15-12-2023

Donkere raambekleding is in opmars

En dit is waarom! Stijlvolle en functionele raambekleding in donkere kleuren.

Trends, je weet, ze komen en gaan. Jarenlang kozen we massaal, en bijna zonder na te denken, voor lichte en neutrale tinten voor onze raambekleding. Lichte interieurs zijn de laatste jaren enorm populair en dus lijkt die keuze een logische. Toch lijkt er een keerpunt te zijn gekomen. Steeds meer mensen durven voor donkere raambekleding te kiezen. Ze zien in hoe stijlvol bijvoorbeeld donkere gordijnen en hoe stoer donkere jaloezieën kunnen zijn. Het statement dat je maakt met bijvoorbeeld zwarte jaloezieën is gedurfd en dáár zijn we weer wat meer naar op zoek. Warme donkere tinten, wat spannende keuzes voor ons interieur, stijlvolle raamdecoratie én unieke statements die ons huis een ‘eigen’ uitstraling geven.

 

Welke voordelen heeft donkere raambekleding voor de sfeer in huis?

Ja hoor, witte gordijnen, witte blinds, witte jaloezieën en oké, zandkleurige Inbetweens, ze laten je ruimte lichter lijken. Maar, een van de meest opvallende voordelen van het kiezen van raambekleding in dónkere kleuren is de onmiddellijke impact op de sfeer in de ruimte. Lichte kleuren zijn inmiddels redelijk standaard, donkere kleuren onverwacht en gedurfd. Donkere kleuren stralen daarbij een gevoel van luxe en gezelligheid uit waardoor de ruimte meteen een elegante, stijlvolle uitstraling krijgt. Klassieke bordeauxrode gordijnen, donkere en zwarte jaloezieën, statige antracietgrijze vouwgordijnen, donkere raambekleding kan een ruimte transformeren een vleugje ‘drama ’toevoegen.

 

en dit is waarom! Stijlvolle en functionele raambekleding in donkere kleuren.

 

Praktische voordelen van donkere jaloezieën

Jaloezieën in donkere kleuren, zelfs zwart, en elke andere vorm van raamdecoratie in een donkere tint heeft ook praktische voordelen! Wie houdt er niét van praktische voordelen? Dingen als het reguleren van binnenvallend (hinderlijk) licht, het behouden van je privacy, je kent de voordelen van raambekleding in het algemeen wel.  Donkere gordijnen, rolgordijnen, blinds, jaloezieën etc. maken die praktische voordelen stijlvol en elegant. De donkere tinten zijn overigens ook veelzijdig want in elke woonstijl kun je kiezen voor een donkerdere kleur. Stijlvol, elegant, gedurfd, veelzijdig….en praktisch! Hieronder een aantal voordelen van bijvoorbeeld donkere/zwarte jaloezieën of welke andere vorm van raamdecoratie je ook kiest…..in een mooie donkere tint:

  • Elegant – voeg diepte en warmte toe aan de ruimte door te kiezen voor donkere gordijnen o.i.d.
  • Contrast – ook als je een licht interieur hebt, donkere raambekleding kan zorgen voor net dat beetje (veel) contrast waar elke interieur ineens spannender door wordt. Dit contrast kan ook de aandacht vestigen op mooie raampartijen als je bijvoorbeeld in een monumentaal pand woont.
  • Privacy – donkere raambekleding, dikkere stoffen, bieden over het algemeen meer privacy.
  • Lichtinval – zeker in bijvoorbeeld je slaapkamer of kantoorruimte kun je weleens wat verduistering gebruiken. Donkere kleuren helpen daarbij!
  • Veelzijdig – donkere kleuren passen goed bij verschillende interieurstijlen. Modern, klassiek, boho, er is altijd een passende (contrasterende) donkere kleur te vinden.
  • Isolatie – donkere kleuren absorberen meer warmte dan lichte kleuren. In koudere maanden kan donkere raambekleding dus helpen bij het vasthouden van warmte, het isoleren van de ruimte.
  • Onderhoudsvriendelijk – op donkere kleuren zie je niet zo snel elke vlek of veeg.

 

Kunnen donkere kleuren voor je raam altijd?

Nou, in principe ‘kan’ alles, alleen moet je je afvragen of het de beste keuze is. Voor de meeste ruimtes, de meeste raampartijen kun je prima voor een donkere kleur kiezen. De kleurkeuze voor je raambekleding hangt niet alleen af van je smaak maar ook van de ruimte. Komt er bijvoorbeeld maar heel weinig natuurlijk licht naar binnen dan is de donkerste kleur misschien niet de beste keuze, maar kun je wél nog steeds een iets donkerdere tint kiezen dan wit of beige. Kies een balans tussen smaak, wensen, wooncomfort. Laat je informeren als je er zelf niet helemaal uitkomt en maak gebruik van de inmeetservice om er zeker van te zijn dat je nieuwe raambekleding perfect past. Dat is namelijk een must, maatwerk voor het mooiste resultaat.

 

Een stijlvolle trap? Een snelle tra...

Voor velen een doorgangsruimte om van beneden naar boven en vice versa te gaan. Voor sommigen een uitdaging omdat de helft van alle treden altijd vol rommeltjes ligt die nog mee naar boven moeten. Je trap is onderdeel van je interieur en verdient meer liefde en aandacht! Als je oude trapbekleding ve...

Lees verder

Meer licht in je uitbouw: tips voor...

Het toevoegen van een uitbouw aan je woning is een geweldige manier om extra ruimte te creëren. Je kunt de woonkamer flink uitbreiden of een grote open keuken laten bouwen. Wel is het belangrijk om de lichtinval in de gaten te houden. Door een uitbouw kan er namelijk daglicht verloren gaan, waa...

Lees verder

Hoe kies je voor een makkelijk te o...

Wil je wel de lusten, maar niet de lasten van een mooie tuin? Dat is gelukkig goed mogelijk. Als je maar goed nadenkt over de inrichting van de tuin. Ook als je geen groene vingers hebt, kun je zo genieten van een levendige, groene tuin. Lees verder voor mooie tips.     Makkelijke planten ...

Lees verder

Duik dieper in de wereld van biodiv...

Tussen de bloemen en planten in je tuin schuilt een kleine wereld vol leven. Insecten spelen een cruciale rol in het ecosysteem, maar vinden steeds minder natuurlijke habitats. Door een insectenhotel op te hangen, draag je bij aan de biodiversiteit en help je deze nuttige beestjes aan een thuis. In ...

Lees verder