31-10-2012

Anouk Brands, stylist

anouk b

Waar kennen we jou van? 
Ik werk met mijn stylingontwerpbureau alweer jaren onder de naam AnoukB. Anouk is mijn voornaam en De B staat voor Brands, mijn achternaam. Je ziet mijn producties en interieurontwerpen terug in Nederlandse tijdschriften als bijvoorbeeld Elle Decoration maar ook Buitenlandse tijdschriften publiceren mijn werk. Verder hou ik mij bezig met commercial, winkel en concept-event-styling. Interieurontwerp en/of styling van particuliere woonhuizen, winkels of bedrijfsruimtes maar ook personal HOME shoppen behoort tot mijn werkzaamheden. De diversiteit houdt mij scherp en mijn inspiratie is niet te stoppen. Ik voel me een gezegend mens want mijn werk past 100% bij wie ik ben. 

 Kun je jouw eigen interieurstijl benoemen?
Ja, mijn stijl is zonder franje en heel belangrijk..synthetische stoffen komen er bij mij niet in! Nonchalante details, rauw en verfijnt; in harmonie met elkaar maar toch onverwacht en verrassend, door kleine details een gevoel van schoonheid weergeven, hier en daar stillevens van persoonlijke items, ze maken gelukkig en vredig en dat voel je volgens anderen bij ons thuis  :-)

anouk b

 Hoe ben je in de “woonwereld” terecht gekomen?
Na jarenlang werkzaam geweest te zijn in de mode ben ik mij in 1999 professioneel gaan verdiepen in Lifestyle en interieur. Mijn opleiding heb ik in dat zelfde jaar in de praktijk gevolgd middels een fulltime stage van een jaar. Ik was 29 en koos er na mijn ervaring in de mode voor, mij aan te sluiten bij een styliste (Linda Loenen) die een duidelijke stijl had en diverse opdrachtgevers.
Zij had mij datgene te bieden wat ik inhoudelijk nodig had. Ik kwam op deze manier direct in aanraking met alle inhoudelijke productiefacetten van het vak en leerde het wereldje kennen. Ik werd in het diepe gegooid, werkte heel hard mee met Linda, we maakten lange dagen samen.
Ik was enorm gemotiveerd om zoveel mogelijk te leren en stelde mij ondergeschikt op, voelde dat ook zo; ik ging van mijn lease auto terug naar een fiets en natuurlijk voelde het soms gek om van een goed betaalde job ineens weer stagiaire te zijn op treetje 1 maar het was de investering zeker waard.
Voorafgaand aan de shoot had ik vaak alle props bij elkaar verzameld, koeriers geregeld, locaties gezocht, modellenvoorstel gedaan en op de dag zelf was het inpakken, uitpakken, opruimen, sjouwen en ondertussen kijken, kijken en nog eens kijken.
Uiteindelijk leerde ik zo om te zwemmen en ging ik na een jaar stukje bij beetje zelfstandig opdrachten doen. Inmiddels ben ik 12 jaar verder en werk ik momenteel zelf met 4 waanzinnig goede en leuke stagiaires. 

anouk b

 

Wat betekent “lekker wonen”voor jou?
Een huis dat aandacht krijgt heeft een fijne sfeer die niet persé zichtbaar maar wel duidelijk voelbaar is. Een klein huis waar alles op en onder elkaar moet gebeuren maar waar de bewoners met aandacht en liefde er iets van maken  "wint" het van mij van de luxe villa zonder eigen sfeer én inbreng van aandacht van de bewoners. Te perfect voelt al snel oncomfortabel, imperfectie ademt gastvrijheid uit. Waarmee ik niet zeg dat een strak interieur niet gastvrij kan voelen.


Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Uit het leven zelf, alles wat ik zie, voel en beleef kan bij mij leiden tot de inspiratie die ik nodig heb voor een bepaald project. Concreet en bewust houd ik mij bezig met wat er in de mode gebeurt; kleurpaletten uit de mode vertalen zich altijd weer naar het interieur, (boutique)hotels, restaurants, winkelinterieurs, fashionable mensen die eruit springen. Mijn brein slaat niet alles op maar ik lijk een goed werkende innerlijke scan te hebben ontwikkeld, hiermee scan ik wat bij mij en mijn lopende opdrachten past. De rest negeer ik, dit gaat gelukkig op een natuurlijke manier, onbewust. Mijn gouden momenten van inspiratie heb ik als ik ze niet verwacht, nadenken leidt bij niet tot het beste eindresultaat, voelen en het laten ontstaan wel.  

