15-12-2023

Donkere raambekleding is in opmars

En dit is waarom! Stijlvolle en functionele raambekleding in donkere kleuren.

Trends, je weet, ze komen en gaan. Jarenlang kozen we massaal, en bijna zonder na te denken, voor lichte en neutrale tinten voor onze raambekleding. Lichte interieurs zijn de laatste jaren enorm populair en dus lijkt die keuze een logische. Toch lijkt er een keerpunt te zijn gekomen. Steeds meer mensen durven voor donkere raambekleding te kiezen. Ze zien in hoe stijlvol bijvoorbeeld donkere gordijnen en hoe stoer donkere jaloezieën kunnen zijn. Het statement dat je maakt met bijvoorbeeld zwarte jaloezieën is gedurfd en dáár zijn we weer wat meer naar op zoek. Warme donkere tinten, wat spannende keuzes voor ons interieur, stijlvolle raamdecoratie én unieke statements die ons huis een ‘eigen’ uitstraling geven.

 

Welke voordelen heeft donkere raambekleding voor de sfeer in huis?

Ja hoor, witte gordijnen, witte blinds, witte jaloezieën en oké, zandkleurige Inbetweens, ze laten je ruimte lichter lijken. Maar, een van de meest opvallende voordelen van het kiezen van raambekleding in dónkere kleuren is de onmiddellijke impact op de sfeer in de ruimte. Lichte kleuren zijn inmiddels redelijk standaard, donkere kleuren onverwacht en gedurfd. Donkere kleuren stralen daarbij een gevoel van luxe en gezelligheid uit waardoor de ruimte meteen een elegante, stijlvolle uitstraling krijgt. Klassieke bordeauxrode gordijnen, donkere en zwarte jaloezieën, statige antracietgrijze vouwgordijnen, donkere raambekleding kan een ruimte transformeren een vleugje ‘drama ’toevoegen.

 

en dit is waarom! Stijlvolle en functionele raambekleding in donkere kleuren.

 

Praktische voordelen van donkere jaloezieën

Jaloezieën in donkere kleuren, zelfs zwart, en elke andere vorm van raamdecoratie in een donkere tint heeft ook praktische voordelen! Wie houdt er niét van praktische voordelen? Dingen als het reguleren van binnenvallend (hinderlijk) licht, het behouden van je privacy, je kent de voordelen van raambekleding in het algemeen wel.  Donkere gordijnen, rolgordijnen, blinds, jaloezieën etc. maken die praktische voordelen stijlvol en elegant. De donkere tinten zijn overigens ook veelzijdig want in elke woonstijl kun je kiezen voor een donkerdere kleur. Stijlvol, elegant, gedurfd, veelzijdig….en praktisch! Hieronder een aantal voordelen van bijvoorbeeld donkere/zwarte jaloezieën of welke andere vorm van raamdecoratie je ook kiest…..in een mooie donkere tint:

  • Elegant – voeg diepte en warmte toe aan de ruimte door te kiezen voor donkere gordijnen o.i.d.
  • Contrast – ook als je een licht interieur hebt, donkere raambekleding kan zorgen voor net dat beetje (veel) contrast waar elke interieur ineens spannender door wordt. Dit contrast kan ook de aandacht vestigen op mooie raampartijen als je bijvoorbeeld in een monumentaal pand woont.
  • Privacy – donkere raambekleding, dikkere stoffen, bieden over het algemeen meer privacy.
  • Lichtinval – zeker in bijvoorbeeld je slaapkamer of kantoorruimte kun je weleens wat verduistering gebruiken. Donkere kleuren helpen daarbij!
  • Veelzijdig – donkere kleuren passen goed bij verschillende interieurstijlen. Modern, klassiek, boho, er is altijd een passende (contrasterende) donkere kleur te vinden.
  • Isolatie – donkere kleuren absorberen meer warmte dan lichte kleuren. In koudere maanden kan donkere raambekleding dus helpen bij het vasthouden van warmte, het isoleren van de ruimte.
  • Onderhoudsvriendelijk – op donkere kleuren zie je niet zo snel elke vlek of veeg.

 

Kunnen donkere kleuren voor je raam altijd?

Nou, in principe ‘kan’ alles, alleen moet je je afvragen of het de beste keuze is. Voor de meeste ruimtes, de meeste raampartijen kun je prima voor een donkere kleur kiezen. De kleurkeuze voor je raambekleding hangt niet alleen af van je smaak maar ook van de ruimte. Komt er bijvoorbeeld maar heel weinig natuurlijk licht naar binnen dan is de donkerste kleur misschien niet de beste keuze, maar kun je wél nog steeds een iets donkerdere tint kiezen dan wit of beige. Kies een balans tussen smaak, wensen, wooncomfort. Laat je informeren als je er zelf niet helemaal uitkomt en maak gebruik van de inmeetservice om er zeker van te zijn dat je nieuwe raambekleding perfect past. Dat is namelijk een must, maatwerk voor het mooiste resultaat.

 

Hoe richt je een studio gezellig en...

Ben jij de eigenaar of huurder van een studio, maar vind je het lastig om deze ruimte in te richten? Maak je niet druk, want met wat creativiteit en praktische oplossingen kan je jouw studio in een handomdraai omtoveren tot een stijlvol én functionele ruimte. In het onderstaande artikel geven...

Lees verder

Waar moet een thuiskantoor allemaal...

Het is steeds gebruikelijker om een deel van de werkweek thuis te werken. En dat heeft verschillende voordelen. Zo ben je minder tijd kwijt aan forensen. Misschien kun je thuis geconcentreerder je werk doen. En de afwisseling is sowieso best fijn. Maar hoe richt je in je eigen woning nu een goed thu...

Lees verder

Dit is hoe je jouw huis duurzamer k...

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis duurzamer kunt maken, van het vervangen van gas door elektriciteit tot het installeren van energ...

Lees verder

Kings & Queens, dit is dé basis va...

Wat heb je nodig om te slapen als een koning/koningin? Wat is het centrale punt in elke slaapkamer? Kies het meest sfeerbepalende item in je slaapkamer met zorg en die luxe slaapkamer is bijna compleet! Droom jij van een stijlvolle slaapkamer vol luxe en comfort? Met een paar handige tips transforme...

Lees verder