25-01-2024

Betonnen of keramische dakpannen: wat is de beste keuze?

Bij het (opnieuw) bekleden van een dak is het uitkiezen van de dakpannen een grote beslissing. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. Hiermee kun je de stijl van de woning echt laten spreken! Daarnaast moet je de keuze maken voor het materiaalgebruik. Ga je voor betonnen dakpannen of toch voor de keramische variant? Hieronder bespreken we de belangrijkste eigenschappen van beide materialen, zodat je gemakkelijk de juiste dakpannen uitkiest voor jouw project.

 

Betonnen of keramische dakpannen wat is de beste keuze

 

Duurzaamheid en levensduur

Dakpannen van beton staan bekend om hun lange levensduur. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden en slijt niet snel. Bovendien heeft het materiaal maar weinig onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Het is daarom een duurzame keuze. 

Keramische dakpannen hebben ook een goede levensduur, maar zijn toch iets kwetsbaarder dan beton. Het materiaal is bijvoorbeeld gevoeliger voor barsten bij extreme temperatuurschommelingen. Wanneer je kiest voor keramiek is het dus belangrijk om de dakpannen te controleren na een periode van extreme weersomstandigheden.

 

Gewicht en installatiegemak

Een betonnen dakpan is over het algemeen zwaarder dan een keramische dakpan. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het zwaardere gewicht van beton zorgt voor stabiliteit en stevigheid. Aan de andere kant kan het de installatie wat lastiger maken. Ook zal de dakconstructie geschikt moeten zijn voor dit extra gewicht.

Een keramische dakpan is lichter van gewicht en dus gemakkelijker te installeren. Het bedekken van het dak gaat snel en soepel, wat zelfs kan leiden tot lagere installatiekosten. Een nadeel is dat de dakpannen door het lichte gewicht minder geschikt zijn voor gebieden met extreme weersomstandigheden en harde wind.

 

Isolatie en energie-efficiëntie

Over het algemeen kunnen betonnen dakpannen warmte goed vasthouden. Dit kan bijdragen aan een betere isolatie van de woning. Het helpt om de binnentemperatuur stabiel te houden. In de winter gaat er minder warmte verloren en in de zomer zullen de dakpannen niet snel opwarmen door de zon.

Keramische dakpannen hebben een lagere thermische massa in vergelijking met beton. De dakpannen isoleren dus wat minder goed en warmen bovendien sneller op door de zon.

 

Stijl en uiterlijk

Veel mensen denken nog dat dakpannen van beton altijd rood van kleur zijn en keramische dakpannen zwart of donkergrijs. Toch is dat niet waar. Tegenwoordig zijn beide soorten dakpannen verkrijgbaar in verschillende stijlen en tinten. Het maakt dus niet uit of je kiest voor beton of voor keramiek: er is altijd genoeg keuze.

Weet jij al welk materiaal dakpannen jouw voorkeur heeft?

Hoe richt je een studio gezellig en...

Ben jij de eigenaar of huurder van een studio, maar vind je het lastig om deze ruimte in te richten? Maak je niet druk, want met wat creativiteit en praktische oplossingen kan je jouw studio in een handomdraai omtoveren tot een stijlvol én functionele ruimte. In het onderstaande artikel geven...

Lees verder

Waar moet een thuiskantoor allemaal...

Het is steeds gebruikelijker om een deel van de werkweek thuis te werken. En dat heeft verschillende voordelen. Zo ben je minder tijd kwijt aan forensen. Misschien kun je thuis geconcentreerder je werk doen. En de afwisseling is sowieso best fijn. Maar hoe richt je in je eigen woning nu een goed thu...

Lees verder

Dit is hoe je jouw huis duurzamer k...

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis duurzamer kunt maken, van het vervangen van gas door elektriciteit tot het installeren van energ...

Lees verder

Kings & Queens, dit is dé basis va...

Wat heb je nodig om te slapen als een koning/koningin? Wat is het centrale punt in elke slaapkamer? Kies het meest sfeerbepalende item in je slaapkamer met zorg en die luxe slaapkamer is bijna compleet! Droom jij van een stijlvolle slaapkamer vol luxe en comfort? Met een paar handige tips transforme...

Lees verder