 

Zonnepanelen zijn niet meer te missen

Overal om je heen zie je zonnepanelen voorbij komen. Dit is ook niet erg gek, want door middel van zonnepanelen zorg je ervoor dat je natuurlijke energie opwekt. De zonnepanelen vangen  het natuurlijke licht van de zon op. Dit licht zetten ze dan om in energie. Doordat de zonnepanelen dit omzetten, kun je gebruik maken van de natuurlijke energie die goed is voor de duurzaamheid.

Lekker slapen in het voorjaar - ond...

Wakker worden met de zon op je gezicht, fluitende vogeltjes en een licht briesje door je open raam. Het komt eraan, hét ultieme lentegevoel! Je kunt je dag niet beter beginnen dan met fluitende vogeltjes en een veelbelovend zonnetje toch? Uitgerust aan de nieuwe dag beginnen. Slapen is noodza...

Lees verder

Creatief met vloerkleden - hoe kun ...

Uitpakken, uitrollen en klaar. Dat is hoe het vaak gaat als je een nieuw vloerkleed hebt gekocht. Toch kan een tapijt ook echt een eyecatcher zijn in de ruimte, een decoratief object, meer dan alleen de mat onder salontafel om koude voeten tegen te gaan. Met dat laatste is overigens niks mis, warme ...

Lees verder

Is een lichtstraat wel duurzaam?

Een goede lichtstraat uitbouw kan een grote bijdrage leveren aan het welzijn en de sfeer in een huis. Door het toevoegen van een lichtstraat kan er meer daglicht in het huis binnenkomen. Dit heeft een positief effect op de stemming en gezondheid van de bewoners. Hieronder lees je meer over...

Lees verder

De lente in huis!

Ramen en deuren open, iedereen en alles naar buiten, de lente is hier! Zodra we de eerste zonnestralen zien en voelen begint er van alles te kriebelen en krijgen we enorm veel zin om wat dingen in ons interieur te veranderen. Eruit met die winter, de lente mag in huis een plekje krijgen. Meer licht,...

Lees verder