De slimme meter maakt je energieverbruik inzichtelijk
Iedereen heeft er vast weleens van gehoord en een deel van de huishoudens in Nederland heeft zelfs al een slimme meter. Maar wat is een slimme meter nou precies? Wat zijn de voordelen voor jou als consument en welke kosten zijn verbonden aan een slimme meter?
Wat is een slimme meter?
De slimme meter is een digitale meter die door jouw netbeheerder geïnstalleerd wordt en die de huidige gas- en elektriciteitsmeter gaat vervangen. In 2014 is men begonnen met de vervanging van de oude meters en in 2020 moet 80% van de huishoudens aangesloten zijn op een slimme meter. Heb je nog geen slimme meter? Dan krijg je van je netbeheerder vanzelf een bericht wanneer jouw postcodegebied in aanmerking komt voor de vervanging.
Wat doet een slimme meter en wat zijn de voordelen?
Dankzij de slimme meter kan jouw netbeheerder de meterstanden op afstand aflezen. Dat is tevens het eerste voordeel, want het betekent dat er geen meteropnemer meer langs hoeft te komen om je standen op te nemen en je hoeft het ook niet meer zelf door te geven. Hieronder vind je nog enkele andere voordelen van een slimme meter.
- Met de slimme meter heb je een betere inzage in je energieverbruik. Elke twee maanden ontvang je namelijk een overzicht van je verbruik. Door een betere inzage kun je ook sneller en gerichter stappen ondernemen om bewuster met energie om te gaan.
- Ook de jaar- of de eindafrekening wordt een stuk nauwkeuriger met de komst van de slimme meter. De standen worden exact doorgegeven, het zijn geen schattingen, waardoor er dus geen misverstanden kunnen ontstaan over te betalen of te ontvangen bedragen.
- Het overstappen naar een andere energieleverancier wordt eenvoudiger, omdat je geen meterstanden hoeft door te geven. Energie vergelijken en overstappen naar een voordelige leverancier kan met een energievergelijker als Energieleveranciers.nl.
- De koppeling met andere apparaten waarmee je je energieverbruik in de gaten kan houden, wordt mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan apps voor slimme thermostaten en dergelijke.
- Wek je zelf energie op met zonnepanelen? De slimme meter houdt dan precies bij hoeveel energie jij hebt afgenomen en wat je aan het net terug levert.
- Ten slotte, de slimme meters zijn ook handig voor de energiemaatschappijen. Ze kunnen dan beter zien hoeveel gas en energie op een bepaald moment nodig zijn en daardoor dus ook de vraag uit de markt en het aanbod beter op elkaar afstemmen.
Slimme meter aanvragen en de kosten
Zoals al eerder beschreven worden de komende jaren geleidelijk aan alle slimme meters in Nederland vervangen. Daarvoor hebben de netbeheerders een planning gemaakt. Deze planning vind je op de site van jouw netbeheerder. Wil je eerder een slimme meter aanvragen dan kan dat ook. Hiervoor dien je contact op te nemen met je netbeheerder. Wil je eerder een slimme meter dan dat je aan de beurt bent, houd er dan rekening mee dat hieraan kosten verbonden kunnen zijn. De plaatsing van een slimme meter voor elektriciteit kost maximaal €66,64. En een slimme meter voor elektriciteit en gas samen kost maximaal €71,40. Wanneer je de geplande vervanging afwacht, dan zijn er geen kosten verbonden aan het plaatsen van een slimme meter. Verder is het goed om te weten dat de slimme meter eigendom is van je netbeheerder. Voor het gebruik ervan betaal je de zogenaamde meterhuur. De kosten hiervan vind je terug op je jaarrekening.
Slimme meter: hoe zit het met de privacy en weigeren van de meter?
Wil je geen slimme meter, dan ben je vrij om deze te weigeren. Vergeet dan niet dat je zelf je meterstanden moet doorgeven. Bovendien ontvang je dan ook niet om de twee maanden een overzicht van je verbruik. Ook kun je ervoor kiezen om de slimme meter uit te zetten. In dat geval ontvang je ook geen tweemaandelijks overzicht en de beheerder kan je standen niet op afstand aflezen. Ook hierbij geldt dus dat je deze zelf moet doorgeven. Verder gelden er strenge regels als het gaat om het uitwisselen van data. Zo kan jouw netbeheerder aan de hand van jouw slimme meter niet zien welke apparaten jij in huis hebt, van welke apparaten je veel of weinig gebruikmaakt en wanneer je bijvoorbeeld wel of niet thuis bent. Het College Bescherming Persoonsgegevens houdt er toezicht op dat energiebedrijven zich houden aan de wet.