7 handige tips om je interieur energiezuinig te maken
Ga je verhuizen of is jouw interieur toe aan een make-over? Zie dat dan ook als een mooi moment om bij het herinrichten in te spelen op het verminderen van je energieverbruik. Zelfs met je interieur en de kleuren hiervan kun je namelijk geld besparen op de energierekening. Dat geld kun je dan weer uitgeven aan (nog meer) leuke nieuwe meubels en woonaccessoires. Met deze simpele tips kun je je woning sfeervol én energiezuinig inrichten.
1. Verf muren en plafonds wit
Door de muren en plafonds in je woning wit te verven, heb je minder lampen nodig. De kleur wit weerkaatst namelijk daglicht. Hierdoor verbruik je een stuk minder energie. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je woning een stuk ruimer oogt. Je slaat hiermee dus twee vliegen in één klap (maar niet tegen die witte muur aan).
2. Hou radiatoren vrij
Bij het inrichten van het huis is het handig om de radiatoren vrij te houden. Plaatst hier dus geen bank of kast voor en liever zelfs geen gordijnen. Als je een radiator blokkeert, kan de warmte zich niet goed door de ruimte verspreiden. Door de radiatoren vrij te laten, is de kans groot dat de verwarming een paar graden lager kan. En dat scheelt op de energierekening. Vind je zo’n radiator maar lelijk, en wil je hem daarom liever verstoppen? Tegenwoordig zijn er gelukkig ook veel energiezuinige designradiatoren te koop die het waard zijn om gezien te worden.
3. Ga voor energiezuinige lampen
Let bij de aankoop van lampen op het energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een lamp is. De meest energiezuinige lampen hebben het label A++. Vervang je al je oude lampen met een energiezuinige variant? Dan kan dit zo de helft van het stroomverbruik voor verlichting schelen.
4. Dim de lichten
Gedimde lichten zijn natuurlijk heel sfeervol. Maar wist je dat je met dimmers ook minder energie verbruikt? Eigenlijk heel logisch: doordat de lichtintensiteit lager is, gebruikt de lamp minder stroom. Dit zie je terug op de energierekening. Ook gaan de lampen hierdoor een stuk langer mee.
5. Neem een open haard
Een open haard in je woonkamer is niet alleen heel gezellig en sfeervol, je bespaart er ook energie mee. Doordat een open haard veel warmte afgeeft, is het namelijk niet meer nodig om de verwarming in de woonkamer aan te zetten.
6. Koop een tapijt
Een tapijt kan ervoor zorgen dat de zithoek in je woonkamer één geheel wordt. Daarnaast zorgt een tapijt voor isolatie, doordat hij warmte vasthoudt. Kan de verwarming ook weer wat lager of eerder uit.
7. Koelkast op de juiste plek
Zorg ervoor dat de koelkast niet naast een kachel, oven of fornuis staat. De warmte van deze apparaten zorgt er namelijk voor dat de koelkast meer energie moet verbruiken om gekoeld te blijven. En dat is natuurlijk zonde.