Ben je trendgevoelig?
Maatschappelijke trends houd ik zeker bij, deze geven mij als stylist en ondernemer inzicht in de markt. Ik ben op de hoogte van trends zodat het vertalen van deze trends voor mijn opdrachtgevers mogelijk is, dit hoort bij mijn vak. Ik ben persoonlijk niet trendgevoelig, wel modieus en gek op mooie materialen en vormen.

anouk b

Omschrijving van sfeer voor jou?
Sfeer ontstaat wat mij betreft in samenspel met de bewoners. Een interieur kan heel zorgvuldig zijn vormgegeven en toch nauwelijks sfeer uitstralen en een minder fraai vormgegeven interieur kan het gevoel bij je oproepen dat je er nooit meer weg wilt. Sfeer zit 'm in de details, mensen zien toch nog vaak over het hoofd hoe belangrijk die zijn. Om de juiste toon te zetten waarnaar je als bewoner op zoek bent zijn de details echt heel belangrijk. Een te kleine bank in een grote ruimte is bijvoorbeeld iets wat zo vaak voorkomt, er is geld uitgegeven maar men is niet goed geadviseerd, kan ook niet vanuit een winkel, advies geef je bij mensen thuis, daar waar je de energie voelt en niet vanaf een tekening of een foto. Sfeer zit 'm niet in een designstoel, de juiste mix en match of dure items. Een onpersoonlijke sfeer mist een ziel en voelt al snel kil. Mijn tip als het je niet lukt om de sfeer in je huis te brengen waar je behoefte aan hebt?  Schakel een interieurprofessional in die bij je thuis komt en die vanuit vakkennis en ervaring werkt maar zeker ook uit gevoel. Iemand die het talent heeft jou als klant aan te voelen en zich inleeft, kan samen met jou de sfeer gaan creëren die bij jou past. En die zorgt ook dat je bank niet te klein is :-).

Kom je in je werk weleens opdrachtgevers tegen die écht niet kunnen kiezen en hoe ga je daar dan mee om?
Ja! Sterker nog, dit is vaak het moment dat ik word ingeschakeld. Ik begrijp het ook wel. Vaak heb je lang gespaard en dan is het ineens zover...je kunt jouw droominterieur realiseren. Op dat moment begint het proces van kijken, teveel zien, met als gevolg dat je niet meer durft te kiezen. Stel, je wilt een betonnen vloer, ga je dan voor de look a like vloer die makkelijk is in onderhoud en niet scheurt, ga je voor echt beton met risico van scheurtjes, en oh ja.. er is ook nog een gietvloer die je had gezien en microcement (waar een vriendin het over had) en nu blijkt dat je dat ook wel mooi vindt. En je man...die weet ook heel goed wat hij mooi vindt en je zit niet direct op 1 lijn..nou ja..je snapt..daar kom ik dan in beeld om goed te luisteren naar mijn klant en te trechteren en te isoleren. Er is zoveel aanbod en als het je dagelijkse werk niet is, ga er dan maar aanstaan. Ik beperk de keuzes door goed te luisteren en te voelen; dat werkt.  

anouk b

Wat is volgens jou het allerbelangrijkste in een interieur?
Dat het JOU is.

Welke “klus”is je het meeste bijgebleven….en waarom?
Een project in mijn oude buurt in Amsterdam Zuid. Ik ben daar geboren en getogen dus het voelde als een thuiswedstrijd. De energie die er in het pand hing en de oorspronkelijke vormgeving van het huis had veel weg van mijn geboortehuis. De opdrachtgever was een Scandinavische zakenman. Ik mocht het totaalontwerp voor het casco voor mijn rekening nemen en aansluitend het interieur ontwerpen en realiseren.

Deze klant vertrouwde 100% op mijn kennis en de vertaling daarvan naar zijn smaak, eisen en wensenpakket. Hij liet het toe om mij als het ware in zijn huid te laten kruipen waardoor het uiteindelijk echt ZIJN huis is geworden, hij haalde als klant op deze manier (door het los te laten aan mij) ook het beste uit mijn talent, puur door te vertrouwen dat ik hem begreep, echt mooi samenwerken was dat.
En ik moet nu meteen denken aan een bedrijfspand dat ik  met een minimaal budget een hoge kwaliteits uitstraling moest geven, met veel energie, lol en power voor elkaar gekregen. Met minimale middelen een wow effect bereiken geeft heel veel voldoening. Het pand stond al veel te lange tijd leeg...na mijn input was het binnen een week of 2 verhuurd aan een luxe afslankkliniek, hooray!

