25-01-2024

Betonnen of keramische dakpannen: wat is de beste keuze?

Bij het (opnieuw) bekleden van een dak is het uitkiezen van de dakpannen een grote beslissing. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. Hiermee kun je de stijl van de woning echt laten spreken! Daarnaast moet je de keuze maken voor het materiaalgebruik. Ga je voor betonnen dakpannen of toch voor de keramische variant? Hieronder bespreken we de belangrijkste eigenschappen van beide materialen, zodat je gemakkelijk de juiste dakpannen uitkiest voor jouw project.

 

Betonnen of keramische dakpannen wat is de beste keuze

 

Duurzaamheid en levensduur

Dakpannen van beton staan bekend om hun lange levensduur. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden en slijt niet snel. Bovendien heeft het materiaal maar weinig onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Het is daarom een duurzame keuze. 

Keramische dakpannen hebben ook een goede levensduur, maar zijn toch iets kwetsbaarder dan beton. Het materiaal is bijvoorbeeld gevoeliger voor barsten bij extreme temperatuurschommelingen. Wanneer je kiest voor keramiek is het dus belangrijk om de dakpannen te controleren na een periode van extreme weersomstandigheden.

 

Gewicht en installatiegemak

Een betonnen dakpan is over het algemeen zwaarder dan een keramische dakpan. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het zwaardere gewicht van beton zorgt voor stabiliteit en stevigheid. Aan de andere kant kan het de installatie wat lastiger maken. Ook zal de dakconstructie geschikt moeten zijn voor dit extra gewicht.

Een keramische dakpan is lichter van gewicht en dus gemakkelijker te installeren. Het bedekken van het dak gaat snel en soepel, wat zelfs kan leiden tot lagere installatiekosten. Een nadeel is dat de dakpannen door het lichte gewicht minder geschikt zijn voor gebieden met extreme weersomstandigheden en harde wind.

 

Isolatie en energie-efficiëntie

Over het algemeen kunnen betonnen dakpannen warmte goed vasthouden. Dit kan bijdragen aan een betere isolatie van de woning. Het helpt om de binnentemperatuur stabiel te houden. In de winter gaat er minder warmte verloren en in de zomer zullen de dakpannen niet snel opwarmen door de zon.

Keramische dakpannen hebben een lagere thermische massa in vergelijking met beton. De dakpannen isoleren dus wat minder goed en warmen bovendien sneller op door de zon.

 

Stijl en uiterlijk

Veel mensen denken nog dat dakpannen van beton altijd rood van kleur zijn en keramische dakpannen zwart of donkergrijs. Toch is dat niet waar. Tegenwoordig zijn beide soorten dakpannen verkrijgbaar in verschillende stijlen en tinten. Het maakt dus niet uit of je kiest voor beton of voor keramiek: er is altijd genoeg keuze.

Weet jij al welk materiaal dakpannen jouw voorkeur heeft?

Een stijlvolle trap? Een snelle tra...

Voor velen een doorgangsruimte om van beneden naar boven en vice versa te gaan. Voor sommigen een uitdaging omdat de helft van alle treden altijd vol rommeltjes ligt die nog mee naar boven moeten. Je trap is onderdeel van je interieur en verdient meer liefde en aandacht! Als je oude trapbekleding ve...

Lees verder

Meer licht in je uitbouw: tips voor...

Het toevoegen van een uitbouw aan je woning is een geweldige manier om extra ruimte te creëren. Je kunt de woonkamer flink uitbreiden of een grote open keuken laten bouwen. Wel is het belangrijk om de lichtinval in de gaten te houden. Door een uitbouw kan er namelijk daglicht verloren gaan, waa...

Lees verder

Hoe kies je voor een makkelijk te o...

Wil je wel de lusten, maar niet de lasten van een mooie tuin? Dat is gelukkig goed mogelijk. Als je maar goed nadenkt over de inrichting van de tuin. Ook als je geen groene vingers hebt, kun je zo genieten van een levendige, groene tuin. Lees verder voor mooie tips.     Makkelijke planten ...

Lees verder

Duik dieper in de wereld van biodiv...

Tussen de bloemen en planten in je tuin schuilt een kleine wereld vol leven. Insecten spelen een cruciale rol in het ecosysteem, maar vinden steeds minder natuurlijke habitats. Door een insectenhotel op te hangen, draag je bij aan de biodiversiteit en help je deze nuttige beestjes aan een thuis. In ...

Lees verder