25-01-2024

Betonnen of keramische dakpannen: wat is de beste keuze?

Bij het (opnieuw) bekleden van een dak is het uitkiezen van de dakpannen een grote beslissing. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. Hiermee kun je de stijl van de woning echt laten spreken! Daarnaast moet je de keuze maken voor het materiaalgebruik. Ga je voor betonnen dakpannen of toch voor de keramische variant? Hieronder bespreken we de belangrijkste eigenschappen van beide materialen, zodat je gemakkelijk de juiste dakpannen uitkiest voor jouw project.

 

Betonnen of keramische dakpannen wat is de beste keuze

 

Duurzaamheid en levensduur

Dakpannen van beton staan bekend om hun lange levensduur. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden en slijt niet snel. Bovendien heeft het materiaal maar weinig onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Het is daarom een duurzame keuze. 

Keramische dakpannen hebben ook een goede levensduur, maar zijn toch iets kwetsbaarder dan beton. Het materiaal is bijvoorbeeld gevoeliger voor barsten bij extreme temperatuurschommelingen. Wanneer je kiest voor keramiek is het dus belangrijk om de dakpannen te controleren na een periode van extreme weersomstandigheden.

 

Gewicht en installatiegemak

Een betonnen dakpan is over het algemeen zwaarder dan een keramische dakpan. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het zwaardere gewicht van beton zorgt voor stabiliteit en stevigheid. Aan de andere kant kan het de installatie wat lastiger maken. Ook zal de dakconstructie geschikt moeten zijn voor dit extra gewicht.

Een keramische dakpan is lichter van gewicht en dus gemakkelijker te installeren. Het bedekken van het dak gaat snel en soepel, wat zelfs kan leiden tot lagere installatiekosten. Een nadeel is dat de dakpannen door het lichte gewicht minder geschikt zijn voor gebieden met extreme weersomstandigheden en harde wind.

 

Isolatie en energie-efficiëntie

Over het algemeen kunnen betonnen dakpannen warmte goed vasthouden. Dit kan bijdragen aan een betere isolatie van de woning. Het helpt om de binnentemperatuur stabiel te houden. In de winter gaat er minder warmte verloren en in de zomer zullen de dakpannen niet snel opwarmen door de zon.

Keramische dakpannen hebben een lagere thermische massa in vergelijking met beton. De dakpannen isoleren dus wat minder goed en warmen bovendien sneller op door de zon.

 

Stijl en uiterlijk

Veel mensen denken nog dat dakpannen van beton altijd rood van kleur zijn en keramische dakpannen zwart of donkergrijs. Toch is dat niet waar. Tegenwoordig zijn beide soorten dakpannen verkrijgbaar in verschillende stijlen en tinten. Het maakt dus niet uit of je kiest voor beton of voor keramiek: er is altijd genoeg keuze.

Weet jij al welk materiaal dakpannen jouw voorkeur heeft?

Hoe bescherm je je woning tegen hev...

We krijgen er steeds vaker mee te maken: hevige regenval. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er lekkages komen of kan er waterschade ontstaan aan je woning. Wat kun je nu doen om eventuele schade en problemen zoveel mogelijk te voorkomen? Dit zijn praktische tips.     Control...

Lees verder

De perfecte keuken voor jou, landel...

Als je op zoek bent naar de perfecte keuken, zijn er zoveel verschillende opties om uit te kiezen. In dit blogartikel zullen we kijken naar verschillende soorten keukens en ons vooral richten op landelijke keukens. We zullen ook specifiek ingaan op Duitse keukenmerken, omdat Duitsland bekendstaat om...

Lees verder

De juiste reiniging voor jouw houte...

Hey daar! Ben je op zoek naar de beste manieren om je houten vloer schoon te maken en te onderhouden? Goed nieuws, want ik heb hier wat handige tips voor je! Of je nu een parketvloer of een ander type houten vloer hebt, met deze reinigingsmethodes kun je je vloer weer laten stralen. Laten we aan de ...

Lees verder

Richt je kantoor in met de juiste s...

Als het gaat om het inrichten van een werkruimte, is het kiezen van de juiste stoelen van essentieel belang. Stoelen kunnen het verschil maken tussen een comfortabele en productieve werkomgeving en een ongemakkelijke en afleidende plek. In dit blogartikel zullen we drie soorten stoelen bespreken die...

Lees verder