Regels of gevoel?( mbt “wonen”)
Absoluut, zonder enige twijfel gevoel!

Nieuw of oud? (mbt “wonen”)
Oud en nieuw. Geen regels..weet je nog :-).
Het is maar net wat past bij het pand en de klant.

anouk b

Wat vind je van de uitspraak: “laat me zien hoe je woont en ik vertel je wie je bent”
Helaas is dit lang niet voor iedereen weggelegd. Ik zie en spreek juist vaak mensen (klanten en vrienden) die zeggen dat het ze maar niet lukt om hun huis aan te laten sluiten bij hoe ze zich voelen, wie ze zijn en wat ze willen uitstralen. Jammer want het draagt zo bij aan je geluk als je inrichting en routing in je huis in overeenkomst is met je behoeftes, je smaak en de samenstelling van je gezin.
Ik denk dat mensen een stylist inhuren nog te vaak zien als een investering die niet nodig is of het een luxe vinden die ze zich niet permitteren. Of ze zijn bang dat het dan niet meer van hen zelf is, niet nodig, ook het inrichten van een huis is immers een vak apart, kom je er niet zonder hulp uit, besteed je geld dan liever aan een goede sparringpartner in de vorm van een stylistontwerper dan aan de zoveelste aankoop om het "op te leuken".
Een duidelijk plan van aanpak en een blik op je huis van een buitenstaander is heel verrassend kan  jou en je gezin kan echt heel veel extra woongenot opleveren!

Hoe doen “wij”Nederlanders het in onze huizen?
Op blogs zie je vooral steeds duidelijker dat er veel mensen zijn met smaak, stijl en een goed gevoel voor harmonie om hun huis smaakvol en leefbaar in te richten. Ik denk wel dat Nederlanders nog iets meer zichzelf zouden mogen en wanneer zij meer zouden durven te experimenteren ontstaan nog verrassender interieurs.

 
Wat zijn volgens jou basisstukken in een interieur waar wij niet zonder kunnen?

Bewegingsruimte en een heerlijke bank waar je ook zo nu en dan MET schoenen op mag :-)

Is er nog iets dat wij móeten weten ?;)
Ja, dat niets moet en alles mag! It's your life...

anouk b

 foto's zijn gemaakt door Marjon Hoogervorst

Kees Tol, werkzaam bij Artifort

Wie is Kees Tol en wat is jouw functie bij Artifort? Kees Tol is 37 jaar en woont samen met zijn schat Marieke. In het najaar wordt onze liefde bekroond met een klein wondertje. Iets waar we ontzettend naar uitkijken, een droom die uitkomt. Wellicht klinkt het wat cliché maar we gaan ervan ui...

Lees verder

Saskia, interieurontwerper bij IKEA

Als je dan de kans ziet, moet je ‘m grijpen toch? Op Instagram kwamen we Saskia tegen, Saskia is interieurontwerper bij IKEA! Bijna iedereen wordt toch blij van IKEA? Vragen staat vrij dus we hebben Saskia gevraagd of we eens een kijkje achter de schermen mochten komen nemen en haar een paar v...

Lees verder

Marit van Verknocht Styling, verkoo...

*Waar kennen we jou van? Sinds een half jaar blog ik, eerst op mijn blog Homemarit, maar inmiddels op verknochtstyling.blogspot.nl Eerder mocht ik al eens op Inspiratie voor je Interieur staan met mijn woning en onze stacaravan. En heb ik zelfs de krant gehaald met mijn interieur ;-) AD binnenkijk...

Lees verder

Emma en Mirelle, twee hele jonge we...

Wie zijn jullie en hoe oud zijn jullie? Wij zijn Emma & Mirelle en zijn nichtjes, maar natuurlijk ook vriendinnen & collega's ;) &en wij zijn 12 & 13 jaar oud(Emma is 12 & Mirelle is 13 Hoe is jullie webwinkel ontstaan? Wij vonden het al als kleine meisjes eigenlij...

Lees verder