07-07-2022

Duurzaamheid in het huishouden

Duurzaamheid. Dit is de afgelopen jaren een erg belangrijk thema geworden en is ook zeker niet meer te ontbreken. Doordat veel mensen zich bezig houden met de duurzaamheid, zorgen we ervoor dat we langer kunnen genieten van een gezonde mensen en het milieu. Er zijn er veel verschillende aspecten, waardoor je kunt werken aan de duurzaamheid. Een van die aspecten is bijvoorbeeld duurzaam bouwen of verbouwen. Zo worden oudere woningen verbouwd tot een duurzame woning. Wat kun je nu eigenlijk zelf doen aan duurzaamheid in het huishouden? Hieronder lees je daar meer over!

 

Duurzaamheid in het huishouden

 

Wat is duurzaamheid?

Wanneer je het hebt over duurzaamheid kun je hierbij veel verstaan. Toch hebben veel mensen het over de ontwikkelingen die op technologische, economische, ecologische, politieke of sociale vlakken bijdragen aan een gezonde aarde met bewoners en goed werkende ecosystemen. Het is dus de bedoeling dat we door middel van duurzaamheid ervoor kunnen zorgen dat we denken aan een goede en gezonde toekomst. Wanneer we niet aan de goede duurzaamheid werken, zal de wereld alleen nog maar achteruit gaan.

 

Tweedehands spullen

Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat je woning er zo leuk mogelijk uit ziet. Vaak doe je dit door middel van verschillende mooie meubels en accessoires aan te schaffen. In veel gevallen zie je mensen naar winkels gaan en de nieuwste artikelen aanschaffen. Toch is het een veel beter plan om verschillende tweedehands artikelen aan te schaffen. Hierbij heb je zelf minder kosten en dit is daarnaast nog eens beter voor de duurzaamheid. Dan kun je uiteindelijk genieten van je nieuwe, leuke, unieke en daarnaast duurzame interieur. 

Afval scheiden

Een van de aspecten waarmee je in het huishouden al een flink stuk kunt werken aan de duurzaamheid is het scheiden van afval. Vaak gooien mensen hun afval in een afvalbak. Hierbij wordt er niet nagedacht over de verschillende soorten materialen die het afval bevat. Denk bijvoorbeeld papier, plastic en andere materialen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je een afvalbak voor papier, plastic, gft en het overige afval hebt. Daarnaast zorg je er dan voor dat je het glas in de glasbak doet. Hierdoor help je al een flink stuk aan de duurzaamheid.

 

Breng isolatieglas aan

Op het moment dat je in een oudere woning woont, zul je merken dat deze woning niet erg duurzaam gebouwd is. Vaak hebben oudere woningen bijvoorbeeld enkel glas. Dit kan ervoor zorgen dat de woning veel warmte vrij laat en dat er daarnaast koude lucht naar binnen komt. De woning moet als het ware veel energie gebruiken om ervoor te zorgen dat de woning warm blijft, wat dus zeker niet goed is voor de duurzaamheid. Door Isolatieglas aan te brengen zorg je ervoor dat de warmte goed in de woning blijft en dat er ook geen kou naar binnen zal komen. Hierdoor zal je duurzamer gaan wonen. 

 

Zonnepanelen zijn niet meer te missen

Overal om je heen zie je zonnepanelen voorbij komen. Dit is ook niet erg gek, want door middel van zonnepanelen zorg je ervoor dat je natuurlijke energie opwekt. De zonnepanelen vangen  het natuurlijke licht van de zon op. Dit licht zetten ze dan om in energie. Doordat de zonnepanelen dit omzetten, kun je gebruik maken van de natuurlijke energie die goed is voor de duurzaamheid.

Is dit hét moment om een woning te...

  De woningmarkt blijft een vreemd beest. In 2021 kookte hij nog over, vlogen huizen als warme broodjes over de toonbank en werd er fors overboden. Een jaar later lijken de kaarten heel ander geschud te zijn en hebben mensen grote moeite om hun huis verkocht te krijgen. Dringen voor een bezicht...

Lees verder

Minimalistische keuken: interieurti...

Een minimalistische keuken ontwerpen lijkt makkelijk, maar eigenlijk is het best een uitdaging. Zeker als je het spannend wil houden. Maar geen nood, want met onze tips lukt het je zeker!     Inbouwspots zijn onmisbaar Inbouwspots in de keuken? Dat is een goed idee! Want ze ogen erg strak....

Lees verder

Een vlag in de tuin? Dit zijn je mo...

  Op bepaalde dagen in Nederland hangen veel mensen de vlag uit. Denk hierbij aan dagen als koningsdag of Bevrijdingsdag of als iemand uit het Koningshuis jarig is. Wil jij ook graag een vlag in je tuin hebben om te kunnen vlaggen? Dan is het goed om te weten wat je mogelijkheden zijn op dit ge...

Lees verder

Eettafel anders - ovale tafel op ma...

Welke woonstijl je ook mooi vindt, de eetkamertafel zien we graag royaal van formaat. We willen graag met veel mensen eraan kunnen zitten om te eten, de kletsen, een drankje te nuttigen en al die dingen die je zoal aan de eettafel kunt doen. De afgelopen jaren is dit meubelstuk bij velen van ons int...

Lees verder