De beste beveiligingstips voor in en om het huis
Ben je ook altijd weer best opgelucht als je van vakantie thuiskomt en je huis er nog precies zo bijligt als toen je vertrok? Iedereen heeft wel iemand die een oogje in het zeil houdt waarschijnlijk maar 24/7 lukt dat vaak niet. En al heb je wél een ‘huissitter’, het inbrekersgilde trekt zich daar helaas weinig van aan. In de nachtelijke uren, of als er even niemand thuis is slaan ze hun slag. Nu we weer heel langzaamaan naar het donkere seizoen gaan is het misschien slim om je huis even te checken op veiligheid. Is jouw huis inbraakproof? Heb je alle mogelijke punten in en om je huis die toegang zouden kunnen verschaffen aan ongewenste gasten gecontroleerd en heb je er alles aan gedaan om het de inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken? Niet om paniek te zaaien maar om rust te geven, we hebben de beste beveiligingstips voor in en om het huis voor je op een rijtje gezet. Vaak zijn het kleine dingen, die eigenlijk voor de hand liggen maar die je daarom snel vergeet. Soms is het een kwestie van een investering in je veiligheid en moet je wat hang- en sluitwerk vervangen. Het is dan wél een investering die je een heel goed gevoel geven, zowel als je weg bent als wanneer je rustig gaat slapen.
Hoe houd je de inbrekers buiten?
Je moet er toch niet aan denken dat je tijdens je slaap wordt overvallen door het geluid van inbrekers ergens in je huis? Ook niet van een huis dat overhoop is gehaald tijdens je afwezigheid overigens. Laten we er gewoon voor zorgen dat ze niet tot nauwelijks de kans kríjgen om je huis te betreden. Veelal worden de inbraken gepleegd via de voor- of achterdeur. Ze proberen natuurlijk altijd eerste de ‘makkelijkste’ weg. Ze willen zich nog weleens uitsloven en een moeilijkere weg kiezen maar dan moeten ze er wel zeker van zijn dat er ook echt iets te halen valt. Hoe houd je inbrekers buiten en hoe zorg je ervoor dat überhaupt niet geïnteresseerd zijn in jouw huis?
- Laat geen waardevolle spullen vol in het zicht liggen. Geen laptops op tafel, geen dure sieraden op je aanrecht etc.
- Zorg voor goede anti inbraak cilindersloten in ramen en deuren. Cilindersloten die gecertificeerd zijn en een boorbeveiliging hebben zijn er voor elk raam en elke deur.
- Plaats geen dingen onder je raam waar ze snel even op kunnen gaan staan.
- Controleer zelfs de kleinste raampjes in je huis. Een kleine inbreker heeft maar een opening van 15 centimeter nog om bij je binnen te komen.
- Als je op vakantie gaat en géén huissitter hebt dan is het slim om je huis er bewoond uit te laten zien. Laat een kopje op tafel staan, een boek op de bank, de stofzuiger midden in de kamer etc.
- Zorg voor lampen met een bewegingsmelder buiten en lampen die op een tijdschakelaar werken binnen. Laat de lampen binnenshuis op diverse tijdstippen aan gaan, niet alle lampen tegelijk. Laat ook op de bovenverdieping regelmatig een lamp branden (timer).
- Zorg dat er iemand je post van de mat komt rapen. Een stapel post voor de deur verraadt ook al je langere afwezigheid.
- Vraag de buren om niet alleen je planten water te geven maar ook de gordijnen of je jaloezieën steeds anders te hangen.
Inbraakpreventie voor elk huis en budget
Natuurlijk kun je kiezen voor een beveiligingscamera, een alarmsysteem en nog allerlei meer vernuftige gadgets maar waarom niet gewoon beginnen bij het begin? Er is inbraakpreventie voor elk huis en elk budget maar niet elk huis heeft ook een complete uitrusting nódig zeg maar. Je hoeft geen fort van je huis te maken. Er zijn gemeentes waar je de politie kunt vragen eens bij je langs te komen zodat ze je kunnen adviseren over de aanpassingen die volgens hen nodig zijn. Elke situatie vraagt om een andere aanpak. Een rijtjeshuis zal een heel ander advies en beveiligingstips krijgen dan zeg…..een huis op de hei. Geen paniek, voorzorg en rust!