Dak renoveren: 5 tips
Het dak is een van de belangrijkste onderdelen van een huis. Dit zorgt ervoor dat je lekker droog blijft als het regent. Bovendien houdt een dak in de winter de warmte binnen en in de zomer buiten. Daarom is het erg belangrijk dat je een goed dak op je huis hebt. Is jouw dak verouderd, zijn er problemen mee of wil je het gewoon graag flink opknappen? Hier vind je 5 tips om je dak te renoveren.
1. Gebreken? Meteen repareren!
Heeft jouw dak gebreken? Dan kun je dat het beste meteen repareren! Het gaat dan met name om zaken als lekkage, kapotte dakpannen of los daklood. Dit kun je namelijk meestal vrij snel oplossen, waardoor de dakconstructie niet aangetast wordt. Wacht je te lang met de reparatie, dan kan de constructie aangetast worden en kan het nodig zijn het hele dak te vervangen.
2. Hoe oud is je dak?
Wil je iets gaan doen aan je dak? Dan is het goed om te kijken hoe oud het eigenlijk is. De meeste daken hebben een heel lange levensduur. Officieel is het 30-50 jaar, maar veel daken gaan nog wat langer mee. Toch is het niet slim om een dak dat ouder is dan 45 jaar nog op te knappen. De kans is groot dat je telkens opnieuw herstelwerk moet doen. Je kunt dan beter gaan voor een nieuw dak.
3. Denk aan dak isolatie
Als je aan het klussen bent aan het dak, kun je meteen dak isolatie meenemen. Dat kan je heel wat geld besparen, zeker als er grote dingen moeten gebeuren. Een ervaren expert in dakrenovatie kan je een offerte geven voor het aanbrengen van dakisolatie. Zo weet je hoeveel geld je bespaart door de klussen te combineren. Bovendien wordt je huis een stuk duurzamer en bespaar je ook op de gasrekening.
4. Heb je een vergunning nodig?
Er zijn een paar gevallen waarin je een vergunning van de gemeente nodig hebt voordat je het dak mag vervangen. Dat kan bijvoorbeeld een van deze redenen zijn:
- Je woont in een monumentaal pand
- Je woont in een gebied met beschermd dorps- of stadszicht
- Je wilt ook de constructie van het dak of de vorm veranderen
In deze gevallen moet je sowieso eerst een vergunning aanvragen. Doe je dat niet, dan kan je flink in de problemen komen. Maar is er niets bijzonders aan de hand en wordt het nieuwe dak vergelijkbaar met het oude, dan heb je geen vergunning nodig.
5. Combineren met zonnepanelen / dakkapel / dakraam
Zoals eerder genoemd: als je op het dak bezig bent kun je meestal het best dingen combineren. Wil je bijvoorbeeld al heel lang een dakkapel? Dan is het ontzettend voordelig om dat tegelijk met het vervangen van het dak te doen. Een deel van het dak hoeft dan namelijk niet vervangen te worden. Dat geldt ook voor het plaatsen van een dakraam. En wil je zonnepanelen plaatsen, dan kan het combineren van de klus je de voorrijkosten besparen plus eventueel de steigerkosten.
Een dak renoveren is geen gemakkelijke klus. Meestal heb je de hulp nodig van een ervaren dakdekker. Het is namelijk echt heel belangrijk dat de klus goed gebeurt. Je wilt geen problemen krijgen met je dak! Maar wees gerust: dankzij de moderne materialen en nieuwe kennis gaat een nieuw dak waarschijnlijk nog langer mee dan het oude. Het is het geld van de renovatie dus echt wel waard om het dak op te knappen!