31-03-2022

Bewuste keuzes - keuken opknappen i.p.v. vervangen

Joh, wij snappen dat! Eens ben je gewoon uitgekeken op de looks van je keuken. Je interieursmaak kan veranderen met de jaren en als je een beetje goede keuken hebt dan gaat die voor je gevoel ‘een eeuwigheid’ mee. Dat is op zich natuurlijk goed! Een nieuwe keuken is een investering die je niet heel vaak doet en een die voor een hele lang periode gedaan wordt. Alleen, als je bijvoorbeeld koos voor een trendy keuken dan kan de trend inmiddels weer lang voorbij zijn maar je keuken nog helemaal solide en goed! Is je keuken niet meer helemaal naar wens maar is de basis nog goed en je budget niet toereikend voor een nieuwe keuken? Geen zorg, je kunt je keuken prima zelf opknappen i.p.v. vervangen. Da’s een duurzame keuze. Bewustere keuzes zorgen ervoor dat je langer met je spullen doet, dat hergebruik heel normaal is en dat we niet zomaar alles van de hand doen waar we op uitgekeken zijn. Hoe kun je je keuken weer helemaal van nu maken?

 

Bewuste keuzes – keuken opknappen vervangen

 

Keukeninspiratie 

Als de indeling nog prima is, de basis solide en het eigenlijk alleen om de looks gaat dan kun je zonder sloopwerk een compleet ‘nieuwe’ keuken realiseren. Een paar nieuwe frontjes, of de oude geverfd of voorzien van een nieuwe folie, een nieuwe handgreep met luxe uitstraling, een andere kraan en eventueel een nieuw werkblad en je weet niet wat je ziet! Elke metamorfose start met een moodboard. Zoek naar foto’s van een sfeer, van een keuken, van een kleurenplan naar wens. Bedenk je nog even of je apparatuur nog veilig werkend en voldoende is. Een nieuw inbouwapparaat kan het gebruiksgemak enorm verhogen. Keukeninspiratie opdoen bij de keukenleverancier kan ook veel bruikbare tips opleveren. Investeer daar in elk geval even wat tijd in.

 

 

Een nieuw werkblad in een bestaande keuken.

Wil je alleen een nieuw werkblad? Wil je dat de achterwand hetzelfde wordt als je werkblad? Het vervangen van je werkblad kan je keuken een enorme boost geven. Een frissere uitstraling. Wordt het beton, hout, kunststof? Dit is het onderdeel van je keuken dat veel te lijden heeft dus kies niet alleen voor mooi maar ook voor duurzaam en slijtvast. Een nieuw werkblad in een bestaande keuken verandert de totale look. Je kunt een eenvoudige keuken meteen een stoerdere uitstraling geven, of een strakkere. Als je daarmee begint kun je daar een passende oplossing voor je keukenkastjes zoeken. Zelfs als je alleen je frontjes zou verven en er zwarte handgrepen op zou plaatsen krijgt het geheel al een krachtigere uitstraling.

 

 

Keukenkastjes opknappen – frontjes verven of wrappen? 

Je keukenkastjes zijn prominent aanwezig in je keuken. Daar kijk je tegenaan, die frontjes samen bepalen voor het grootste deel de look van je keuken. Als je die een nieuwe uitstraling/kleur wil geven kun je een aantal dingen doen.

Je kunt:

  • Deuren vervangen. Je kunt ze op maat laten maken, zelf maken als je handig bent of bij de bouwmarkt kopen.
  • Verven. Een goedkopere oplossing voor keukendeurtjes die nog mooi hangen en niet heel erg beschadigd zijn. Lichte beschadigingen kun je verhelpen en met speciale verf voor keukendeurtjes tover je ze relatief snel om in ‘nieuw frontjes’!
  • Wrappen. Je kunt met speciale folie zelf een nieuwe laag aanbrengen op je frontjes maar je kunt het ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen.  Je keuken laten wrappen is supersnel gebeurd en het resultaat verbluffend mooi! Afhankelijk van je budget en handigheid kun je dus beslissen of je het zelf gaat doen of het laat doen.

 

 

Achterwand keuken 

Heb je tegels tegen de achterwand dan zou je die kunnen verven. Wil je helemaal van de tegels af dan kun je ze weghalen en de muur opnieuw stuken en verven. Er zijn ook speciale achterwanden die meteen een groot oppervlak beslaan en waarmee je meteen flink wat meters kun bedekken. Haal je je bovenkastjes weg? Dan ga je dus een rand zien van de oude achterwand. Zoek naar een spat- en watervaste oplossing. Dat kan zijn in de vorm van een glasplaat op plekken waar de keuken intensief gebruikt wordt of een afwasbare verf waarmee je de muur van je keuken verft. Kies je voor een gewone latex? Dan doe je er toch verstandig aan een extra laag vernis aan te brengen. Hóe voorzichtig je ook bent in je keuken, spetters zijn bijna niet te voorkomen.

Hoe bescherm je je woning tegen hev...

We krijgen er steeds vaker mee te maken: hevige regenval. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er lekkages komen of kan er waterschade ontstaan aan je woning. Wat kun je nu doen om eventuele schade en problemen zoveel mogelijk te voorkomen? Dit zijn praktische tips.     Control...

Lees verder

De perfecte keuken voor jou, landel...

Als je op zoek bent naar de perfecte keuken, zijn er zoveel verschillende opties om uit te kiezen. In dit blogartikel zullen we kijken naar verschillende soorten keukens en ons vooral richten op landelijke keukens. We zullen ook specifiek ingaan op Duitse keukenmerken, omdat Duitsland bekendstaat om...

Lees verder

De juiste reiniging voor jouw houte...

Hey daar! Ben je op zoek naar de beste manieren om je houten vloer schoon te maken en te onderhouden? Goed nieuws, want ik heb hier wat handige tips voor je! Of je nu een parketvloer of een ander type houten vloer hebt, met deze reinigingsmethodes kun je je vloer weer laten stralen. Laten we aan de ...

Lees verder

Richt je kantoor in met de juiste s...

Als het gaat om het inrichten van een werkruimte, is het kiezen van de juiste stoelen van essentieel belang. Stoelen kunnen het verschil maken tussen een comfortabele en productieve werkomgeving en een ongemakkelijke en afleidende plek. In dit blogartikel zullen we drie soorten stoelen bespreken die...

Lees verder